Køb af kampfly ender muligvis med en ekstraregning på flere milliarder

Foto: John Nimmo

Dollarkursen er stigende, og derfor risikerer købet af nye danske kampfly at blive flere milliarder dyrere end forventet. Flere partier i forsvarsforliget erkender risikoen.

Beslutningen om, hvilket kampfly Danmark skal købe til at erstatte de gamle F16-fly, er efter planen blot få måneder væk. Men nu viser det sig, at indkøbet, der i forvejen bliver én af de største offentlige investeringer i nyere tid, kan risikere at blive flere milliarder kroner dyrere end forventet.

Vores naboland Norge, risikerer at stå med en milliarddyr ekstraregning for de selvsamme kampfly, som også i Danmark står som favorit til at blive landets næste kampfly. Nemlig F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

Annonce
Annonce

Siden Norge i 2008 besluttede at købe de amerikanske kampfly JSF, er dollarkursen nemlig steget med 20 pct., og dermed risikerer det norske Storting at skulle betale 20 pct. mere for de samme fly. Mere konkret kan det med den nuværende dollarkurs betyde en prisstigning på 14 mia. norske kr. – fra 68 mia. til 82 mia. for 52 kampfly.

LÆS OGSÅ :  Partier kendte ikke til farer ved få kampfly

 

[button color=”brown” size=”normal” alignment=”center” rel=”nofollow” openin=”newwindow” url=”http://m.jyllands-posten.dk/indland/ECE7599622/K%C3%B8b-af-kampfly-kan-ende-med-en-ekstraregning-p%C3%A5-flere-milliarder/?utm_source=krigeren.dk&utm_medium=krigeren.dk”]Læs hele artiklen på jp.dk[/button]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *