Løkke skal tilbringe nat på grønlandsk indlandsis med Siriuspatruljen

Arkiv foto: Forsvaret

Siriuspatruljen har siden fredag haft statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på besøg i Grønland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal sammen med Siriuspatruljen overnatte på indlandsisen i Grønland, hvor han har opholdt sig siden fredag.

Det oplyser Statsministeriet.

Det hidtil hemmeligholdte besøg aflægges på den østgrønlandske kyst ved Siriuspatruljens hovedkvarter, Daneborg, på halvøen Wollaston Foreland.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har Arktis oplevet en øget militær aktivitet fra særligt russisk side. Og her spiller Siriuspatruljen en afgørende rolle.

– Russerne skal vide, at vi holder øje med hvert skridt de tager i forhold til dansk territorium, siger Lars Løkke i en skriftlig kommentar.

Af den grund er der i det nye forsvarsforlig blevet afsat i alt 720 millioner kroner til at styrke alt fra overvågning til operative indsatser i Arktis, lyder det.

Forliget er gældende fra i år og frem til 2023.

– Der er enighed mellem de arktiske stater om, at vi løser politiske spørgsmål og eventuelle problemer ad fredelig vej.

– Vi ønsker, at Arktis skal være et lavspændingsområde – det påhviler alle de arktiske stater at sørge for, at det forbliver sådan, siger Lars Løkke.

Jeg har stor respekt for det arbejde, de udfører. Det er ikke for slapsvanse

Besøget givet et unikt indblik i patruljens hverdag og leveforhold, siger Lars Løkke.

– Deres helt særlige livsbetingelser sikrer, at vi i København og Nuuk ved, hvad der sker i Arktis.

– De er langt væk fra deres familier og venner, og deres omgivelser er barske. Jeg har stor respekt for det arbejde, de udfører. Det er ikke for slapsvanse, siger han.

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at Lars Løkke Rasmussen sidst besøgte Grønland. Her medbragte han 700 millioner kroner til to nye lufthavne i byerne Nuuk og Ilulissat.

Det danske bidrag udløste en regeringskrise i Grønland. Under stor protest valgte partiet Partii Naleraq 9. september at træde ud af regeringskoalitionen.

Partiet ønsker øget uafhængighed af Danmark. Det fik den kun fire måneder gamle regering til at kollapse.

10. september indgik statsministeren en aftale om lufthavnsprojekterne med regeringsformanden Kim Kielsen, leder af partiet Siumut.

Først 2. oktober lykkedes det for partierne Siumut samt Attasut at danne en mindretalsregering, der ønsker at vedtage aftalen med Danmark.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

I dag spiste jeg morgenmad i Sirihuset på kanten af Grønlands indlandsis og var derefter med til at sende et slædehold på efterårspatrulje. Ved det, der virker som verdens ende, lever 12 mænd sammen med 90 hunde. De har helt særlige livsbetingelser i to år ad gangen for at sikre, at vi i København og Nuuk ved, hvad der sker i Arktis og er klar til at hjælpe i området. De er langt væk fra deres familier og venner. Solen kigger i øjeblikket kun frem et par timer i døgnet og senere slet ikke. Nærmeste købmand ligger flere hundrede kilometer væk. Og så arbejder de for de meste i mange minusgrader. Deres engagement og arbejde afføder den allerstørste respekt. Stor fornøjelse at vinke dem og hundene godt på vej i flyet til Danmarkshavn, hvorfra de hopper på slæden.

Et opslag delt af Lars Løkke Rasmussen (@larsloekke) den

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer