Nyt intelligent håndvåben fra 2012

Foto: PEOSoldier

Ved første øjekast, ligner XM-25 noget der er taget direkte ud af en science fiction-film. Det er udstyret med sensorer og lasere til målsøgning. I modsætning til en Hollywood-atrap, er dette våben faktisk ægte og designet til at levere nøjagtige eksplosive skud, der neutraliserer mål på afstande på op til 700 meter – et godt stykke over en række af de håndvåben, at de fleste soldater benytter i dag.

LÆS OGSÅ :  Hjemmeværn har mistet overblik over 16 skydevåben

 

“Det som gør dette våbensystem virkelig revolutionerende, er evnen til at måludpege fjenden, videregive disse oplysninger til sensorer og mikrochips i 25mm High Explosive AirBurst (HEAB) projektilet, og eksploderer direkte over målet,” forklarede generalmajor Shawn Murray, produkt manager i PEO Soldier, der er ansvarlig for udvikling af XM-25. Dette våben kræver ikke meget uddannelse, da soldaten blot skal sigte og trykke på aftrækkeren. XM-25 tager højde for luftfugtighed, temperatur og den balistiske bane. Der hvor du sigter, rammer du.

Desuden er den lavet således, at den nemt rammer mål der gemmer sig bag en mur, eller i et hul. Opdager soldaten at der på 534meters afstand blev skudt, og fjenden hoppede ned bag en mur, skal han blot sigte på toppen af den mur, trykke på knappen ved siden af aftrækkerbøjle, for at justere 1 meter bag målet. Våbnet vil pulversere toppen af muren på de 534 meter, men samtidig deler 25mm granaten sig, så den spreder fragmenter på 535 meters afstand… altså bag muren. Alt dette tager ca. 4-5 sekunder, pga automatikken. “Når HEAB projektilet eksploderer, er målet spækket med fragmenter,” siger Murray. “Vores undersøgelser viser, at XM-25 med HEAB er 300 procent mere effektive på fjenden end de nuværende våben på gruppe og delings niveau.” Det semi-automatiske våben’s magasin har fire stk. 25mm granater og kan med fordel benyttes om natten eller i dårligt vejr, da XM25 indbygget termisk sigte. Den amerikanske hær, har planer om køb af mere end 12.500 stk XM-25 systemer, med start i 2012, hvilket vil være nok til at sætte én i hver infanteri gruppe og Special Forces team, fortæller Shawn Murray fra Program Executive Office-Soldier. (PEO Soldier = Soldier er USA’s svar på Hærens Kampskole. .red)

At projektilet/ granaten “snakker sammen” med selve våbenet, er ikke før set i denne skala til håndvåben.

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer