Menu

Kampfly for milliarder – bag lukkede døre

Morten Spiegelhauer i USA, Her taler han med en af F-35 testpiloterne. Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk

Der er ikke mange af de store medier, der har fulgt indkøbet af nye kampfly. Men nu forsøger Morten Spiegelhauer – i skatteydernes tjeneste – at kaste lys over det, der er kaldt ”århundredets våbenhandel”. Det sker i dokumentarprogrammet ’Kampfly for milliarder – bag lukkede døre’.

Indkøbsprocessen for indkøb af nye kampfly, er foregået uden den store opmærksomhed fra offentligheden. Men der er tale om en investering på op mod 90 milliarder skattekroner i flyenes levetid.

LÆS OGSÅ : “Derfor skal Danmark købe dette kampfly”

Annonce
Annonce

“Alle er enige om, at Danmark for alt i verden skal undgå en ny IC4-skandale. Men samtidig er mange også enige om, at der findes én klar favorit blandt kandidaterne, nemlig Lockheed Martins F35. Kampflyet er resultatet af Joint Strike Fighter-programmet, hvor vil udvikle verdens bedste kampfly til en billig pris.

Men udviklingsprojektet har gennem årene været forfulgt at problemer, forsinkelser og massive budgetoverskridelser. Det betyder, at flyet endnu ikke er helt færdigudviklet, og at der derfor stadig hersker usikkerhed omkring vigtige forhold såsom, hvor meget flyet kommer til at koste, og hvor godt det kommer til at virke.

LÆS OGSÅ : Billedserie: F-35 Joint Strike Fighter

Valget af nye kampfly er ikke bare et spørgsmål om, hvilke fly der bedst løser de opgaver, vi skal bruge dem til. Økonomien og muligheden for at skabe danske arbejdspladser er også med i overvejelserne. Men ifølge eksperter kan det være spørgsmålet om politiske alliancer, der kan blive det afgørende, når Danmark skal vælge kampfly. Og her står valget mellem Europa og USA”, skriver TV2 i deres program omtale.

Spiegelhauer har fulgt indkøbsprocessen fra sidelinjen i ca 2 år… on and off.

Dokumentarprogrammet vises onsdag 11. november på TV 2.

Samme dag som vi, sammen med nytkampfly.dk, afholder et læserarrangement om netop F-35. Her kan du møde Lockheed Martins testpilot Elliott I. Clemence. Han vil fortælle om sit arbejde som testpilot samt give et indblik i hvad F-35’eren er for et fly, og du vil få mulighed for at stille ham spørgsmål.

Tilmelding til vores læserarrangement (Gratis) og mere info finder du her

Skriv et svar