Forsvaret frikendt i principiel sag om krigsveterans arbejdsskade – [TV2]

Den 45-årige balkan veteran Heine Andersen modtog i dag en længe ventede dom i en sag, hvor han har sagsøgt Forsvaret for 275.000 kroner for svie og smerter. Det gjorde han fordi, han pådrog sig PTSD efter hans udsendelse til Balkan i 1996.

– Jeg har lige fået besked fra min advokat, og han siger, at Forsvaret er blevet frikendt på grund af sagens forældelsesfrist. Retten har altså slet ikke taget stilling til, om Forsvaret er ansvarlige for de traumer, jeg har pådraget i krigen eller ej, siger
Heine Andersen til TV 2.

Heine Andersen har fået fri proces til at føre sagen, fordi den er så principiel, at den kan få følger for en stribe andre veteraner.

Efter en lægefaglig rapport blev frigivet, besluttede Arbejdsskadestyrelsen i november 2013 at anerkende PTSD som en erhvervsskade – også selv om symptomerne først kommer efter seks måneder. Den berømte/berygtede seks-måneders regel.
Det skete, efter at de danske veteraner i årevis havde kæmpet for, at myndighederne ville anerkende sygdommen som en sådan. Det er også kommet Heine Andersen til gode, og han har allerede vundet en arbejdsskadesag – her blev det slået fast, at hans lidelse stammer fra tiden som soldat på Balkan.

Heine Andersen mener, at han var så dårligt forberedt på udsendelsen, at Forsvaret er ansvarlig for hans lidelse, og har sagsøgt Forsvaret for 275.000 kroner for svie og smerte.

Han blev sendt afsted fem år efter, at han havde tjent sin værnepligt, og ifølge Heine Andersen var der ingen forberedelse forud for udsendelsen. Heller ikke våbentræning.

»Jeg synes ikke, de lever op til deres ansvar. Tværtimod modarbejder og lyver de. De siger, de gav mig fire dages optræning, før jeg blev sendt til Balkan. Det er løgn. Vi var samlet to dage før afrejse, men der var ingen oplæring. Vi lå bare og ventede på, at vi skulle af sted. Så siger de, at jeg var uddannet i at bruge mit våben, fordi det lignede det, jeg brugte under min værnepligt. Det er løgn. På Balkan skulle vi bruge automatvåben, og dem kendte jeg ikke. Den tredje løgn er, at de sagde, vi fik ti dages evaluering, da vi kom hjem. Det gjorde vi ikke. Vi var i Skive én dag, hvor vi afleverede vores våben. Bagefter gik vi i byen og drak os fulde. Det var det,« fortæller han til Dagbladet Ringkøbing Skjern.

LÆS OGSÅ :  Kritik af jobordning for veteraner: - Den rammer helt skævt

Heine Andersen fortæller til TV2, at han højst sandsynligt vil anke dommen til landsretten. 

 

Kilde: Forsvaret frikendt i principiel sag om krigsveterans arbejdsskade – TV 2 og Dagbladet Ringkøbing Skjern

21 kommentarer

Skriv et svar
 1. Det er bare ikke godt nok!

  Tag da for FANDEN at forhold jer til sagens indhold, istedet for at “Whimpe” ud med sagen er forældet frifundet!

  Bedre havde det været hvis i (dommerene) havde afsagt en dom der kunne bruges i den virkelige verden, så som: forsvaret kendes skyldig, men holdes straffri pga. forældelsesfristen.
  Eller forsvaret frikendes da beviserne ikke er gode nok.
  Men forhold jer for FANDEN til sagen.

  • PRÆCIS Thomas! Jeg var forberedt på at tabe sagen med baggrund i forældelse på trods af at vi IKKE er enige i det, men jeg havde håbet og forventet at der var blevet taget stilling til ansvar eller ikke ansvar!

   MEN, jeg står ikke som taber, nu kan forsvaret ikke længere fremadrettet stå og plapre løs om hvor godt de tager sig af os veteraner og gang på gang ytre at der ikke er forældelse på den hjælp og støtte de står klar med, men der kommer MANGE flere ting frem nu, der vil gøre ondt på forsvaret… Jeg havde SÅ meget håbet på en anderledes dom især fordi jeg er SÅ træt af at høre om alle de møgsager der har været, er og desværre nu vil blive ved med at dukke op, det er skadeligt for vores omdømme generelt og DET havde jeg håbet på fremadrettet ville være afsluttet, men nu må sagen igennem anke processen, jeg lader mig ikke kue af at de er frifundet og ISÆR pisser det mig af at de hiver forældelses kortet, det er sgu for vattet men jo desværre ret typisk!

 2. Der er jo ikke tale om en frifindelse og da slet ikke en principiel afgørelse – sagen, som ville have været principiel, hvis domstolen havde forholdt sig til erstatningskravets indhold, er blevet afvist som forældet og der er dermed ikke taget stilling til kravet på nogen måde !

  Dommen danner således ikke præcedens for andet end spørgsmålet om forældelse ! Iøvrigt er der kun tale om en byretsafgørelse, hvorfor sagen af Heine Andersen vil kunne ankes.

  Sensationshungrende og misvisende overskrift !

 3. Jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige el. mene om det danske retssystem mere el for den sag skyld hvordan i det hele taget samfundet/staten behandler levende individer den dag idag.

 4. Forsvaret har fuldt bevist trukket sagen i langdrag år efter år efter år, hvilket har kostet Heine enorme beløb alene bare i advokat rykker skrivelser og div.
  Om det er skyld i sagen nu er blevet forældet aner jeg ikke, men et gæt herfra vil være at den er forældet fordi det jo handler om noget der skete i 90erne, også iselv om forsvaret selv har måtte erkende ( pga. pres fra syge veteraner) at PTSD godt først “kan gå i udbrud” mange år efter.
  Ærligt talt så skyder forsvaret “sine egne” i rykken gang på gang, og jeg synes folk bør gøre op med sig selv om det måske ikke var på tide at droppe den misforståede loyalitet over for deres tidligere arbejdes giver og staten til at tage sig bedre af de hjemvendte veteraner.
  bla. kunne man jo starte med at gøre det økonomisk attrativt at tage sig af DK’s invalide “helte” for man fodre jo folk med deres egen hale i vore dage, og sætter folk ned i løn hvis det finder en kæreste/kone som kan leve med deres skader/mangler. Dette synes jeg ikke er “helte” værdige. Alt folk vil, er jo bare at leve et så alm. liv som muligt når de har ydet for DK.
  Anyway pøj pøj med sagen.

 5. Det der er det største problem i den tragiske situation er at man sender folk ud uden de er tjekket rent mentalt, før de ryger af sted, dette ikke for at være nedladende, men det er da bedre at forebygge en helbrede stor respekt til alle der har ofret for DK og verdensfreden

 6. Det er bestemt ikke en værdig afslutning på den historie – til gengæld er den et skoleeksempel på, at jura og retfærdighed intet har med hinanden at gøre.

 7. Jeg er nu så træt af Forsvaret (Tak for 35 år) og har set og oplevet så meget grotesk, at nu gider jeg snart ikke mere det kodeks om “vi holder det inden for egne rækker” – Efter min sidste tur til Afghanistan for lidt over 3 år siden, har jeg været et hav af samtaler igennem og de sidste 2 år på medicin for PTSD.
  Nu gider jeg ikke Forsvaret, politikerne og Arbejdesskadestyelsen skider på mig og en masser andre som har pådraget os skader efter at være udsendt. – Jeg er af den gamle skole hvor vi er systemet loyal, men dette er slut nu.

 8. Det er så svinsk…. Jeg er selv ved at få gjort noget ved en sag der skete i min værnepligt. Jeg blev godkendt og alt det der, og faldt så i et ikke opmærket hul på en øvelse. Jeg har så lige siden haft problemer med ryggen, og jeg fik den skannet og de sagde jamen du har bare skæv ryg, og det syntes jeg der er meget mærkeligt, fordi det havde jeg ikke da jeg startede. Jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal gribe det an? nogen forslag?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *