Hjemmeværnet kan ende med at sige farvel til at have våben derhjemme

Hjemmeværnet har våben i hjemmet af praktiske årsager, ikke pga et beredskab, forklarer generalmajor Finn Winkler der ikke vil afvise at det kan ende med, at alle våben skal opbevares på centralt depot.

Procedurerne for opbevaring af våben i privaten blandt hjemmeværnsfolk er i gang med at blive evalueret, men Hjemmeværnet sætter nu yderligere skub i undersøgelsen, så Hjemmeværnet hurtigt kan vedtage nye sikkerhedsprocedurer. Sådan lyder det fra generalmajor Finn Winkler, der er chef for Hjemmeværnet, efter det er kommet frem, at det er et stjålet hjemmeværnsvåben (M/95), der blev brugt som gerningsvåben ved weekendens attentat ved kulturhuset Krudttønden i København.

LÆS OGSÅ :  Hjemmeværn har mistet overblik over 16 skydevåben

– Vi undersøger fuldstændig fordomsfrit, om vi kan lave yderligere sikring af de våben, vi har derhjemme. De tiltag, vi kommer frem til, tager vi en drøftelse med politiet om for at implementere dem hurtigst muligt efterfølgende, siger Finn Winkler til Ritzau.

I 2010 indførte Hjemmeværnet ellers de dobbeltsikrede skabe, så bundstykket og resten af våbnet opbevares hver for sig i skabet. Det hjemmeværns gevær M/95, der blev brugt som gerningsvåben ved weekendens attentat ved kulturhuset Krudttønden i København, blev stjålet på privat bopæl i 2013.

LÆS OGSÅ : Hvorfor skal Hjemmeværnsfolk have våben hjemme?

– Efter så grusom en situation som i weekenden, skal vi selvfølgelig revurdere og sige: kan der gøres noget mere, siger Finn Winkler.

På spørgsmålet om, hvorfor medlemmerne af Hjemmeværnet overhovedet har mulighed for at opbevare våbnene i deres private hjem, er svaret fra Finn Winkler
-Det er tid. Når folk bruger deres fritid, så skal den bruges effektivt. Den skal bruges til uddannelse, den skal ikke bruges til transport

Hvad synes du om, at man fuldstændig forbyder hjemmeværnsfolk at have våben derhjemme og i stedet har dem på et centralt depot?
– Det er selvfølgelig en mulighed, siger Finn Winkler til DR Nyhederne
– Men det vil betyde, at dem, der har dem derhjemme nu, de vil have en lille smule vanskeligere ved at gennemføre deres uddannelse.

Hvor hurtigt, der eventuelt kommer nye procedurer, kan Finn Winkler ikke sige præcist, men Hjemmeværnet vil udforme deres ønsker i løbet af uger.
– Jeg har bedt om, det går meget hurtigt. Der er ikke tale om halve eller hele år. Vi har indstillinger klar i løbet af uger.

Hjemmeværnet har i alt 4328 medlemmer med våben på privat bopæl.

Comments

Skriv et svar
 1. Hjemmeværnet laver rigtig mange andre ting en hjælp til civile. Så jeg ser ingen grund til at nedlægge det. Vi støtter forsvaret med mandskab til øvelser og til udsendelser også. Desuden er VB skabende sat op på samme måde som jægernes skal, så forstår ikke diskussionen om at våbene skal samles på et debot.

   • “2. Det var en insider, der havde adgang. Så er det jo en lidt anden sag.”

    …kunne det tænkes at der også er brodne kar hos hjemmeværnet?
    Det HJV våben som blev brugt til terroraktionen mode Krudtønden blev stjålet ved et overfald. Hvem mon der havde fortalt at offeret var hjemmeværnsmand, hvor han boede og at han havde våben hjemme?!

 2. Mads Højgaard, Ingen i hæren har deres våben udleveret i fritiden og det er mange år siden man havde det, lang tid før Slagelse hændelsen… Og at udtale sig om noget man intet aner om, og derved insinuere at man åbenbart ik passer på sine våben er Naivt.

 3. Suk…. røveriet på Slagelse kaserne var et insiderjob af en sergent som havde alle koderne og vidste hvor vagten sad ogde svagheder der var ved den vagt… hvornår når man siger at HJV skal have frataget deres våben at i straks sviner forsvaret til?. Det beviser bare at i netop ikke er voksen nok selv..

 4. Ydermere så ville hændelsen være sket om det var med et stjålet m/95 fra forsvaret eller en ulovlig erhvervet Ak/47 købt i bande miljø, så stop jer selv og jeres ignorante meninger, i lige mener i kan smide op på Facebook

 5. Generalmajor Finn Winkler er en klaphat af dimensioner !! Det er jo NETOP hele ideen med HJV at kunne yde modstand ASAP og ikke ligesom sidst, være afhængig af våbennedkastning udefra. Skrivebordskriger model STOR !!

 6. Jeg væmmes over at Danmark bliver til et frygt Samfund ligesom USA, vi har siden tidernes morgen deltaget i Konflikter, vi har brug for folk der kan kæmpe igen, mod evt. besættelsesmagt osv. hvis folk tror vi går lysere tider møde så tro om igen., vi kan sagtens styre os, fordi der sker nogen fejl skal Danmark ikke til at ændres

 7. http://youtu.be/nNwiH3-VkjE
  La nu bare hjemmeværnet hjælpe med dirigerer trafik og andre mindre opgaver som også skal gøres. Hver gang i er på øvelse hopper de fleste af jer jo ind på Mcd, hvis ikke øvelsen da allerede er blevet annulleret på grund af lidt blæst. Vil dog ta hatten af for SSR som bestemt er kvalificerede til opgaver med våben, men resten af drænene burde ikke få våben i hånden

  • Kan høre at du er aktiv i HJV., eller not du har åbenbart ingen aktuel viden, blot for info ydede HJV støtte til samfundet-HRN og politi med over 600.000 timer sidste år.

 8. Ja det vil da klart give mig mere fritid da jeg så kun skal på skydebane 1 gang om året til kontrolskydning da det bliver for bøvlet og ekstra tid efter hver øvelse med at Vedle våben hvor man før har kunnet gøre det derhjemme i ro og mag. Men typisk efterhånden at vi frivillige skal give efter for at tilfredsstille den uvidende civile. Er efterhånden svært at kunne svare på spørgsmålet om hvordan man kan fastholde de “gamle” veluddannede soldater, når vi hele tiden skal føle os som jaget vildt og stå til regnskab for vores eksistensberettigelse.

 9. Og med hensyn til våbenopbevaring af HJV-våben i private hjem, så er der ingen problemer, hvis man overholder bestemmelserne og tænker sig om!
  Kunne godt forestille mig, at det evt. pågældende våbenrøveri, har været muligt, fordi nøglen til våbenskabet har hængt på nøglebræddet ved siden af skabet, som nok mange “gamle” jæger har haft for vane…..

 10. Ja det kan det desværre, men så er det kun for at gøre nogle politikkere glade … En indskærpelse om korrekt opbevaring og en kontrol heraf burde være nok…
  Jeg tror næppe, det er den alm. indbruds tyv der går direkte efter våben eller bruger tiden på at bryde våbenskab op… Det må være sær tilfælde hvor tyvene har tiden til det og/eller ukorrekt opbevaring af våben….

 11. Kan sgu ikke rigtig se hvorfor hjv skal have våben hjemme!? Lad og nu blive enige om at hjemmeværnet ikke er blevet indsat skarpt med våben i Danmark? Og bliver truslen aktuel en dag, ja så kan våbnene vel deles ud der.

 12. Hov hæren mistede jo mange våben i slagelse, som var en bemandet vagt… Sagen er vil man tage våben som dybt kriminel fra forsvaret kan det lade sig gøre

 13. Da man fjernede kup ammoen var der lige som ingen grund til at man havde det hjemme mere, for hele ideen med at man skulle kunne tage kampen op med 5 kolonner på vej til sit stille sted var lige som død der

 14. Slap af folkens, det bliver som det bliver, chefen for hjv gør som en officer på det niveau skal nemlig at flyde med den politiske strøm og ud vise handlekraft og hvis det skulle gå så galt at livet som frivillig i hjv bliver for surt ja så kan det være at reserven bliver fordoblet ved udgangen af 2015

 15. Der er en hel masse hjemmeværnsfolk (går jeg ud fra), der farer helt i flint over udsigten til, at de ikke kan have deres automatgeværer liggende derhjemme længere. Og dernæst bruger våbenrøveriet på Slagelse kaserne som argument for, at våben derhjemme er bedre end central opbevarede våben (for så kan man jo stjæle dem alle på én gang!).
  Men husk nu på, at sikkerhedsprocedurerne er blevet meget skærpede efter netop den episode, så det i dag er stort set umuligt at stjæle våben fra en kaserne. Derudover ligger alle kaserner i Danmark allerede inde med store lagre at både lette og tunge våben, så et par hjemmeværns M/95’ere fra eller til er vist ikke det, der gør forskellen..
  Mht. til dem, der siger, at våben hjemme er en sikring imod en gentagelse af 9. april … Helt ærligt. Da Danmark i forvejen har vurderet, at den direkte trussel imod os er så lille, at vi har nedlagt det meste af territorialforsvaret, hvorfor er det så essentielt, at I har våben liggende derhjemme…?

  • Nu er Hjemmeværnet lokalt forankret rundt omkring I Danmark.. Vi har ikke nødvendigvis en fin kaserne som jer, men måske en hjemmeværnsgård eller lignende, det kan være en bygning i et industrikvarter, eller en længe på en gård ude på landet. Disse Hjemmeværnsgårde er ikke fast bemandet med mandskab, da vi jo er frivillige og ulønnede. Mener du evt. at I ville kunne klare opgaven for os med opbevaring, udlevering og evt. transport frem og tilbage mellem en kaserne og vores aktiviteter, som øvelse eller skydebane, med vores våben ? Man kan selvfølgelig sige, at alle bare SKAL køre ind til en kaserne inden en aktivitet for, at hente sit våben når det skal bruges, men man skal bare igen huske at vi snakker frivillige der ulønnet bruger deres tid, og hvis administrationen bliver for tung, bliver det svært at fastholde de frivillige, man skal huske at også FSBM og lignende personel i HJV også er frivillige, så hvis det er det diskutionen begynder at hælde mod, skal man måske kigge på hele opstillingen af HJV, med færre enheder, men hvor nøglepersonel er fastansatte, men der vil altid være skel mellem frivillige og faste folk, så ikke umiddelbart en god eller holdbar løsning, desværre, du kan bare se diskutionerne her mellem fastansatte og HJV soldater. Jeg vil give dig helt ret i, at man ikke kan holde det op mod tyveriet af våben på Antvorskov, når betroet personale, skifter side, og falder sine egne I ryggen, det er desværre umuligt at gardere sig helt imod.. Noget der bl. a. i øjeblikket taler for, at man har eget våben hjemme, set fra et personligt egoistisk synspunkt, er ud over den tunge administration ved udlevering fra centralt hold, hvor der bl. a. skal laves kvitteringer på alt hver gang det er ude, at hvis man får et puljevåben der er opbevaret på “kasernen”, så får man I øjeblikket ikke samme våben hver gang, men et tilfældigt, da vi ikke har våben til alle aktive stående, du skal derfor indskyde våbnet hver gang du er på skydebanen, og igen ryger der tid fra de frivillige, og dermed tid væk fra deres familier.. Forskellen er altså, at hvor den frivillige nu f. eks. kan møde ind på skydebanen, med eget våben, kan gennemføre f. eks. en gruppeskydning med sin gruppe, og derefter tage hjem hjem til familien, og efterfølgende måske om aftenen, kan vedligeholde sit våben. Ved centralt placeret våben, skal en frivillig evt. tage til en kaserne, udfylde kvitteringer, forskyde til skydebane, indskyde gevær, derefter kan han gennemføre tidligere nævnte gruppeskydning, forskyde tilbage til kasernen, vedligeholde puljevåben, samt aflevere til forsyner, det giver noget længere tid væk fra familien, og det kan man så sige at ja, det er bare vilkårene hvis du vil være med, sådan er det bare, tror bare igen det bliver svært at fastholde frivilligt personel på denne måde.. Undskyld det lange svar, håber det giver lidt mening..

 16. Problemet med det nationale beredskab er jo at i tilfælde af en international krise (bare tænk på Ukraine) vil det af en eventuel agressor kunne forklares som en provokation at vi så vælger at udlevere våbnene igen.
  De skal naturligvis blive!
  Aldrig mere en 9. april!

 17. Claus Andersen du taler faktisk og noget der er indskrevet ved lov engang og er en af de eksistens grundlag der ligger for HJV. Bare rolig HJV kommer ikke og tager din plads i forsvaret. Synes egentlig du skulle kigge på statistiker over hvor mange vb der civilt ligger, og hvor mange af dem der er meldt stjålet. Så kig på hvor mange vb hjv
  har fået mistet og hvor mange det øvrige forsvar har mistet. Jeg siger ikke at hjv ikke skal have vb eller skal have vb på sin bopæl, men at der er Ingen der er 100 sikker uanset set hvordan de bliver opbevaret.

 18. Jeg undre mig lidt over denne diskussion. Hvorfor skal hjv have våben hjemme når de alligevel ikke må have ammunition liggende. Det skal de ud på et depot eller kasserne efter. Hvorfor ikke have et våbenkammer på en kasserne til våbnene i nærheden af ammunition bunkeren. Det blir i sidste ende samme tid de kommer til at bruge når de skal ud og lege i weekenden.

 19. Om det havde været et HJV våben eller ikke?
  Hvad så næste gang grishandler Madsen får ranet sin halvautomatiske riffel til grisejagt i Polen ..Skal hans våben så også opbevares i et centralt jagt depot..under hegn og pansergrav…get my point ?

 20. Helt ærligt. I bund og grund så har det jo intet at gøre med forsvar at i vil ha jeres våben hjemme. I synes bare det lyder sejt at i har et. I har ik engang ammo til det, så i cirka Lisså klar til det glorværdige forsvar af Danmark som jeg er med mine køkkenknive. Og altså de er nok bedre beskyttet i en bunker end jeres sølle våbenskab. Har ihvertfald hørt at en overvåget betonbunker med alarm er sværere at komme ind i end et skab med lås på

 21. Med den våbenlov vi har nu hvor selv en lommekniv giver fængselsstraf, burde alle våben jo fjernes! Ikke kun hjemmeværnets våben, men også den flok gamle mænd som har alle mulige former For våben liggende. Hvad skal vi dog med dem!

 22. Fuldstændig tåbeligt at stille spørgsmål til om Hjemmeværnet skal have våben hjemme. Spørgsmålet skulle snarere ha været er det rimeligt at politiet bevogter et gerningssted iført skudsikker vest, hjelm og våben i hånd mens De hjemmeværns soldater som kom hurtigt til gerningsstedet på politiet anmodning skulle udføre samme arbejde iført refleksveste og baret uden mulighed for at kunne forsvare sig hvis tossen skulle komme tilbage …….

 23. I min optik er der ingen grund til at hjv har våben i hjemmet længere.. den kolde krig er slut.. men det der virkelig plager mig i den sag er at på grund af en eller anden lortepsykopat, er det alle lovlydige våben ejere der bliver straffet. Øget kontrol og sikker endnu længere sagsbehandling :(

 24. HUSK nu at vi ikke taler om at hjemmeværnet skal have våben derhjemme.
  Vi taler om er røveri.
  Altså en eller flere mænd som står med våben og truer andre til at aflevere sine våben. Det kan være en enkelt soldat eller et helt depot.
  Skal vi genindføre kupammunitionen og bevæbnede vagter, for så kan vi da forsvare os imod sådant et angreb?
  Oplægning på store depoter er ikke en brugbar løsning. Jeg er sikker på at en depotmedarbejder vil se mundingen af en pistol lige så truende som en frivillig hjemmeværnssoldat vil se det. Hvis vi samler våbnene kan de så bare røve 100 våben på én handling.
  Hvad var forholdsordren dengang vi transporterede panserværnsraketter M/72:
  – stig ud af bilen og råb holdt eller jeg sætter mit magasin i,
  – holdt eller jeg lader mit våben,
  – holdt eller jeg skyder (varselsskud) og
  – endelig skud for at pacificere angriberen.
  Et eller andet sted i det spil skulle man også bare lade røveren gennemføre sit forehavende og undgå personeltab.
  Fint at vi skal sikre at vore hjemmeværnvåben ikke kan blive røvet, men vil vi med samme nidkærhed sikre jagtvåben, køkkenknive og økser m.m.?

 25. At et røvet hjemmeværnsvåben blev brugt (delvist) til den konkrete forbrydelse er i denne sammenhæng bedøvende ligegyldigt. Landets kriminelle flyder (selvfølgeligt) i ulovligt importerede våben. Om der stadig skal bruges kræfter på et bevæbnet hjemmeværn er en helt anden diskussion men i hvert fald en komplet praktisk umulighed uden privat opbevarede våben.

 26. Hvorfor skal i overhoved diskutere om hvorfor i skal beholde dem i hjemmet? Om jagtriffler er farligere eller ej så er der vel ingen grund til at i har våben i huset hvis i ikke kommer til at bruge dem alligevel? Kan ikke se finde et eneste godt argument for at i skal havde en m/95 liggende i derhjemme.

  • Jeg har et enkelt så. Og nej det er ikke ultimativt. Men det bør tages i betragtning. De fleste medlemmer idag, har civile (Eller militære) job ved siden af. Og du ved sikkert selv for dit tjeneste sted hvor svære depotfolkene kan være at danse med nogle gange. specielt de der små kammer konger man kommer ud for. Samtidig er det ikke alle underafdelinger der har nem adgang eller ligger i umiddelbar nærhed af et fast tjeneste sted. Som fastansat har man den fordel at man i arbejdets tiden, i forbindelse med øvelse og uddannelse ment kan komme til sit våben. (Man skal bare gå, løbe, cykle, køre over på kammeret) Det kan blive svært for en Hjemmeværns underafdeling. da de kan risikere at ligge flere timers kørsel fra et militær depot. Og forstil sig selv ramaskriget hvis de blå mænd skulle til at arbejde over næsten hver aften for at betjene de forekellige kompagnier.
   Alternativ kan man (Som det er med største parten hjemmeværnets våben 14000 i aktiv stuktur kun 4000 har våben hjemme) placere dem på kamrene ved deres lokaler. Der skal vi så bare kigge på om sikkerheden idag er god nok. Da der ved en almindelig AIA indbruds alarm kan gå op til en time før vægteren kommer. Som sagt så er det ikke et ultimativt argument men en problemstilling man skal tage højde for.

  • Jeg kan sagtens følge dig i at man ikke vil bruge for lang tid på at hente våbene og smide dem på kammer igen. Men når det er sagt så er der kasserne rundt omkring i hele danmark hvor jeg er rimelig sikker på at der er plads nok til nogle våben. Det passer jo rimelig godt med at når i endelig skal bruge våbene så står i på en kasserne, som tilfældigvis (formentlig) ligger lige op at et øvelses teræn der kan skydes i!?

 27. Er det ikke bare at der skal være mere kontrol af opbevaring i folkshjem. Hvis man vil have sit våben med hjem skal man bare være opsat på at det skal være i et godkendt våbenskab og ikke under folks senge i div. Tasker og kufferter.
  I vores familie og nu er det kun inden for jagt vi snakker, der har vi våben for sig, ladegreb for sig og ammunition for sig i div. Våben skabe og sikringskabe i huset

 28. det er vel ikke lettere at stjæle et hjemmeværns-gevær end et jagtgevær? skal de ikke holdes i våbenskab? ellers er det sgu for dumt. selvfølgelig skal hjemmeværnet ha deres våben hjemme men de skal opbevares forsvarligt

 29. Saml alle politiets våben – de bruger dem jo ikke – igår det fremme at de ikke havde været på skydebane i TRE år. Det er HJV hvert år – vi opfylder de krav der bliver stillet til os for at have et våben. Og HOST sikkerheden ville være betydeligt større hvis våbnet var ved den enkelte – vi husker alle Antvorskov historien. Men vidste at Enhedslisten ville bøvse. Og det med vi ingen fjende har mere – nå nå behøver vi at sige Ukraine – alt hvad der sker ved de Baltiske lande – jeg er ked af at sige det – vi mærker historiens vingesus ske igen – som for 77 år siden..

 30. Egentligt er det noget skammeligt, at politikere, der altid har ville nedlægge eller afvæbne hjemmeværnet – nu misbruger dette terrorangreb – som anledning til at optrappe deres politiske kamp mod hjemmeværnet.

  At bruge dette terrorangreb som påskud til at afvæbne hjemmeværnet er forbandet skammeligt.

  Og lad os også slå fast, at det største tab af militære skydevåben i nyere tid – skete ved et røveri mod Gardehusarregimentet, hvor 201 skydevåben blev røvet – et centralt depot er ikke en garanti mod røveri eller tyveri.

  Nuvel – en yderligere sikring mod røveri eller tyveri af hjemmeværnsvåben – kunne være at indføre et system, hvor våbnet er delt i tre mellem tre medlemmer af samme gruppe – sådan en har tre styrerammer, en har tre låse og en har tre piber for eksempel – det ville være en langt bedre sikring mod tyveri eller røveri af funktionsdygtige våben end at samle alle “æg i samme kurv” med et centralt depot – der endvidere også har den fordel, at medlemmerne/Hjemmeværnet i mindre omfang vil skulle bruge transporttid/penge end tilfældet ville være, om medlemmerne først skulle omkring centrale depoter før de kunne indsættes i øvelser eller skarpe operationer.

 31. Sikke noget forbandet ævl, selvfølgelig skal hjemmeværnet have lov til at have deres våben hjemme, de er nogle af de få der i virkligheden vil for forsvare Danmark mod eventuelle fjender, alle i andre ville jo ikke løfte røven for at gøre noget, hvis det skulle ske, det så vi jo også under anden verdenskrid, da var det også kun nogle få der dere turde gå imod besættelsemagten. Hvis ikke idioten havde kunne få fat i det ene våben havde han uden problemer kunne skaffe et fra det krimminelle miljø. Men nu har antimillitaristerne jo igen fået noget at skrige op over, Selv en generalmajor dumme sig i stedet for at bakke hans folk op, Jeg kalder ham en dårlig leder. Hvad med Jægerne?

 32. Det er helt TÅBELIGT at nogle fra HJV har deres VB liggende hjemme, og noget kunne jo tyde på at det våben som var brugt her ikke har været opbevaret korrekt.

  Kan virkelig ikke se hvorfor “amatører” skal have opbevaring af VB hjemme, når ikke engang proff. og fuldtids soldater må have det. Våbene vil alt andet lige være bedre sikret i våbenkamrene på kasernerne, hvor de også opbevares korrekt, med våben, bundstykke hver for sig og ammo et 3 sted langt væk.

  Når det så sagt er det jo i dag verdens letteste ting at fremskaffe et hvilket som helst våben, bare du har penge og ved hvor du skal gå hen

 33. Officerer i stående styrke havde tidligere såvel pistol som ammunition liggende hjemme.
  Men, for mere end 20 år siden fandt forsvaret det mest hensigtsmæssigt at disse våben blev inddraget og oplagt i depot; en beslutning som jeg til fulde bifalder….
  Hjemmeværnet burde kunne gøre det samme; at have maskingevær eller automat gevær sat ammunition hjemme under madrassen giver absolut ingen mening….

  Jeg behøver vel næppe at beskrive scenariet med hjemmeværnsmanden, der efter en øvelse cykler hjem ad mørke veje med geværet overhægt på ryggen.. Digt selv videre….

 34. Hvor bliver jeg ked af at læse at mange fra hæren kritiserer og er negative overfor os, det tror jeg ikke at jeg forstår. Tanken er vel samarbejde. Og forsvarskommandoen har i 2014 udsendt et katalog med en masse af hærens opgaver som hjv skal bidrage til og støtte, fx uddannelse, udsendelse, bevogtning mm. Jeg troede faktisk at folk fra hæren var mere professionelle i deres tilgang og holdning til samarbejdspartnere. Husk at HJV består af rigtig rigtig mange tidligere eller nuværende professionelle folk fra hæren? ærgeligt vi bekæmper hinanden istedet for at respektere at det er samme sag og formål. blot nogle er fuldtidsansatte, mens andre gør noget frivilligt. det ene udelukker vel ikke det andet. Håber dem der udtaler sig negativt, virkelig ved og har kendskab til det der rakkes ned, så det ikke bare er gamle rygter og uvidenhed der styrer denne debat. I er velkomne til at komme med mig næste gang, for at se hvad vi laver, og så kan I jo se om jeres fordomme holder stik. sæt da bare våbene på depot, der er kun 4000 stk ude. resten er allerede på depot. husk der er over 400.000 jagtvåben i de danske hjem :-)

 35. 31 minutter fra politiet bad om støtte, til opgaveløsning var igangsat ?? Hvis opgaven krævede våben havde det taget samme tid – det er en frivillig indsats uden lige, og i besparelses iver løses mange samfundsvigtige opgaver af netop hjemmeværnet, fordi det er den eneste organisation i DK, der kan stille manpower nok på kort tid og har kompetencen. Skulle hæren have løst opgaven havde de måtte melde pas, en weekend, trafik kendskab samarbejde med politiet, en opgave løst til UG.
  Ikke nær alle hjemmeværns soldater har gevær hjemme, der er langt flere jagt våben i omløb – derudover skal HJV soldaten fremvise sit våben årligt samt risikere uvarslet kontrol af opbevaring, som forøvrigt er ligesom jægerens.
  Hvor mange våben (ikke kun fra depot) forsvinder fra forsvaret årligt?
  Fra politiet?
  Fra jægere?

  Hvor mange af de våben der forsvinder fra HJV soldater er anvendelige – oftest får de ikke et komplet våben med derfra.

  Storm i et glas vand, skabt af uvidende politikkere!

 36. Engang for flere år siden, var jeg en kort tid i hjemmeværnet som DF. Vi gennemførte en kontrol af våben opbevaringen hos delingen og 82% af delingen opbevarede ikke deres våben korrekt. Langt de fleste havde låsen i geværet. Enkelte havde ammunition . Det værste var en der havde et lmg stående på loftet, med bånd isat. Alt blev meldt ind til kompagni chefen der valgte ikke at gøre en skid. Idag er reglerne en del strammere men lur mig om mange ikke stadig springer over hvor gærdet er laves med sikkerheden om opbevaringen. Jeg stoppede forøvrigt i hjv 14 dage senere. Mvh AHA.

 37. Spørgsmål til hjemmeværnsfolk der har våben hjemme i privaten; Har i Skafor blå godkendt våbenskab, boltet fast i gulvet og i væggen, som alle os jægere skal have for at opbevare jagtvåben i privaten??

  • Hej Jens
   Der er de samme regler for opbevaring af hjemmeværnvåben som jagt og skytteforeningsvåben når det kommer til valg af skab og montering. Faktisk foreskriver den civile lovgivning mindre bolde/skrue/spændskiver end hvad HJV har som krav. Derudover er der kontrol om skabet er monteret korrekt inden våben udleveres. Hvormange jæger/skytter kan sige det?
   HJV stiller også krav om at nøglen opbevares på personen og ikke efterlades derhjemme som ellers er tilladt i den civile lovgivning. Ligeledes skal våben levers retur til depot hvis man ikke opholder sig på sin boæl i mere end 3 uger og det anbefales at det også gøres ved kortere ferier ( 1+ uge).
   For civile pistoler og revolvere er der heller ikke et krav om at de opbevares adskilt i hoveddele eller for den sags skyld adskilt fra ammunition.

   Alt i alt vil jeg mene at, sålænge reglerne overholdes, er hjv-våben mere sikkert opbevaret end civile våben og ammunition.

   Og grunden til at jeg har et hjv-våben opbevaret på min bopæl er logistik og optimering af de mange ulønnede timer jeg bruger på uddannelse og løsning af samfundsnyttige opgaver.

   Mvh
   Peter

   Ps. Jeg har både et militært våben udleveret og private våben så jeg har selvfølgelig sat mig ind i reglerne for begge kategorier.

 38. Synes debatten har taget en useriøs drejning. Der er forhåbentlig ikke nogen der betvivler at HJV gør en kæmpe indsats i mange sammenhænge. Der skal heller ikke herske nogen tvivl om letheden ved at skaffe skydevåben. Men jeg vil stadig gerne have et seriøst svar på nødvendigheden for at Hjv skal være våben bæren i 2015 for at løse deres opgaver

 39. Ville ikke have noget problem med at VB bliver opbevaret på et depot frem for i hjemmet, men det er nød til at gøres på en måde, så det ikke tager meget længere tid. Kompagnidepoterne må ikke opbevare ret mange våben som reglerne er i dag, så de ville skulle opbevares på distrikternes depoter. For mit vedkommende vil det alene betyde knap 3 timers kørsel og 280km for at afhente mit våben.

 40. Når det kommer til stykket er forholdende så sikre som de nu en gang kan blive. Våbene er opbevaret lige som en jægers. Så det er hip som hap om de er på depot eller ej. Muligheden for bedre våben kendskab er bare større når man har våbenet hjemme. Større kendskab = Mindre og færre farlige situationer når man bruger det.

  Endvidere når alt kommer til alt. Med den vagt styring samt konceptet “åbne kaserner” så ville det da ikke tage lang tid at planlægge et tyveri på en kaserne igen. Endvidere med de muligheder der er for at få fat i et våben, eller 30 pound+ bue og pile, så har man også midlerne til at gennemfører det.

  De kolde facts er bare at vi ikke skal lade os skræmme. Men slå hårdt ned på ekstremist grupper, det være sig alle sammen. Samt få gjort det mindre attraktivt at udføre kriminaliteten. Men samtidig skal vi beskytte vores ytringsfrihed.

 41. Jærgerne må gerne have rifler hjemme, når vise opbevaringsbetingelser er opfyldt. Så kan HJV personel også. De skal måske bare have lov til at forsvarer egen ejendomsret, med dem!

 42. Om der ligger et her og der er vel ikke så stort et problem man kan jo gå ind på en kasserne med bevæbnede vagter og hente flere hundrede som det skete for et par år siden og det er da værre

 43. det er bare i orden hjemmeværnet skal af med deres våben de skal ikke ligge i private hjem det er for farligt i dag med alle de muslimer og udlæninge polakker litauer vi har i landet

 44. Stop nu den tåbelige sang og lad være med at gøre HJV bedre end de er…det våben der blev brugt var et HJV våben så jeg ville sgu skamme mig som ind h…og vælge at skrue ned for retorikken…
  Hvis HJV er så gode hvorfor er det så ikke jer der flyver til Mellemøsten og løser vores opgaver ? hvorfor løser I ikke politiopgaver i stedet for politiet?
  Kig nu med et mere nuanceret syn på jeres kollegaer …ja der er nogle der træner regelmæssigt men det er et mindretal og det ved de fleste HJV folk også…de fleste er runde og trinde danske gutter og gutinder som ikke har hverken færdigheder eller fysik til at begå sig i den ramme som du antyder….
  Gør som jeres HJV general… Han lagde sig fladt ned og erkendte hvor våbenet kommer fra og ville nøje overveje situationen herunder overveje om alle våben skulle i sikrede depoter…

  • Desværre fordi du har en pointe i at anfægte hjv selv opfattelse. Når man yder alm. hjælp til politiet, så bliver man altså ikke udstyret med vest og våben. Hvis galningen kommer tilbage søger man dækning og håber på at politiet gør deres arbejde.

  • Det handler derfor ikke om fysik eller hvad man evt. er uddannet til. Men hvilken opgave der løses. Særlig hjælp til politiet derimod er noget ganske andet. Men scenariet hvor hjv får en sådan opgave er noget helt andet. Det sker nok ikke.

  • Nu er der faktisk hjemmeværns personale som bliver udsendt. Til at støtte danske enheder. Men bla overvågning og bevogtnings opgaver! Der er skam også enheder i hjemmeværnet, som har fysiske optagelseskrav. Hvor 90% af dk ville dumpe. Bla på patrulje uddannelsen. De er ekstremt proff, og deltager på mange kæmpe øvelser. Med bla jægerkorpset og andre specialenheder fra udlandet. Så hjemmeværnet er meget meget mere end folk går og tror. Men ja der er stadig også den del at hjemmeværnet! Som “hygger” sig

  • Jan Sørensen når man gang på gang skriver noget om fysisk størrelse og formåen, så bliver perceptionen hån. Hvis man derimod går efter bolden kommer folk til kort. Martin uanset hvor meget Hjv har været udsendt, og uanset hvem de har samarbejdet med, så et deres opgave at yde almindelig hjælp til politiet. Politiet har suverænt opgaven med bekæmpelse af terror. Derfor skal Hjv ikke indsættes med våben. Den er ikke længere!

 45. Det er i orden HJV har våben hjemme, og det ville aldrig gået galt hvis den HJV-mand/dame havde opbevaret deres våben rigtig, da jeg var med MHV skulle våben og bundstykke opbevares hver for sig og det må jo ikke være i dette tilfælde

 46. Det virker næsten som om, det er gået lidt hen over hovedet på de fleste debattører, hvad Hjemmeværnet faktisk drejer sig om.

  HJV primære formål er at være klar til væbnet indsats med kort varsel.
  Danmark er som bekendt en små-stat med begrænsede militære ressourser og vil aldrig kunne ‘vinde en krig’ – uanset mod hvem.
  Til gengæld – og det er jo hele pointen – er formålet med vores forsvar – og med HJV i særdeleshed – at gøre omkostningerne for en potientel agressor, så høje, at han tænker sig om en ekstra gang – eller vælger Baltikum i stedet for Bornholm ;)

  Samtidig – og det er næsten lige så vigtigt, kan vi demonstrere over for NATO, at vi har en vis vilje og evne, til at forsvare os selv med kort varsel og dermed være en tilstrækkelig værdifuld partner til, at vi kan regne med seriøs politisk og militær opbakning, hvis det skulle blive nødvendigt.

  Et bevæbnet HJV er i det lys meget vigtigt, fordi det vil fratage svage, hændervridende politikere byrden om beslutningen om udlevering af våben i en evt. krisesituation.

  En våbenudlevering fra depot i en krisesituation, vil alt andet lige kunne opfattes agressivt på linie med mobilisering, og vil derfor næppe kunne gennemføres politisk før det var for sent (ammunitionen ville det nok gå nemmere med, når våbnene allerede var ude).

  Så derfor, hvis først våbene er kommet på depot, vil de stå der til evig tid og nøglen blive smidt væk – og HJV har mistet sin eksistensberettigelse.

  Blot mit indspark til debatten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer