Forsvarsminister: Vi holder hele tiden øje med russerne

Foto: kremlin.ru

Vi skal ikke altid lade os distrahere, når Rusland prøver at få opmærksomhed om sig selv, siger minister.

Danmark og Nato holder hele tiden øje med, hvad Rusland foretager sig i Østersøen.

Men forsvarsminister Peter Christensen (V) er ikke umiddelbart urolig over, at to russiske krigsskibe tirsdag sejlede gennem Storebælt.

Annonce
Annonce

De to skibe, der muligvis er atombevæbnede, menes at være på vej til den russiske flådebase ved Kaliningrad.

– Det behøver ikke nødvendigvis at være noget, vi skal bekymre os om, siger Peter Christensen, der onsdag deltager i Natos forsvarsministermøde i Bruxelles.

– Rusland gør – også ved brug af militæret – meget for at skabe opmærksomhed omkring sig selv. Og det skal vi ikke altid lade os distrahere af, siger han.

LÆS OGSÅ :  Trump vil fordoble forsvarsudgifter hos Natos medlemmer

Peter Christensen siger samtidig, at den mere grundlæggende bekymring er den ofte aggressive retorik, som russerne anvender, når de spiller med musklerne.

Der er således “grund til at holde øjnene åbne”, når “et meget selvbevidst Rusland med en aggressiv retorik” flytter rundt på sine styrker, mener forsvarsministeren.

I Sverige har det vakt stor opmærksomhed, at to missilbevæbnede russiske korvetter er på vej ind i Østersøen.

Det kan være en game changer i Østersøen, frygter en kilde i den svenske flåde over for Aftonbladet.

Men Peter Christensen siger, at det foreløbig er uklart, om Rusland har gang i nogle midlertidige flådebevægelser, eller om der er tale om en mere vedvarende ændring af deres styrke i Østersøen og Kaliningrad.

– Hvis det er en ændring af balancen, så er det selvfølgelig militært interessant, siger den danske forsvarsminister.

LÆS OGSÅ :  Nato vil optrappe sin træning af Iraks soldater

Han siger, at det vigtigste lige nu er at sende et signal til Rusland om, at Nato er en forsvarsalliance, hvor medlemmerne passer på hinanden.

– Men vi er ikke en offensiv alliance, og Rusland har ingen grund til at provokere hverken Danmark eller andre lande, siger Peter Christensen.
Han siger samtidig, at geografien betyder, at de russiske skibe kommer forbi Danmark, når de sejler ind i og ud af Østersøen.

– Men det ændrer ikke ved, at vi selvfølgelig holder øje med, om de opbygger mere permanente kapaciteter rettet mod Vesten, siger forsvarsministeren.

/ritzau/

En kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *