Hjemmeværnssoldater skal kunne bruges til kamp mod terror

Efter terrorangrebet i København i februar satte politiet i nogle timer ubevæbnede og ubeskyttede hjemmeværnssoldater til at afspærre området omkring Krudttønden. Siden har forsvaret, Hjemmeværnskommandoen og Rigspolitiet forberedt sig på om nødvendigt at kunne indsætte bevæbnede og beskyttede soldater samt hjemmeværnsfolk med skudsikre veste til at hjælpe politiet i situationer, hvor politiets egne ressourcer ikke slår til, oplyser chefpolitiinspektør Jørn Aabye, Rigspolitiet til Berlingske

Forsvarsminister Peter Christensen (V) understreger, at det er politiet, der skal definere den opgave, som Hjemmeværnet i givet fald skal løse.

»Jeg håber selvsagt ikke, at vi kommer i en situation, hvor vi har behov for at bevæbne Hjemmeværnet eller forsvaret i Danmark. Det er ikke et politisk mål at se bevæbnet militær i gaderne for at passe på os danskere. Men efter terrorangrebet i Paris synes jeg, at man kan forestille sig alt. «
Ministeren tilføjer, at når politiet rekvirerer Hjemmeværnet, så skal der ske en afklaring af de betingelser, som hjemmeværnsfolkene skal arbejde under – altså om de skal være bevæbnede og iført skudsikre veste.
»Selvfølgelig skal hjemmeværnsfolkene være lige så godt beskyttede som en betjent, når det er nødvendigt,« siger han.

 

– Der findes scenarier, hvor vi også i Danmark kan komme i den situation, at politiets ressourcer ikke slår til, siger Jørn Aabye til Berlingske.
Han henviser til, at politiet og Hjemmeværnet har arbejdet sammen i længere tid.

– I mange år har politifolk stået til rådighed for Hjemmeværnet med undervisning i mere hverdagsagtige opgaver som eftersøgning og trafikregulering.

– Nu bygger vi oven på den uddannelse, og vi vil indgå i et uddannelsesmæssigt samarbejde med Forsvaret, siger chefpolitiinspektøren.

– Det er rettidig omhu, at vi nu forbereder os sammen med Forsvaret til at rekvirere særlig hjælp fra det, herunder fra Hjemmeværnet, siger Jørn Aabye til Berlingske.

 

Læs artiklen på Berlingske

Forsvarschef Peter Bartram præciserer via Twitter :
bartram-twitter-update

Altså selve opgaven som afgøres af politiet, men det er Forsvaret som vurderer hvilke dele af Forsvaret eller Hjemmeværnet der bedst kan løse opgaven.

LÆS OGSÅ :  Hjemmeværnet undersøger muligheden for at udsende et Defenderfly

Det er Rigspolitiet der rekvirerer Særlig Hjælp, og det vil altid kræver godkendelse fra både Forsvarsministeriet og Justitsministeriet.

114 kommentarer

Skriv et svar
 1. Den ene øjeblik skal vi alle sammen afl vores bundstykke, den næste skal vi evt kunne indsættes som støtte til Politi’et med den selv samme våben??

  Make up your fucking minds….!

 2. Så vidt jeg ved må Hjv ikke gå mod civile medmindre landet er i undtagelsestilstand/Zulu tid. Så det vil aldrig ske og de fleste jeg har set sku aldrig ha et våben i hånden

  • Det tror jeg er en misforståelse. Støtte til politiet kan være almindelig eller bevæbnet. Der er forskel i den protokol, der anvendes. Almindelige, det vil sige ubevæbnet, støtte kan der trækkes på umiddelbart, mens bevæbnet støtte kræver en yderligere beslutning på højere niveau. Man vil blot korte processen ned og forberede nogle yderligere tiltag. I mit perspektiv er der ikke så meget nyt i det.

  • Der er to niveauer: Almindelig hjælp til politiet og Særlig hjælp. Den sidste kræver nogle formelle godkendelser i ministeriet. Den første kan ikke anvendes med våben i hånd, da den udelukkende går på hændelser der ikke medfører konfrontation mod øvrigheden. Den sidste kun mulig hvis enheden er underlagt politiet.

  • Flotte fordomme der Kim -.-
   Vi i hjemmeværnet er langt mere kompetnete med et våben end dem der kun har snust til militæret via deres værnepligt… Dem der refereres til i artitlen er sansynligvis ssr som træner med vores frømænd og patrulje grupperne som er uddannet på et højt niveau.. Men foredommene og jante loven længe leve. Måske du skulle undersøge tingene inden du vælger at nedgøre folk der frivilligt tjener deres fædreland…

  • Charles. Jeg har været aktiv i Hjv før hen. Og må virkelig sige at der er rigtig mange skinker der fatter kikkert og kyse. Og ødelægger det for dem som faktisk kan deres pis

  • Hvis du uddanner alle til at være kamptropper hvem får du så til at stå på markeder, cykelløb og trafik reguleringer? Hvem er stabshjælpere, forsyningshjælpere og forplejere? Det er ikke de top trænede infanterister som trækker en weekend ud om måneden for at afspærre cykelløb.
   I morgen opsætter jeg KSN og drifter det i 2 timer. Dertil skal jeg opsætte pumpeantenne, Honda generator, strømforsyning, 281, 371, SPR, Sepura, journal log, elektronisk kort og effekt forstærker/booster. Jeg har meget mere brug for nørden fra DTU, gameren som kan fokusere på strategi i et døgn uden nogensinde at se en soldat imellem træerne, den soldat som kan se hvornår VO og VB har brug for et skud sukker eller kaffe, den soldat som kan præsentere kompleks data visuelt, end jeg har brug for en soldat som kan løbe langt. Det er bare en anden opgave jeg løser, og mine stabshjælperes fysiske krav er ikke nær så vigtige for mig som deres teoretiske kunnen.
   Hvis der var krav om TTP ville du miste en hel del, super dygtige, soldater som besidder en masse støtte funktioner som holder kamptropperne kørende.

  • Danick Alexander Wiberg. Nu handler mit opslag om at en alm Hjv mand/kvinde ikk sku ha skarp ammunition offentligt før de er særligt udvalgt og uddannet. For mange kan ikk styre det. Hvis uddannelsen er på plads ser jeg ingen bekymring

  • Det er jo så også det som obersten mener.
   Forresten – jf. din første kommentar – så vil en person med et våben, som skyder civile i koldt blod, blive klassificeret som en fjende af landet, og dermed kan du sætte alle militære enheder ind.
   Den regel du refererer til er, at HJV ikke må benyttes til eks. at håndhæve udgangsforbud uden for undtagelsestilstand.

 3. HJV er mange ting…en af dem er SSR…er fuldstændig sikker på de klarer en sådan opgave uden problemer og kan tilmed undervise politiet i korrekt våbenbetjening i pauserne.

 4. Det er hel iorden det var på tide og vores våbenbetjening er i top og der kunne politiet lære noget vores våbenuddannelse er på højde med forsvaret om ikke bedre da vi har mange flere våbentimer som dem

  • Jeg har været hos Stabskompagni 1. Brigade, Stabskompagni 1. Jyske Brigade, Stabskompagni 3. Jyske Brigade og jeg har været hos skoleeskadronen ved HKS i Øksbøl, og ikke et af de steder, var vi på skydebanen, med mindre det var den årlige test, så pak jeres ignoranter kommentarer langt væk, for dem i HJV, hos blandt andet SSR etc, har flere timer på skydebanen, end langt de fleste i Hæren.

   Kan være at sandheden er ildehørt, men det gør den ikke mindre sand!

  • Morten. Nu er det nok ikke sådan at de folk bliver indsat skal rense hus. Men højst sandsynlig bruges som en kapacitet til bevogtning, hvilket er en af hjemmeværnets vigtigste opgaver.. Vi overlader gerne det taktiske til dem som er eksperter på det område.

  • Morten nu snakker du, som du helt klart ikke har forstand til, for så sidder du det forkerte sted.

   Tag du og undersøg sagen først, specielt omkring hvad de enheders opgave er, selv om der står “Stab” foran….

  • Kenny Krogh-Ehlers – du nævner nok så fint SSR. Det er bestemt en relevant enhed at nævne, blot tegner den på ingen måde det generelle HJV. FGK og JGK tegner jo heller ikke de generelle stående styrker. At HVJ laver BEVOPG vil kun give god mening, da det er en kerneopgave som HJV er dygtige til. Men at bevæbne HJV er en helt anden snak. Det gælder ikke om at have flest mulige våben på gaden, men flest mulige kapaciteter man kan bruge taktisk. Og der ser jeg ikke et bevæbnet HJV som et aktiv.

  • Kenny jeg ved skam udemærket hvad et stabskompagni laver.. Og nej, det er ikke SKUD og SKYT der bliver praktiseret mest af der. Det lyder som om dit billede af hæren er set ud fra hvad du selv har været vant til.. Vi er minimum på banen én gang hver 14. Dag. Og så kommer 2 skydeperioder om året ved siden af. Et hurtigt overslag bliver til 248 timers skydning om året. Og vores våben er endda kun sekundært i forhold til vores egentlige funktion.

  • Jesper Mailand Hvor mange timer på skydebanen var det nu lige kravet var på den højoperative flyvestation du var tjenestegørende på tidligere? ;) De er jo også fastansatte, og du siger jo at ALLE fastansatte er bedre end HJV til at indgå i en væbnet konflikt…. ;)

   TROR ikke man helt skal kaste med sten, når…

  • Jesper Du glemer en meget vigitg faktor her… HJV er allerede en bevæbnet del, af det danske forsvar, og en ganske betydelig del endda.

   Vi kan kun være rørende enige om, at det ikke er hvem som helst, der skal sende på en sådan opgave, men at generalisere alle medlemmer af HJV ud fra, at nogle enkelte har udeærket sig negativt, er skudt helt forbi.

   under terror handlingen i KBH, var HJV på plads, og ydede den støtte Politiet havde bedt om, uden våben… Prøv at forstille dig, at gerningsmanden, var kommet hen til en afspæring, og havde åbnet ild, på de ubevæbnede HJV soldater, hvordan tror du at det havde lyt i pressen og hos befolkningen generelt?

   Hvorfor kan man bruge bevæbnet soldater fra HJV, til bevogning i Irak/Kosovo/Afghanistan, hvor de har høstet stor ros, fra de “professionelle”, så¨er alt fint, men så snart, der snakkes om at bruge dem på samme måde her hjemme, så skal de nedgøres?

   • Enig – HJV ER bevæbnet allerede.. Til dit sidste afsnit, så var de HJV’ere der blev udsendt til Afghanistan jo blevet “opdateret” til konstabler på kontrakt, uddannet og udsendt som sådan.. Og ikke som selvstændigt fungerende HJV’ere..

    Der er en del bureaukrati der skal håndteres når/hvis HJVere skal anvendes med våben i hånd, og det er den del der tilsyneladende nu bliver trimmet af Rigspolitiet, Forsvarsministeriet og Hjemmeværnskommandoen, så vi kan støtte politiet – som vi allerede er nogen der gør.. POerne på land og MHVerne til søs… Dog ikke med våben i hånd.

    Problematikken omkring “Rules of Engagement” er en helt anden ting – og den skal vi være skarpe omkring.. Det nytter ikke vi får ok for at stille op med skarpt i skyderne og pakket ind i hvad man nu har i hæren af beskyttelsesudstyr, hvis ikke man er villig til at kommandere “guns free” hvis vi kommer under ild.. For så kan det altsammen være lige meget..

    Diskussionen om hvem der kan hvor meget synes jeg I skal lægge på hylden – hvis opgaven gives til HJV bliver der nok håndplukket en flok, der passer profilen på en velafbalanceret “operatør” der kan det der skal til.. Og som vil bruge tiden på at blive superskarpe..

  • Jesper Mailand Mit svar var til din kommentar: Rolig nu Svend Erik Larsen.. HJV har ikke flere våbentimer end stående styrke, så få nu pulsen ned. Så mit citat fejler vist ingenting….

  • Morten du er en del af 1. Brigade ikke?

   Her i tråden, udtaler man sig om HJV generelt, og du kommentere generelt på, at i har mere våbenlære end HJV.

   På samme måde som du skriver, at i er på skydebanen, hver 14 dag, så er der også enheder i HJV der er på skydebanen oftere end andre enheder.

   I er der hver 14 dag, respekt og hatten af for det, men det er altså langt fra alle enheder der er det, meget langt fra endda, men i har så en CH der prioritere det.

   Humlen i det hele her er, lad være med at dømme alle, på nogle “enkelte”, for det hele er et spørgsmål om træning, hvad enten det er i Hæren eller i HJV regi, og med den rigtige træning, så kan “alle” løse en bestemt opgave, lige meget hvilken gren af Forsvaret, man kommer fra.

  • Jeg har på intet tidspunkt skrevet ALLE stående enheder – så allerede der halter din argumentation. Tager du langt de fleste enheder i HRN, vil de have flere våbentimer end det gennemsnitlige HJV kompagni. Selvfølgelig vil store dele af personellet på FWSKP ikke kunne ligge de samme timer på skydebanen som eks. 4/I JDR, det er indlysende.

 5. Til alle jer der åbenbart ikke ved noget om vores hjemmeværn prøv at læse denne… Artiklen henviser med stor sandsynlighed til ssr som træner med frømænd og andre special styrker… Men flot at nedgøre frivillige der prøver at forsvare vores Fædreland og gør andet end bare at side i soofaen og dømme…

  http://www.ssr.dk/fysiskekrav.php

  • Hjemmeværnets alm. medlemmer bør så at sige “kun” gå rundt i gaderne og agere “show of force”, altså at vise flaget for at gøre det sværere for banditter at bevæge sig fra a-b og derved sikre tryghed og orden.

   Men kommer det til egentlige kamphandlinger og gidsel situationer så bør bedre trænede og mere specialiserede styrker tage over når det er muligt.

  • Peder, med almindelige medlemmer hvad mener du så? Vi træner vel for at kunne løse denne opgave. Har man K7 så skal du også kunne gå bevæbnet vagt, og kan du ikke det så skal kravene højnes.

   Der er også folk som ikke er kamptropper (KOF, ROF mv) som næppe skal indsættes i kamp, men de almindelige medlemmer er hovedetsageligt bevogtning soldater, og bør således når de er uddannede kunne løse opgaven.

  • Som udgangspunkt kan jeg forestille mig, at man blot vil udvide bevogtnings-kapaciteten til rent faktisk at kunne nedkæmpe en fjende hvis han kommer. Ikke til at opsøge og nedkæmpe ham.

 6. Til jer der leger med videoen fra skydebanen… Kan det tænkes at det er en beordret situation?
  Og selv hvis det er et uheld, ja så er det derfor at man træner. Den slags sker sgu også i stående styrker.
  Derfor er lade/afladeregler så strenge i sandkassen.
  Så kom nu videre med jeres liv i stedet for at referere til gamle historier.

  • I øvrigt, så er det efter min bedste viden ikke i Hjemmeværnet, at de største hændelser sker. Mens jeg var skydeleder, så var rettelserne til reglementerne ofte baseret på, at nogle i det faste forsvar havde vist lidt for meget “initiativ”.

  • Hvem husker ikke episoden med politibetjenten, der ramte en kollega i skinnebenet på Kalvebod, ved at affyre sit tjenestevåben mod væggen til opholdsrummet. Skytten brugte ikke alene ulovlig ammunition, vedkommende var også skydeinstruktør i Politiet. Episoden fandt sted i 2012 og manden er stadig ansat i Politiet..

   Når det kommer til våbenbetjening, er jeg mere tryg ved min tidligere kollegaer i Hjemmeværnet, end jeg er ved flertallet af politibetjentene i Danmark. Ikke alene mangler danske betjente skydetræning, der findes åbenlyst også en rådden kultur og inkompetence blandt politiets skydeinstruktører.

 7. Hvad med alle de sunde og raske migranter der nu sidder og keder sig i telt lejre og på asylcentre i Dk? Kunne man ikke uddanne dem til at være soldater og så sende dem ud og hjem og hjælpe til med at genopbygge eget land?

  • Jaderik Deneneste Ja de får ikke våbene med :) Eller…de kan få et våben når de lander i deres eget land. Synes bare det er spild af gode kræfter, som vi ellers skal forsørge og have deres koner og børn herop og forsørge og integrere…Der ville det være bedre at vi sender dem trænet hjem. Hmm….Steen, men de må gerne være muslimer i deres eget land. Jeg synes bare ikke vi skal bruge vores danske soldater til at kæmpe deres krig. Det kan de selv gøre.

  • Fordi krigs traumatiserede mennesker bliver bare verdens bedste soldater eller… ?

   Vi prøver netop at STOPPE konflikterne dernede, ikke på at sende endnu flere bevæbnede fraktioner derind.

   Så lad da vær’.

  • god ide.. vi sender jo alligevel soldater til irak for at uddanne irakker.. så kunne vi tage alle syriske og irakiske flygtninge med derned og give dem samme uddannelse.. vel og mærke i de berørte områder. hvis mit land var i borger krig og jeg var istand til at bære et våben ville jeg sku ikke flygte og gemme mig… men nu er araber generelt ikke kendt for at vinde krige.

  • Mette Hyldegård formentlig er en stor del af dem “udsendt af deres familer som nimrod for at få familie sammenført dem der sidder tilbage uden at have været i krig… ligeledes er de flygtninge vi ser her i nordeuropa primært velhavende familier ellers var de aldrig kommet her til.. facit er at de stærke kommer her op for at drikke af overflødigheds hornet. mens dem vi virkelig burde hjælpe. sidder stadig i syrien eller i nabolandet.. jeg får sku dårlig smag hver gang jeg tænker på det..

  • Lige præcis Marius Helt enig, sådan var det også med somalierne da de kom herop for 20 år siden. Familierne derhjemme splejser til én tager afsted og som tak sender han kontanthjælp hjem og gifter sig med mindst 1 kusine som kommer herop under dække af familiesammenføring som også kan sende penge hjem. Har arbejdet med flygtninge og indvandrere i mange år og kender det indefra. Og nu sker det igen med alle mulige syrere, irakere, eritrerianere, osv osv…som nu sidder i teltlejrer og glaner. De er sunde og raske, mange af dem, selvfølgelig er der nogle der er krigsskadet, de skal slf ikke presses, men de andre skal være soldater og bygge deres land op. Vi kan jo ikke bygge deres land op. Så får de også familiesammenføring hurtigere end de ville her i dk.

 8. Det fremmer altid en konstruktiv dialog hvis deltagerne ved hvad de taler om….. Ja, der findes enkelte elementer i Hjemmeværnet som jeg heller ikke vil være tryg ved at blive indsat med. Men 98% er yderst kompentente, og rigtig mange har en lang fortid i både Hjemmeværn, det øvrige forsvar og udsendelser bag sig. Desuden vil de folk/enheder der i givet fald skulle indsættes få ekstra uddannelse sådan at niveauet er som det skal være. Stor tak til alle der stiller op og gør en forskel!

 9. Stop nu det rygte fis!! SSR træner ikke med SOF enheder, de støtter, eller gjorde, for nu trækker mand på bornholmerne, som har et lagt højre niveau!!
  SSR er er gammelt koldkrigs levn, ikke andet!

  • Bornholmerne er på kurser, som SSR står for og er instruktør på… Så helt ubrugelige må de jo ikke være :)

 10. Har kendt til dette længe så for mig er det old news. Charles Rasmussen, der er IKKE tale om SSR. Men særligt udvalgte folk som skal opfylde nogle fysiske, samt soldatermæssige krav for at komme i betragtning. Derudover vil politiet så bygge oven på den uddannelse i deres fag som vi har fået i større eller mindre grad afhængig af værn.

 11. Det er egentlig underligt. Folk har ingen problemer med at der står 19-årige med skarpladte stormrifler på Amalienborg slotsplads, men håndplukkede erfarne HJV-folk, mange af hvem har udsendelser bag sig og LANGT større erfaring med håndtering af skydevåben end den gennemsnitlige politibetjent, har folk store betænkeligheder ved at sende på gaden med våben i hånd ved en evt. terroraktion.

  Der er jo ikke tale om at man vil sende bevogtningsmenig bummelum på gaden med våben, 3 uger efter han har skrevet kontrakt med HJV. Schiønning understreger jo netop at der kun vil blive tale om erfarne folk.

  Hvad er problemet lige? Jeg forstår det ikke. Folk burde da hellere være glade over denne nye mulighed. Når en eller anden psykopat går amok, gælder det da om at have så mange bevæbnede soldater på gaden som muligt, jo større vil chancen være for at man får nedkæmpet en gerningsmand/forhindret nye angreb.

  Man skal nok være radikal eller EL’er for at kunne se et problem.

  • Ja, men hvis 30 MD er indsat til bevogtning S har du en forsyningsgruppe i baggrunden. Du har en støtte- og forplejningsgruppe, du har kommando element til ledelse og rådgivning, du har kommandogruppen til kommunikation og dokumentation… Så selv om Jens Jensen har slået hånden og ikke kan indsættes med våben, så er hans arbejde stadig med til at løse opgaven,hvis han f.eks er forsyningshjælper, stabshjælper, forplejer eller lignende.

 12. Problemet her er ikke kun, at det er HJV, der bliver sat til den opgave. Problemet er, at det sker fordi man endnu en gang vil spare. I stedet for at vælge den korrekte og mest optimale beslutning at ansætte flere konstabler og udvide det danske forsvar igen, gør man brug af frivillige, der undskyld jeg siger det, simpelthen ikke er uddannet til opgaven. Bevares, nogle af dem er tidligere konstabler, nogle af dem har taget nogle fine kurser. Men de træner ikke på daglig basis til at løse en alvorlig opgave som denne. De er ikke professionelle soldater. De er ikke en reaktionsstyrke, som den her opgave kræver.
  Dette er bare endnu et eksempel på, at man ikke er klar til at bruge flere penge på Forsvaret på trods af reelle problemstillinger.

  • Nej – at ansætte flere politifolk og opnormere aktionsstyrken vil være det korrekte……. Politiet er angiveligt trængt op i et hjørne og har måttet sande at de må acceptere den assistance HJV kan yde – en assistance de ellers indtil nu har frasagt sig..

   Den superskarpe kampsituation, vil nok blive håndteret af aktionsstyrken og specialoperationsstyrkerne – hvis den kan forudses.

 13. At kæmpe for alt man har kært er ikke bare en sang, det er selve grundstenen i vores demokrati.
  Hjemmeværnets grundlag er kampen for frihed – mange danskere har åbenbart en meget kort hukommelse og laller rundt i den vildfarelse at frihed er noget vi altid har haft og altid vil have.

  Til de af jer som foretrækker at leve i strudsens mørke hul og ignorere virkeligheden derude vil jeg bare sige, Held og lykke med jeres fantasi, men gør os andre en stor tjeneste: Hold jeres mentale begrænsninger og manglende indsigt inde i kraniekassen – med andre ord, prøv i det mindste at holde kæft mens de årvågne og oplyste engagerer sig derude i den virkelige verden. På forhånd tak..

 14. Ssr og trænede HJV (udvalgte) ja men almene hjv folk som jeg ser alt for tit de er aldeles ikke egnet til at bære våben og nogle hører slet ikke til i hjv.
  Men ellers ja en god ide.
  De tager det ik “alvorligt og det bliver til for sjov øvelser bolle og kage spisende folk :-(

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *