Nato vil optrappe sin træning af Iraks soldater

Sikkerhed ude betyder sikkerhed hjemme, siger Stoltenberg. Men Nato er ikke på vej i kamp i Irak, siger han.

Arkivfoto: Forsvaret.

Nato-landene vil optrappe deres militære tilstedeværelse i Irak ved først og fremmest at styrke træning og rådgivning af irakiske soldater.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, torsdag efter to dages forsvarsministermøde i Bruxelles.

– Vi planlægger at skrue op for Natos tilstedeværelse. Men vi planlægger ikke en kampmission, siger Stoltenberg.

Han siger, at Nato vil begynde planlægningen af en træningsmission, som Irak og USA, der leder den internationale koalition mod Islamisk Stat, har bedt om.

– Vi kan gøre en stor forskel med vores trænere og rådgivere, siger Nato-chefen.

Nato træner allerede irakiske styrker i dag. Men trænerne opholder sig kun i det krigshærgede land i kortere tidsrum, inden de tager afsted igen.

Det vil derfor give bedre resultater at indlede en egentlig træningsmission, mener Nato.

– Den vil nyde godt af bedre ressourcer og en veletableret proces, hvor allierede kan bidrage med styrker, siger Stoltenberg.

Han siger, at Nato også planlægger at hjælpe de irakiske soldater med at blive mere professionelle.

Det kan ske ved at etablere specialiserede militærakademier og skoler.

USA’s forsvarsminister, Jim Mattis, er tilfreds med, at Nato er på vej med en mere vedvarende mission i Irak.

Det sker for at “opbygge den kapacitet, de behøver, for at opretholde deres indsats med at beskytte deres folk mod, at der opstår en eller anden ny type terrororganisation”, siger Mattis.

Stoltenberg har under Nato-mødet understreget, at det nu gælder om at vinde freden i Irak, efter at Islamisk Stat – også kaldet Isil – stort set er nedkæmpet i både Irak og Syrien.

– Koalitionen har gjort store fremskridt. 98 procent af Isils territorier i Irak og Syrien er befriet, siger han.

Nato-chefen siger, at over 7,5 millioner mennesker er befriet fra Islamisk Stats undertrykkelse.

– Nu må vi sikre, at vi holder fast i de gevinster. For sikkerhed ude betyder sikkerhed hjemme, siger han.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger, at Nato skal spille en større rolle i stabiliseringen af Irak ved at hjælpe med at genopbygge deres militær og institutioner.

Han kan dog endnu ikke sige, om det betyder flere danske soldater til Irak.

– Det afhænger af, hvad der er behov for, siger forsvarsministeren.

/ritzau/

LÆS OGSÅ :  Syv lande lever op til Natos økonomiske krav til forsvar

Comments

Skriv et svar
 1. Og fjerne de ide vi er mange om: at Anderes Fogh Rasmussen fik os ind af bagdøren på en løgn , at venstre stod for den største løgn i nyere tid , den har du sikkert en stålsat og fast tro på at du kan ændre ved et enkelt skak træk. Du går gerne alle i anderes ugerninger og i den tro på at du har styr på det ( vi får se )

 2. Er der nogen, der kan forklare, hvordan Nato balancerer imellem shia og sunni grupperingerne, i det irakiske militær?
  Der må givet være visse spændinger imellem de to grupper.

 3. Stop med at træne dem og tag hjem til Danmark. Det er ikke vores krig, og dem som vi træner, kommer sikkert til at slås mod os i løbet af et par år.

  • Og det siger din meget store livs erfaring og viden dig?

   Ja det er en ustabil region men Danmark har været med til at destabilisere området så mon ikke vi burde hjælpe med at genopbygge det… ihvertfald indtil de er klar tik at køre deres egen reformation og revolution?

  • Kristoffer Mellemøsten har mange problemer med korruption og religions restraktioner. De har brug for at kæmpe deres egen krig. Hvorfor skal vi ofre Danske soldater, bare fordi at mr. Verdens politi – USA – vælger at “bekæmpe” terroristerne? Taliban er et resultat af USAs indblanding i Mellemøsten, og det er ISIS også. Det hedder Forsvaret, men vi forsvare intet andet end USAs interesser. Pga vores indblanding hader Irans befolkning vesten. Hvorfra tror du at terrorister opstår fra?

  • Så nu hvor du er så klog.. vil jeg spørge om vi har set lignede ting fra kristne folk? Korstog udryddelse af en hel befolkning i syd og nord Amerika?
   Lige som vi i kristne lande bære-nag, og gjorde det i hundrede til tusinde år.. lige ledes gør de stadigt… over korstogene!
   Saddam var ikke bange for USA han ville have hjælp til at bekæmpe taliban.. det var der så nogle magthaver der ikke forstod da en sprog barriere stadigt skaber splid i mindre intelligente kræse..

   Du burde også vide at vi nok ikke er bedre med korruption det er bare med magt og ikke religion…

   Terroristerne ville hade Danmark selv før vores krige i Mellemøsten. Fanatikerne har fået en gnist som kunne hjælpe deres sag ved at de ikke er nok oplyste om verdenspolitik… de mangler en folke revolution mod religionen og…

   Forsvaret beskytter Danmark ved at lave en infrastruktur i Mellemøsten så de kan få skoler, politi, hospitaler og militær som ikke er korrupt.. så de kan lære Danmark ikke er fjenden og ikke kommer til København og bomber dig imens du drikker din mokafrappe og brokker dig over hvorfor verden er så lort, og hvor synd det er for dig…
   Rejs dig op og gør noget ved det! Bliv diplomat, politikker eller nazist… bare vær klar på lige meget hvor du lander vil folk udfordre dine synspunkter!
   Mellemøsten bliver ikke klaret på en generation og hvis vi ikke starter nu bomber de den næste!

 4. Idioti defineres som, at gentage de samme øvelser, og forvente forskellige resultater, fra gang til gang.

  Hvor er jeg glad for, ikke længere at tilhører en galeanstalt …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer