Kontreadmiral: Investering i ubåde vil være eklatant fejl

HDMS Sælen - En af søværns sidste operative ubåde. U.S. Navy photo by Photographer's Mate 1st Class Kevin H. Tierney. (RELEASED)

Forud for forhandling om forsvarsforliget siger kontreadmiral, at ubåde til flere milliarder vil være en fejl.

Ruslands militære pres i Østersøen med flådeøvelser er kommet på alles læber, og derfor rejser spørgsmålet sig, hvordan man bedst bekæmper ubåde uden selv at have dem?

Kontreadmiral Nils Wang, chef for Forsvarsakademiet, taler på en åben høring på Christiansborg (se tv-klip nederts) imod at investere i ubåde. Han mener, at pengene kunne bruges bedre på andre kapaciteter, da ubåde er “ekstremt” dyre.

Annonce
Annonce

– En investering på seks til otte milliarder kroner i genetablering af dansk ubådsvåben vil under de givne omstændigheder være en eklatant fejlinvestering, siger han.

Det vil svare til tre til fire ubåde, hvor han mener, at tre er minimum.

– Som russer vil jeg være langt mere bekymret for et Danmark med langtrækkende strikemissiler end et Danmark med ubåd nummer 15, 16 og 17 i Østersøen, siger han.

Han henviser til de konventionelle kystubåde, som Nato-landene og allierede allerede har i Østersøen.

Nogle folketingspolitikere taler for, at Danmark skal investere i ubåde som en del af det kommende forsvarsforlig, hvor regeringen har lovet et substantielt løft.

Andre mener, at pengene skal bruges andre steder.

Hvis Danmark igen skal gøre ubåde til en del af det danske forsvar, vil det tage op mod et årti, siger kontreadmiralen.

– Mit umiddelbare bud vil være, at alt afhængig af hvor mange vitaminer man lægger i det, og hvor meget man vil det, vil det tage otte til ti år, siger Nils Wang.

/ritzau/

19 kommentarer

Skriv et svar
 1. Vi skal bare have et par ballistiske missiler, med et par atomsprænghoveder. Så skal russerne nok holde sig væk nej pjat. Men det er befriende at høre fagfolk udtale så åbent, gid er havde være flere af dem da der blev bestilt F35, de ender med at ruinere forsvaret.

  • Jeg var faktisk til høringen, og i forhold til den kontekst han sagde det i, gav det mening. Det koster kassen, og vi har for store huller der skal fyldes op før vi begynder på at købe ubåde :D Men jeg ser stadig at vi på sigt får det indkøbt. Men der er andre prioriteter

 2. Var han ikke selv med til at nedlægge ubådsvåbnet?
  Hvis det er tilfældet så undre det vel ikke nogen at han ikke vil anbefale at vi indkøber ubåde og opretter ubådsvåbnet igen?
  For så skulle han jo indrømme at have taget fejl den gang..

 3. Palle Rasmussen ville gerne gå i dybden med hvorfor at jeg, også beviseligt kan modsige admiralens udsagn som værende falsum, men finder niveauet for debat på Facebook ufattelig lavt. Jeg er dog at finde i Berlingske Tidende, Olfi, samt sikkerhedspolitiske tidsskrifter.

 4. Ja ubådsbåbnet er dyrt men prøv at tænke på effektiviteten og “truslen” i dette våbensystem. Ikke noget st sige til at admiral Niels Vang ikke er tilhænger, han var ko med til at nedlægge de danske ubåde.

 5. Lige nøjagtigt Jesper Molin Jensen. Hvis R.M. Jensen har noget fornuftigt at sige, er den eneste måde at højne standarden da at sige det, i stedet for bare at “råbe” idiot. Jeg har ikke meget tillid til danske officerer over oberst-niveau, men jeg kan ikke FORDRAGE uunderbyggede udsagn, de er blot varm luft.

 6. Politikerne tror at de kan beslutte sig for at ubådene skal skrottes om mandagen, genetableres om fredagen, og så kører det hele efter weekenden! Lad nu fagfolkene komme til tale, og LYT til dem.

 7. Interessant kommentar fra mande som pralede med at han lukkede ubåds våbnet i 2004. Kunne det tænkes han forsvare sin beslutning fra den gang?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *