Hjemmeværnet
Hjemmeværnet

Hjemmeværnet er af Værnsfælles Forsvarskommando blevet anmodet om at støtte Flyvevåbnets C130J-detachement, som skal udsendes til FN-missionen MINUSMA til Mali i perioden maj til november 2017.

Hjemmeværnet skal til Mali, hvor de støtte Flyvevåbnet ved at levere en bevogtningssektion på 12 soldater til bevogtning af Camp Midgaard/Bifrost, hvor bl.a. det danske C130J-detachement vil have base. Herudover skal Hjemmeværnssoldaterne udføre kørselsopgaver af administrativ karakter.

Den samlede udsendelse vil blive delt i to perioder.

Hjemmeværnet skal bruge 20 menige og to befalingsmænd fra den frivillige struktur, samt to fører som de finder blandt de fastansatte.
Uddannelsen forud for udsendelsen, selve udsendelsen og afviklingsperioden vil være på en tidsbestemt kontrakt ved Flyvevåbnet.

Formålet med den FN-fredsbevarende operation i Mali – United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) – er at stabilisere situationen i de beboede områder, implementere transitionskøreplanen, støtte valgprocesserne samt at sikre beskyttelsen af civile.

LÆS OGSÅ :  OVERBLIK: Disse missionstyper er danske specialoperationsstyrker ude på
Flyvevåbnet i Mali. Foto Forsvaret
Flyvevåbnet i Mali. Foto Forsvaret

Transportflybidraget udsendes som led i en nordisk initieret rotationsordning for transportfly til missionen.

Annonce

Det danske transportfly afløser således et portugisisk og før det et norsk flybidrag og vil blive efterfulgt af et svensk transportfly i november 2017.

Danmark har tidligere i 2014 stillet et C-130J transportfly til rådighed for MINUSMA i fem måneder.

Derudover yder Danmark substantiel finansiel støtte til MINUSMA, idet Danmark har bevilget ca. 51 mio. kr. til MINUSMA’s trustfund med henblik på at gennemføre projekter i nord for at forbedre befolkningens levevilkår. Endelig har Rigspolitiet udsendt seks polititjenestemænd til missionen.

Siden april 2016 har Danmark stillet med et specialoperationsstyrkebidrag til missionen i Mali. Bidraget består af soldater fra Jægerkorpset og støtte fra hæren i form af logistik og efterretningspersonel.

I 2015 udnævnte FN’s generalsekretær Ban Ki Moon den danske generalmajor Michael Lollesgaard til Force Commander (styrkechef) for den ca. 11.000 mand store FN-mission.

LÆS OGSÅ :  Chef for Jægerkorpset: Vi kan komme i bykamp i Irak og Syrien


Tilmeld krigeren.dk nyhedsbrevet

117 KOMMENTARER

  • Luk så kassen … vi har k…..edme været derude noget mere en du kan forstille dig…vi kan bytte med mine ture til Irak og Afghanistan som blev gennemført mens du havde våde drømme om at gå til soldat i det store udland…!

  • Nu er i jo ikke en HEM organisation så mon ikke alle ture Hjemmeværnet har kunne præsentere er offentliggjort… At du springer på ham fordi du har flere år i trøjen på den ene eller anden facon er typisk udfald fra en hjemmeværnsmand der tror de er ligeså uundværlige og professionel som aktive kampsoldater fra stående styrker….
   Og nu kender jeg til hvad ture Jesper har været på… Så du skal absolut ikke undervurdere han aktivitet på det missionsmæssigt.

  • Godt svaret af en seniorsergent .
   Hvis du er missions træt og vil overlade opgaven til HJV så lad det stå for egen regning.
   Jeg har også haft mine missioner til Afghanistan som Pninf, men derfor mener jeg sgu ikke opgaverne skal varetages af HJV.

  • Jesper Andersen jeg er ikke træt, tag dine briller på og se det jeg skriver…..med 8 missioner er jeg sgu ikke træt, det jeg er træt er en flok civile med 100 timers udd. mener at nu skal de lige ud og vise hvad vi ikke formåede, hvorefter de efter hjemkomst går i foster stilling og føler sig misforstået

  • Så er vi jo enige!!
   Jeg er som fastansat i forsvaret, pis hamrende træt af HJV bliver udsendt i opgaver som forsvaret selv burde løse.
   Hvilket jeg egentlige prøvede på og sige i min kommentar til at HJV snart har mere operativ erfaring, da det jo ikke er første gang HJV får opgaver forsvaret selv burde løse.

  • Nu tvivler jeg på at det er helt grønne HJV som bliver sendt afsted – at de kan støtte andre enheder kan måske frigive personel til de mere vigtige opgaver som det proff. militær er super gode til !

  • Jesper Andersen Nu er det jo ikke noget vi kan tage beslutning om. Det er noget VFK har besluttet. De har kigget rundt på værnene, ingen af de andre havde overskud til at løse det. At man så har overskudet i HJV til opgaven er vel godt nok. At man som enkeltperson gerne ville have været afsted er måske også noget andet.

  • Jesper Andersen er helt enig med. Der er siksme noget galt, når de kan tage de opgaver vi går og laver dag ud og dag ind, og så skal vi tilsidesættes med polsk arbejdskraft, fordi de måske er billiger på papir

  • Hvordan kan du sige amatør når vi gør det af egen fri vilje og har haft fortid i forsvaret som Kenneth skriver….. Syndes netop at vi gør det vi elsker for nul og niks det meste af tiden og så får vi smidt amatør i hovedet….. Jeg er stolt af at være en del af det danske HJV og vi får meget ros for dem vi støtter med de ting vi kan og syndes ærligt talt at alle dem der siger at vi ikke er egnet til en opgave skulle kigge indaf og tænke hva er jeg egnet til og så derefter pege på folk :) god lørdag til alle og god jul og godt nytår :)

  • Ikke råd til at være ansat i forsvaret, ævl fra ende til anden… det handler om de gerne vil lege soldater uden TB er i den anden ende… den med lønnen skal du længere ud på landet med…det handler om mental indstilling …fighter eller ikke fighter ….

   • Den påstand er der vist næppe belæg for Jan. At soldater fra HJV stiller op til at løse opgaver i Afghanistan og andre steder, er ikke et spørgsmål om “Leg” eller ej, og det er nedladende at påstå andet. Ingen fra HJV kommer ud ved et tilfælde, men kun fordi Hæren/Søværnet/Flyvevåbnet har bedt HJV om at stille folk til en given opgave, eller fordi vedkommende har været kvalificeret som Enkeltmandsudsendt til en konkret opgave hvor Forsvaret af en eller anden årsag ikke har fundet en M/K til opgaven.

    Hvis der er nogen der mangler “fighter-indstilling”, og “flygter” – må det vel nærmere være dem, der takker Nej til en udsendelse, selvom de har takket Ja til at være ansat i Forsvaret?

  • Lad nu være med at tage det personligt. Min pointe er blot, at forsvaret er så udsultet, at man må basere løsningen af opgaver på frivillige fremfor på rigtige ansatte. Det ville jo svare lidt til, at hospitalerne brugte frivillige samaritter på afdelingerne af mangel på sygeplejersker og læger.

  • Ikke udsendt mere, du aner ikke hvad du snakker om…de fleste i forsvaret har siddet på deres grej og ventet… jeg har blandt andet i en periode været afsted konstant med to års mellemrum

  • Kenneth Astrup ja og hvorfor er det sket ? Fordi politikerne har sparet og efterfølgende sagt ups …..nåh ja der sker jo ikke noget…så har vi jo også hjemmeværnet … igen igen

  • Kenneth Astrup frivillige samaritter der afløser sygeplejesker og læger…, fed ide., glæder mig til at se dit ansigt når du bliver kunde i “butikken” …. måske du så vil revurdere dine holdninger….,man bliver ikke tømrer af at have træsløjd i skolen… eller fighter pilot af at have leget med modelfly.
   De fleste har en utrolig let holdning til det at være udsendt, mon ikke der er en god grund til at vi bruger op til år med henblik på at være gode derude ….og ikke mindst at få alle vores svende med hjem i hel tilstand og mhp tiden efterfølgende AKA homemind

  • Vi er sure over at HJV kommer og tilbyder meget billig arbejdskraft, og det resultere i at der bliver skåret i stillingerne i forsvaret. Holstebro har trænet længe på Minus, hæren mangler opgaver og så kommer HJV og byder sig til som noget der kun ligne østarbejdere. Har haft stor respekt for HJV, men den er væk. De tager vores job med deres fly, deres Jmto, osv. Den dag de siger nu gider vi ikke at yde mere frivilligt, så står vi andre og skal løfte opgaven med de rester der er tilbage efter jeres misforstået hjælpsomhed – Undskyld, i HJV sprog “støtte”

 1. Forstår ikke “professionelle” soldater bliver sure over at HJV skal løse denne opgave, i de 12år jeg har været i forsvaret har jeg endnu ikke mødt en soldat der synes det er super fedt at lave vagttjeneste. Jeg er glad for at HJV vil støtte med en sådan opgave. De lavede et kanon stykke arbejde i Afghanistan der aflaste de professionelle soldater, så de kunne fokusere på andre opgaver.

  • Rasmus Feddern Donbæk
   Nu er der nogle der lever af Vagttjeneste i forsvar, så det er ik helt rigtigt. Det for føler vi og letter pisset på, over set. At vores arbejde bliver udliciteret til lavest fællesnævner.

  • Kan godt være vagt tjeneste ikke er “drømmen” men derfor kan det stadig være en god mulighed for at drage nogle erfaringer inden en Evt indsættelse i kamp. Det er fundne irriterende at hjv for opgaver imens vi “bare” kan gå hjemme og træne..

 2. Jeg er bunden og grund ligeglad hvem vi udsender, så længe længe dem vi udsender viser hvad danske styrker står for, nemlig en super professionel holdning over for opgaven og den lokale befolkning.

  • De dage er længe forbi Morten. HJEMMEværnet har støttet løsningen af Forsvarets internationale opgaver i mange år efterhånden. Også med at bemande konkrete skarpe opgaver i forreste linje, blandt andet Irak (Protection Teams) og Afghanistan (Bevogtningsdeling i Camp Price, Patrol Base Line og FOB Amadillo).

 3. Endnu engang har hæren spillet falit og må ty til Hjemmeværnet for at løse sine opgaver. Flot gjort af politikerne at udhule forsvarets evne til kamp. FØJ de burde have en dårlig smag i munden. Flot Hjemmeværnet løser opgaven.

  • Muntrer mig lidt over bek. af lov om hjemmeværnet og særligt § 1, stk. 2, hvori der bl.a. står, at hjemmeværnets virksomhed skal tilrettelægges, så de frivilliges opgaver i muligt omfang udføres i nærheden af deres hjemegn… Det var vist heldigt at nogen huskede at føje et ‘muligt’ til

 4. fedt at se at forsvaret igen igen ønsker vores hjælp i udlandet :) det at vi kan yde støtte med selv de simpleste opgaver, gør jo at de andre soldater har en mulighed for at operere i områder, som de ikke vil kunne gøre, hvis de skulle sætte mandskab af til ting såsom bevogtning, hvilket vi er en del fra hjemmeværnet der faktisk træner og specialicere os indenfor netop dette område :)

 5. Hjemmeværnet er Den største del af forsvaret i dk
  Og mange HJV folk er gamle soldater med missions erfaring, ved godt der også er en del bøgetosser i HJV, men Eksempelvis patrulje og SSR er mindst lige så prof som stående styrke i hæren, og at HJV kan bidrage med hjælp er vel kun godt i denne tid hvor forsvaret bliver beskåret på alle kanter,
  Alle vi i Kongens klær må stå sammen og være der for dk i alle sammenhæng, kæden er ikke stærkere end det svageste led. Så lad os stå sammen og støtte hinanden i stedet for at svine hinanden til ❤

 6. Det har været en trist og forstemmende debat, der dufter langt væk af friskbagt brødnid. Summa-sumarum, det er bestemt, at HJV skal levere et bidrag til festlighederne i Mali. Vend jeres frustrationer mod ledelsen, hvis I har nogen, og lad være med at kalde deltagerne aka de frivillige i Hjemmeværnet navne eller beklikke deres professionalisme. De har fået tilstrækkelige Q’er til at kunne løse opgaven, ligesom enhver anden enhed, der udsendes. HJV har løst de opgaver, der er blevet stillet, tidligere, og Mali bliver givetvis ikke anderledes. Debatten er under lavmålet, beklager men det er ikke godt nok.

EFTERLAD ET SVAR