Her er sandheden om Operation Dinesen

Operation Dinesen 2008

Udenrigsministeriet kalder Operation Dinesen succesfuld, og en højtstående officer sagde få dage efter, at ingen danske soldater var i fare. Men sandheden er en anden. De danske soldater blev bombet af egne styrker, og Taliban grinede af dem.

Den 23. oktober indledte de danske soldater i Helmand, Operation Dinesen. En operation som skulle fjerne Taleban fra området mellem de fremskudte lejre Keenan og Gibraltar. Hvad der skulle have været et angreb, blev til to dages kamp fra stillinger på kanten af Den grønne zone, hvor kompagniet havde besat nogle compounds.

Radio24syv fortæller i en flermediel-udgivelse, hvad der i virkeligheden skete under Operation Dinesen i Afghanistan i 2008.
En fortælling i øjenhøjde, hvor du befinder dig i soveposerne, støvlerne… i sandet. Historien er rasende godt skrevet. Og selvom det tager ca 40 minutter at læse, føles det som 10 min. Undervejs er tilsat lydklip og private videooptagelser fra operationen.

»Flere havde huller i soveposen bagefter.«
Kasper »KNE« Madsen, finskytte

Udsnit fra Operation Dinesen – Radio24syv
»Delingsføreren Fenger greb sin radio og forsøgte at kalde efter forstærkninger, men radionettet var rødglødende. Alle kaldte efter alle. Det var umuligt at komme igennem.

Han vurderede, at de kunne holde i fire-fem timer uden forstærkninger. Derefter ville det se sort ud.

Granater fra Taliban slog ind over dem og holdt soldaterne fra 1. deling langt nede i stillingerne. Fenger hørte et sus i luften. Muren fem meter ved siden af Fenger og hans signalmand, Aakjær, blev pulveriseret i et øredøvende brag.

Fenger mærkede trykket klaske mod ansigtet og mistede bevidstheden.«

Manden bag historien er journalist og tidligere soldat Jimmy Solgaard.

(Det anbefales at læse historien den på en computer. En del af oplevelsen med billeder og video klip, vises ikke på iPad eller iPhone.)

 

Operation Dinesen MetroXpress 30. okt. 2008
MetroXpress 30. okt. 2008

 

I 2009 laver udenrigsministeriet og forsvarsministeriet en afrapportering med titlen:
DEN DANSKE INDSATS I HELMAND 2008“. (Hent PDF)
En rapport på 28 sider, hvor man benytter 26 ord til at beskrive Operation Dinesen:

“Markant var den succesfulde operation Dinesen i oktober 2008, der havde til opgave at fordrive oprørsgrupperne fra et område ca. 15 kilometer nord- øst for Gereshk by”

 

 

Tryk her for at læse sandheden om Operation Dinesen

 


operation dinesen liggende

Comments

Skriv et svar
  1. Det er i orden at nogle af de ting vi laver i forsvaret kommer frem men syntes ikke at alle de pressede situationer som vi har været i skal frem så vores pårørende kan sidde og se og læse hvordan det er at være i missionen, ikke fordi de ikke må få sandheden, men mere for at beskytte dem hvis man skal ud igen, de ved godt at det er farligt at være udsendt, men tror ikke alle har godt af at høre sandheden om de hårde dage.

    Dette er ikke kritik af det arbejde journalisten har lavet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer