Omstridt udredning af Danmarks krigsdeltagelse på trapperne

Om lidt over en uge bliver den meget omdiskuterede udredning af Danmarks krigsdeltagelse offentliggjort.

ISAF - Afghanistan. Arkivfoto: Forsvaret

Den meget omdiskuterede udredning om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak bliver præsenteret tirsdag den 5. februar.

Det oplyser Københavns Universitet i en invitation til præsentationen.

– Den 25. maj 2016 besluttede et flertal i Folketinget at bestille en uvildig udredning af Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak med særligt henblik på at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden, skriver Københavns Universitet om udredningen.

Krigsudredningen, som udredningen hedder, var resultatet af et meget omdiskuteret forløb, hvor den nye regering under Lars Løkke Rasmussen (V) nedlagde Irak- og Afghanistankommissionen.

LÆS OGSÅ :  Forsker: Dansk bidrag til Nato skal fjerne fokus på bnp-mål

Den var, med en kommissions ret til at indkalde vidner under ansvar, nedsat for at kulegrave Danmarks deltagelse i de to angrebskrige mod henholdsvis Irak og Afghanistan, som Danmark fulgte USA ind i oven på terrorangrebet den 11. september 2001.

LÆS OGSÅ :  Danmark vil overtage træningsmission på 200 mand i Irak

Kommissionen blev dog lukket, da den ifølge daværende justitsminister Søren Pind (V) “havde karakter af personforfølgelse” ifølge et citat i Politiken.

Kommissionen blev erstattet med en udredning, hvor forskere har fået adgang til den nedlukkede kommissions dokumenter samt har interviewet de nøglepersoner, der har valgt at stille op.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen har over for Politiken kaldt udredningen for “en farce”.

Flere forskere har også kritiseret udredningen, da ministeriet og andre offentlige myndigheder har kunnet afvise at afgive informationer til forskerne.

LÆS OGSÅ :  Forsker: Dansk bidrag til Nato skal fjerne fokus på bnp-mål

– Hele konstruktionen er i strid med almindelig videnskabelig etik og praksis.

– Det kan minde om den måde, man bedrev forskning på i det tidligere Sovjet og Østtyskland, hvor de politiske systemer kunne styre forskningen, sagde professor på CBS Kurt Jacobsen til Politiken i 2016.

/ritzau/

Krigsudredning deler stadig de politiske vande

Skrevet af KrigerenDK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer