Lockheed Martin lover kontrakter for 36 milliarder kroner til danske virksomheder

F-35 Foto: krigeren.dk

Der venter en guldregn af ordrer til den danske forsvarsindustri, efter at et flertal i Folketinget før sommeren pegede på det amerikanske F-35 som Danmarks fremtidige kampfly.

Det var meldingen, da en delegation fra flyproducenten Lockheed Martins i denne uge lagde vejen forbi Danmark for at besegle partnerskabet omkring de 27 nye kampfly, som skal erstatte de slidte F-16 kampfly.

Lockheed Martin har hele vejen igennem lovet danske virksomheder en bid af kagen, hvis Danmark valgte F-35, og det løfte vil gigantvirksomheden holde, siger topchef Orlando Carvalho i et interview med Ritzau.

– Vi føler os meget sikre på, at danske virksomheder over de næste 25-30 år vil få omsætning for omkring 5,5 milliarder dollar (godt 36 milliarder kroner) ud af vores partnerskab, siger han.

Dermed bliver de cirka 20 milliarder kroner, som Danmark skal betale for de 27 fly, ifølge Orlando Carvalho delvist vundet ind igen.

– Set fra et forsvarsindustrielt synspunkt overstiger 5,5 milliarder dollar jo langt værdien af de 27 fly, siger han.

Udfordringen er små danske virksomheder

Trods de gyldne udsigter har Lockheed Martin til dato “kun” indgået aftaler med danske virksomheder til en værdi af godt 2,5 milliarder kroner.

En af stopklodserne for yderligere aftaler har været, at firmaerne i den danske forsvarsindustri – med undtagelse af aarhusianske Terma – er forholdsvis små.

– Det er en udfordring. Det må jeg sige helt ærligt, for det har været svært at matche vores behov med de små danske virksomheders kapacitet.

LÆS OGSÅ :  Partier kendte ikke til farer ved få kampfly

– Men vi er indstillet på, at det skal lykkes, siger Orlando Carvalho.

 


Billeder: April 2015 – Lockheed Martin HQ i Fort Worth og Luke Air Force base i Arizona, USA. Foto. C. Sundsdal – krigeren.dk

/ritzau/

14 kommentarer

Skriv et svar
  1. Tiden hvor man lufter sine bekymringer om flyets evner og succes er ovre, Danmark har nu valgt F35 som det fly de satser på og det eneste der, for os der ikke er inkluderet i processen, er tilbage at gøre er at vente og se resultatet.

    Til den tid kan vi så i givet fald komme og sige, hvad sagde vi og hvem vil lytte – No One!

  2. For 13 år siden arbejdede jeg i Mærsk Data, der på daværende tidspunkt koordinerede de danske tilbagekøbsaftaler med Lockheed Martin for hele den danske forsvarssektor. På et tidspunkt afholdt vi en pressekonference i Danmark for Lockheed Martin, hvor nogle amerikanske pinger fra det firma udtrykte deres store begejstring over at samarbejde med “Merstetter”. Det stod desværre også i det trykte materiale, Lockheed uddelte ved pressekonferencen. Det er virkelig noget, der indgyder tillid i en samarbejdspartner, at man ikke engang er i nærheden af at kunne stave til partnerens navn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *