Forsvarsminister vil skrue op for antallet af værnepligtige

Værnepligts hold aug. 2015 Livgarden. Foto: Krigeren.dk

Forsvaret skal præstere mere, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, som ønsker flere værnepligtige.

Der er brug for flere værnepligtige i det danske forsvar.

Sådan lyder det fredag fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

I et interview med TV2 lægger han op til, at værnepligten udvides fra det nuværende antal på 4200 personer.

– Jeg kunne godt ønske mig lidt flere værnepligtige, siger Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarsministeren mener, at forsvaret har brug for mere mandskab, fordi opgaverne øges.

– Vi skal præstere noget mere i forsvaret. Det er et spørgsmål om kapacitet og udholdenhed, hvis det skulle komme til konflikter, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han udpeger Rusland som den største trussel mod Danmarks sikkerhed.

Forsvarsministeren henviser blandt andet til en “voldsom” troppeopbygning i det vestlige Rusland og opstilling af missiler i Østersø-enklaven Kaliningrad.

Claus Hjort Frederiksen ser ikke nogen overhængende fare for russiske angreb, men en misforståelse kan ifølge ministeren føre til en konflikt.

Hvor mange flere værnepligtige regeringen ønsker, vil Claus Hjort Frederiksen dog ikke svare på.

HKKF vil ikke have flere værnepligtige

Hos fagforeningen Hærens Konstabel- og Korporalforening er man lodret imod, at der uddannes flere værnepligtige.

– Jeg synes, der er rigeligt med værnepligtige allerede i dag. Otte ud af ti, der bliver indkaldt, bliver hjemsendt efter endt tjeneste, fordi der ikke er plads til dem i forsvaret, siger foreningens formand Flemming Vinther til Ritzau.

– Så der er masser af værnepligtige at rekruttere fra til den professionelle hær allerede i dag, siger han.

Flemming Vinther mener, at ressourcerne til at øge antallet af værnepligtige ville være bedre anvendt på at uddanne flere professionelle soldater.

– Det er noget nationalromantisk sludder at tro, at værnepligten kan løse de udfordringer, vi står med i dag.

– De operationer, vi deltager i ude i verdenen, kræver professionelle soldater, der kan håndtere komplekse operationsmønstre, avancerede våbensystemer og kommunikationsmidler, siger han.

Ud over mere mandskab er forsvarsministeren også fortaler for, at Danmark afsætter flere penge til forsvaret.

Det nuværende forsvarsforlig udløber ved udgangen af året.

Derfor skal partierne bag – regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre – snart forhandle et nyt på plads.

/ritzau/

LÆS OGSÅ :  Nyt forsvarssamarbejde har fokus på Afrika

Comments

Skriv et svar
 1. Det er sundt og godt, for unge knægte og piger med en tur i trøjen.
  Det er verdens bedste oplevelse og en af de eneste man husker hele livet.
  Men der skal penge med.
  Unge mennesker har ingen pli og høflighed mere.
  Det lære man, samt respekt for andre mennesker.
  Bestemt en god ide.

 2. Jeg tror på at jo flere værnepligtige der kommer igennem deres basis uddannelse jo flere kan der hverves til HRU og derefter ud i de stående enheder. Jeg tror også på at jo flere der er at vælge imellem til HRU jo bedre er de soldater der får kontrakt efterfølgende..!! Man har en bedre mulighed for at tage de bedste og sortere de knap så gode fra. Jeg synes ideen er god..!!

 3. Som HKKF rigtig nok siger, så pengene bedre brugt på at udvide antallet af folk de optager på de professionelle uddannelser og dernæst sørge for at forholdene er, så folk bliver ved forsvaret..

  Ideelt set, så ville det være bedre, hvis der var penge til begge dele. Men VPL er ikke lønbar at bruge resurser på alene.

  • Ja det var et godt år fra og med nov. 71 til og med okt 72. Jeg fik en uddannelse som sygepasser som jeg har god nytte af idag da jeg går hjemme og plejer min handikappede kone så hun slipper sidde på et sygehjem

 4. Nu skal vi huske at værnepligten, ikke skal bruges som er kostskoleophold for de unge mennesker! Hvis ikke man forbedrer de ansattes forhold, er der ingen grund til at der kommer flere værnepligtige.
  At kunne fastholde, både de ansatte, og de værnepligtige som søger kontrakt, vil det være alt rigeligt.

 5. Syntes det er en super god ide med flere værnepligtige og syntes også at HKKF også skulle give plads til de unge værnepligtige, der kunne jo pludselig komme en anden fagforening der skriver kontrakt med forsvaret, her skal være plads til alle også værnepligten, desuden er det min erfaring at unge som har aftjent sin værnepligt er bedre kammerater på arbejdsmarked og dermed er med til at skabe bedre arbejds miljø….

 6. Skal der ikke lige være en infrastruktur på plads først! Bygninger, uniformer, køretøjer, befalingsmænd, officerer. Så længe der er stor mangel her så giver det vel ikke mening. Eller er det blot og befale sig ud af det?

 7. Og hvad så næste gang der skal være nedskæringer. Hvis truslen er kommet nok på afstand – så vil man foretage spareøvelsen i forsvaret igen. Vores forsvar er sgu ikke et, hvor kan kan skrue på op og ned knapper efter forgodtbefindende.

 8. Hvis forsvaret skal ha’ flere penge bør de bruges på kvalitative forbedringer af kapaciteter, dvs. u-både, kampvogne og jord-til-luft missilsystemer? Værnepligten er i denne sammenhæng en politisk pudseklud til polering af den demokratiske profil. Der skal anskaffes materiel og en kapacitet, der virkelig gør ondt på russerne.

 9. VPL er rekrutteringsgrundlaget til SG og OFF, desværre er der ikke mange med studentereksamen der bliver konstabler, værnepligten knytter folk og Forsvar sammen OG værnepligten er den store udjævner hvor alle mødes. (undtagen kvinder men det er en anden sag).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer