Minister forventer ikke regning til kampfly skyder i vejret

F-35 Foto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Analyser peger på, at regning på nye kampfly kan vokse. Men forsvarsministeren tror fortsat, prisen kan holdes.

Regningen på 27 nye F-35-kampfly lyder på 20 milliarder kroner, og forsvarsminister Peter Christensen (V) holder fast i, at han ikke tror, flyene bliver dyrere.

Det er, selv om Forsvarsministeriets egne analyser har peget på, at prisen for kampflyene kan risikere at blive op til en fjerdedel dyrere.

Annonce
Annonce

– Det, vi ser i forhold til produktionslinjen, er, at man faktisk har leveret billigere, end det man har regnet med.

– Lige nu er der ikke noget, der indikerer, at det bliver dyrere, siger forsvarsministeren torsdag på et samråd.

Usikkerhedsanalyser indikerer dog, at prisen på stel og motor til F-35-fly kan blive op til en fjerdedel dyrere.

Det kan ske, hvis blandt andet det amerikanske militær køber langt færre fly end forudsat, og produktionen dermed bliver sat ned. Analyserne peger dog også på, at prisen omvendt kan falde med ti procent.

LÆS OGSÅ :  Partier kendte ikke til farer ved få kampfly

– Jeg er bekymret for, at når vi ikke kender prisen på kampflyene, og de kan blive 25 procent dyrere, kan det udløse et behov for store besparelser, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K).

Fastlæggelsen af prisen vil dog først blive endeligt fastlagt i december 2017, hvor kontrakten for de første 17 fly skal godkendes.

– Såfremt økonomien skulle afvige væsentligt, ville forligskredsen skulle forholde sig til det.

– Det er dog stadig min forventning, at Danmark vil kunne anskaffe kampflyene inden for den økonomiske ramme, siger ministeren.

Han peger på forskellige muligheder, hvis man i en situation står og mangler penge.

– Man kan enten finde pengene inden for Forsvaret, tilføre flere penge eller købe færre fly, siger ministeren.

Regeringen har som en del af sin 2025-plan foreslået at bruge 800 millioner kroner om året på at styrke den nationale sikkerhed. Det indebærer penge til forsvaret.

LÆS OGSÅ :  Piloter får færre flyvetimer i nye kampfly

Selv om forsvaret står med en stor milliardregning for kampflyene, er det dog ikke derfor, at regeringen gerne vil tilføje flere penge til militæret.

– Jeg tror, vi er nødt til at forhandle om forsvaret, fordi det er vores bud på, hvordan man kan fremme et råderum, der kan styrke forsvarets økonomi.

– Det har intet med købet af F-35-flyene at gøre, men grundet andre kapaciteter, som jeg mener, vi bør have, siger Peter Christensen.

/ritzau/

38 kommentarer

Skriv et svar
 1. Det er lige så sikkert som Amen i kirken at regningen vil stige.

  Yderligere så vil der nok ikke gå længe før man indser at 27 fly er for få fly, og man derfor skal ud og købe flere fly ( huske på de 5 skal stå i usa til træning, nogen vil være på værksted osv.. så er der lige pludseligt ikke mange fly tilbage til div. ting i ind og udland. Jeg vil væde med at DK om nogle år køber flere fly.
  Men vi har også et helt andet problem.. Hvilken hær skal de støtte, den er jo i store træk sparet væk, og folk har flygtet fra forsvaret i over 20 år efterhånden.
  Og det gør det jo ikke bedre at der bla. er invalide soldater som ikke kan få deres erstatning fordi man mener de ikke har været i livsfare som mineryddere i afghanistan. Hvem vil dog næsten være dum nok til at tage afsted hvis det er svært at få erstatning og det normale liv som de lover folk hvis uheldet er ude.
  Faktisk er det meget langt fra sandheden, for selv når folk får erstatning modregner man jo løbende tabt arbejdes fortjeneste beløb og forsikrings penge i de offentlige ydelser. Og bliver folk gift eller flytter sammen med en partner ja så koster det jo også i nedsat almisse, hvilket man ikke kompensere for.
  Ærligt talt bliv hjemme på sofaen, for den behandling folk får er ikke “helte” værdige.
  Forsvaret og staten udøver regulært forræderi over for soldaterne når man lover folk et alm. liv når de kommer ødelagte hjem.

 2. Hvor naivt. Så skulle det da være første gang i historien det ville ske…..
  Specielt når man har købt noget som ikke er færdigudviklet. Med f.eks F18 Super Hornet var chancen nok større qua det har den længste historik.

 3. Tja, han forventede heller ikke at det kunne gå ud over forsvarets operative evne at vi selv uden hjælp skulle afregne købet på nuværende budget, men det udtalte han jo også tidligere om at han nok tog fejl i…

 4. Tro foregår normalt i kirken kl. 10 om søndagen!!!Viden foregår i andre fora.Normalen er,at alt hvad det offentlige rører ved,bliver dyrere og dårligere end forventet i floromvundne planer!!!!

 5. Skal vi ikke lave en aftale kære minister – hvis prisen nu ikke lige holder, så tager vi pengene fra budgettet Christiansborg – dette betyder mindre ansatte, salg af bolig, og borgen flytter til udkantsdanmark måske en nedlagt skolebygning eller kasernen ved Roskilde, som ligger lige ved lufthavn – på den måde kan gæster fra udlandet lande og smutte uden at vi skal lukke hele byen ned.
  Aftale?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *