Fyret skolechef i hæren flyttes til Hjemmeværnet

Oberst Eigil Schjønnings tale ved officerskorpsets 300 års jubilæum i august 2013, er årsagen til at han i går ved en parade, fratrådte stillingen som skolechef og overdrog kommandoen til oberstløjtnant Finn Legard Nielsen, som nu er udnævnt til ny chef for Hærens Officersskole.

Ved jubilæums talen i august, tillod oberst Schjønning sig at opsummere de udfordringer, som den gældende forsvarsaftale stiller officerskorpsets uddannelse overfor.

“vi forlader et system baseret på “bedste mand på jobbet” til et system baseret på “billigste mand på jobbet”.
Samlet set må jeg konstatere, at de kommende uddannelses- og ansættelsesforhold for officerer næppe er tilstrækkelige ambitiøse, og det er derfor tvivlsomt, om forsvaret i fremtiden kan tiltrække de rigtige til en officerskarriere.” lød det bl.a i talen ved officerskorpsets 300 års jubilæum

Annonce
Annonce

Forsvarschef Peter Bartram var stærkt utilfreds med den åbenmundede kritik af den nye officersuddannelse, som kort tid efter førte til, at det administrative arbejde blev iværksat ifht at flytte obersten.

Eigil Schjønning der har været soldat i næsten 38 år, har tilbragt de 13 år på Hærens Officersskole som kadet, elev, kaptajn, oberstløjtnant og nu de sidste 4 år som skolechef.

“- Grunden til at min chefperiode afsluttes nu er dog, at jeg i min tale til officerskorpsets jubilæum tillod mig at opsummere de udfordringer, som den gældende forsvarsaftale rent faktuelt stiller os overfor.
Jeg skal ikke trætte jer med at gentage de udfordringer, men det kunne jeg godt gøre, for de er ikke forsvundet i det halve år, der er gået. Snarere tvært imod.

Desværre medførte talen ikke en debat om de væsentlige emner, men den medførte derimod en abrupt forflyttelse af mig som skolechef.

Jeg er derfor ret bekymret for ledelsesvilkårene i Forsvaret og i hæren.“ sagde Oberst Eigil Schjønning i går, da han holdt sin tale ved paraden på Hærens Officersskole.

På mandag den 3. marts 2014 starter han ved Hjemmeværnet, hvor han tiltræder stillingen som chef for Totalforsvarsregion Sjælland. En stilling han selv har valgt.

Den nye skolechef oberstløjtnant Finn Legard Nielsen holdt også en tale efter, at have fået overdraget kommandoen over Hærens Officersskole

“- Det er unægteligt med blandede følelser, at jeg kan sige, at jeg har kommandoen.
For mig personligt er det glædeligt, at få betroet tjenesten som chef for Hærens Officersskole.
Alligevel er det med blandede følelser fordi jeg aldrig havde forestillet mig, at det skulle ske på denne måde…“

Christian Sundsdal

Skrevet by Christian Sundsdal

....

51 kommentarer

Skriv et svar
 1. Der er vel ikke tale om en decideret fyring, men snarere en rutine mæssig flytning inden for systemet. Det mener jeg er vigtigt at pointere, da det netop ikke er en fyring, hvilket ville savne grundlag. Men at disse rutinemæssige forflyttelser bruges på en måde så det får denne opfattelse i befolkningen er problematisk, hvilket der også er andre tidligere eksempler på.

 2. Utrolig hvad man kan opleve i 2014, skide godt at man fjerner personel der udtaler sig kritisk. Hvor er mangfoldigheden i dette forsvar. Come on!

 3. Ja tak det har jeg. Men ønskede forsvarets øverste ledelse at fyre ham, hvorfor har de så ventet med at gøre det til nu? Det er fordi at de netop ikke kan fyre manden og derfor blev nød til at vente ti,l at de kunne begrunde en forflyttelse med, at det var denne form for rutinemæssig flytning. Derfor synes jeg det er forkert at skrive en overskrift som denne.

 4. Der er vel ingen grund til at diskutere hans flytning. Vi alle kender systemet. Og gør man ikke som andre vil have det. Ja så er der kort proces. Som er er stort problem og mangel på selvværd og respekt.

 5. Tak for l… til hæren/forsvaret.. Ikke nok med at vi i Hjv skal “nøjes” med en brøkdel af det udstyr hæren får eller kun får deres aflagte. Vi er frivillige, jeg gad godt se den værnepligtige eller konstabel der ville lave lige så meget som os uden løn..! Vi bliver set ned på af en masse mennesker stadig den dag idag… Nu kan vi så konstatere, at vi også skal agere skraldespand/straffekoloni for de ledere som er faldet i unåde hos “storebror”… Tusind tak, han vil jo nok være fantastisk motiveret for at gøre en forskel for os…

  • Kære Bettina.

   Blander du nu ikek tingene lidt sammen? Der er jo ikke sammenhæng mellem materiel, arbejdsindsats og ledelse, så det virker lidt som om, du bare skulle af med nogle frustrationer.

   Med hensyn til forskellen på det udleverede materiel i Hæren kontra Hjemmeværnet, så er det jo ret forskellige opgaver der løses og jeg har personligt aldrig oplevet, at der var BEHOV for yderligere materiel end det, der er udleveret.

   Du nævner at værnepligtige eller konstabler ikke ville lave det samme arbejde uden løn, men hvorfor skulle de også det? Det er jo deres arbejde. Som frivillig i HJV udfører du en opgave, som du har påtaget dig, når du ikke er i din uniform så er du sikkert på arbejde og det arbejde forventer du givetvis at få løn for. Der er skam også masser af soldater der ved siden af deres job i forsvaret, yder frivillige indsatser, rundt omkring men hvorfor skal de ikke have løn for at passe deres fuldtidsjob på samme måde som dig?

 6. Synes absolut ikke om. Men vel ikke første gang i historien. Sandheden kan ikke altid tåles, og kan få konsekvenser! Gør din pligt og så hold din kæft. Og vi elsker at påberåbe os vores ytringsfrihed!!! Det er bare sjældent det kommer til alles kendskab når det er på det plan!!

 7. Håber du har ret, Claus Harkjær..! Har ikke noget imod ham, jeg håbet at du har ret mht ham… Det var mere ledelsen i hæren jeg var generelt træt af… Ved ikke om du selv er i Hjv, men nu har jeg selv gået i 15 år blandt almindelige engagerede medlemmer og vi har oplevet meget bras fra deres side..!

 8. De har vel ikke ønsket at fyrer ham for så skulle de af med et ‘beløb/gyldent håndtryk’ – måske endda en faglig sag. Så er det bedre at forflytte folk så de selv siger op… det er da et plus at han selv har kunne vælge hvor han gerne vil hen….

 9. Rutine mæssig flytning my ass :( Oberst Eigil Schjønning er en af Danmarks bedste officere, og det er en hån mod ham og mod Hæren at flytte ham til Hjemmeværnet for at sige sandheden :/

 10. Jeg vil gerne kondolere – men er lidt i tvivl om, hvem jeg skal rette kondolncen til. En ledelse, der ikke tør stå ved sine beslutnnger, personellet, hæren eller hjemmeværnet. Først og fremmest Obersten.

 11. Kender manden, og jeg er IKKE imponeret af ham. Er den samme mand, der skrev til hans underafdelinger, at personel skulle vende sig til, at fødsler/bryllupper kom i anden række, frem for øvelser…. Var ikke mange i Haderslev der var glade for ham, så jeg er glad for at det ikke er her hos os i det midt Jydske at han tiltræder.

 12. Skrivebords generalerne og døfferne kan ikke lide at høre deres befalede succes er noget lort.

 13. Kim Lund Christensen, hvis du vil have value for money, så burde du nok sætte pris på HJV, hvis frivillige, ulønnede medlemmer konstant siger ja til opgaver for hæren og politiet, fx i forbindelse med uddannelse og træning. Opgaver som ellers ikke ville blive løst eller løst vha “de profesionelle”, som jo så skal have løn for det.. Jeg har aldrig forlangt at vi skulle have et komplet, nyt sæt udstyr som fx de udsendte. Som du selv siger bliver der måske aldrig brug for os til skarp indsættelse, så det er nok at overdrive. Men derfor må jeg vel godt være træt af udstyr som vi fx har haft i 20-30-40 år..! Og for at komme tilbage til det emne vi overhovedet startede med, så er jeg glad for at høre de mange roser til vores nye Oberst, så vil jeg da glæde mig til at se hvad han kan udrette… Min oprindelige pointe er stadig holdningen til at HJV er en parodi på hæren, weekendkrigere, kaffebord, trafikregulering osv… Vi har rigtigt mange dygtige, aktive folk, som er utroligt skuffede over at blive nedgjort konstant. Især fordi det som oftest er fra folk som INTET aner om os..!

 14. Tillykke til HJV på Sjælland. De får en fantastisk CH. Jeg er glad for jeg slap ud af det system inden det helt sprænges.

 15. Magen til klynk fra hjv-folk. Nu har det været siden HJV oprettelse at til oberststillinger kommer officer af rang Oberstløjtnant bla Hæren som enten tilhørte Reserven eller Linien. Iøvrigt findes der alt for mange små konger i HJV.

 16. Eigil Schjøning er den bedste chef man kan ønske sig. Har gjort tjeneste under ham 3 gang i løbet af min 24år i forsvaret. Han er soldat med støvlerne på , udstråler selvsikkerhed, beslutsomhed og er knivskarp. Han stiller krav, men er også en chef som lytter og han bakker sine folk op!

 17. Tja det er sku skidt når forsvarsledelsen ikke kan tåle at der kommer kritik fra egne rækker. Vi skriver 2014, og den øverste ledelse opfører sig som om vi er i 1975, og ingen hemmeligheder må komme ud. Uddannelsen er blevet bedre, med årene, men man bør lige åbne op for en mere dialog baseret ledelsesform og organisation. Hvis ikke vil ledelsen blive ved med at være i stenalderen. Man skulle nok have valgt en udefra som forsvarschef da de havde muligheden, i stedet for en fra egne rækker, en som kan tåle at få igen.

 18. Jeg synes diskussionen har taget en drejning til hvorvidt HJV er nødvendigt eller fagligt kompetente. Sagen er jo egentlig at forsvaret igen laver en Hr. Oberst Møller. Sig din mening som officer og bliv flyttet væk hvor du ikke har så meget at have sagt på det operationel “gemt” væk så du ikke laver ulykker. Med hensyn til HJV så er nogle enheders faglige niveau ikke altid lige højt med hensyn til soldatermæssige færdigheder. Men man skal også huske på de ikke laver det 37timer om ugen. Til gengæld har de masser af gåpåmod. Og et DK uden HJV ville uden tvivl være et fattigere sted

 19. Kender Oberst Schjønning fra hans chef-periode ved JDR, hvor jeg havde ham som CH i KVG-ESK. Har den dybeste respekt for den mand, da han altid var reel, ærlig og stod bag os stampersonale hvis der var brug for det. Ren falliterklæring fra Forsvaret at flytte ham fra et sted der netop skal lære unge officers-aspiranter hvordan man får det bedste ud af soldaterne.

 20. Falliterklæring – Forsvaret har brug for bramfrie officerer – ikke uniformerede bureaukrater som bare er skvattede politikeres sprællemænd.

 21. Ja sådan går det når man glemmer admiralens vise: ”Da mine egne tanker var så få og små…”. Nu flytter man en dygtig oberst til Hjemmeværnet for der får han ikke lov til at kritisere. Hjemmeværnsbladet der blandt onde tunger kaldet PRAVA tillader kun solstråle historier – ingen kritik. Det er beskæmmende at se at vi 2014 i ledelsespolitik ikke er kommet længere i forsvaret.

 22. Der skal herfra lyde et Velkommen i folden. Det er dejligt at HJV får en chef der selv har søgt. Og at det så bliver TFR Sjælland, gør det ikke dårligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *