Formodet dansk fejlangreb kan forklares med ringe kommunikation

Danske F-16 fly. Foto : Krigeren.dk.

Der bliver ikke udvekslet meget viden mellem USA og Rusland, siger dansk kaptajn om danske F-16-flys angreb

Bliver det bekræftet, at danske kampfly ved en fejl har bombet syriske soldater i Syrien, kan årsagen være dårlig kommunikation mellem de store aktører.

Kaptajn Jakob Asmund i Forsvarsakademiet fortæller, at det er en udfordring, at USA og Rusland ikke i højere grad deler viden om situationen.

Annonce
Annonce

– Der bliver ikke udvekslet særlig meget kommunikation mellem den USA-ledede koalition og russerne. Et tættere samarbejde om efterretninger burde kunne dæmme op for sådan noget, siger Jakob Asmund.

Rusland har sagt, at bomberne kostede 62 syriske soldater livet.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, som overvåger konflikten, rapporterer, at 80 blev dræbt.

Netværket, som ledes af en syrer i Storbritannien, står på oprørets side i konflikten. Men dets oplysninger bruges af mange – også USA – til aktuel viden fra Syrien, hvor konflikten er vanskelig for medier at dække.

Efterretninger, der ligger til grund for et angreb som lørdagens, er i vid udstrækning baseret på foto fra satellitter, fortæller den danske kaptajn.

Det er, siger Jakob Asmund, også et problem, at militært isenkram florerer rundt i landet. Syriske styrker kan have det samme udstyr som Islamisk Stat. Han fortæller, at de forskellige aktører i konflikten derfor kan ligne hinanden meget fra luften.

– I sidste ende kan det være enkelte ledende officerer, der træffer beslutningen. I sidste ende er det en subjektiv vurdering, siger Asmund.

Der indledes nu en proces, hvor sagen undersøges ud fra helt faste rammer, som er defineret af Nato. Både Danmark og USA er medlemmer af Nato.

– Dette (angrebet, red.) taler også lidt ind i, at den USA-ledede koalition og Rusland i fremtiden bør arbejde sammen og dele disse oplysninger, så en situation som denne kan undgås i fremtiden, siger Asmund.

Kort før angrebet havde USA og Rusland lagt op til et øget samarbejde om efterretninger. Men det er nu uvist, om planerne består.

Stemningen er ikke blevet bedre, efter at Rusland har indkaldt til et ekstraordinært møde i FN’s Sikkerhedsråd. Det har fået USA til at beskylde Rusland for at forsøge at score billige point.

 

FAKTA: Sådan får danske fly udpeget mål

Før de danske fly går på vingerne fra Incirlik-basen i det sydlige Tyrkiet for at bombe i Irak og Syrien, går en længere proces:

* Efterretninger indhentes om det mulige mål. Det foregår både ved hjælp af efterretningsfolk på landjorden – typisk amerikanske ansatte – og ved hjælp af billeder fra luften fra eksempelvis ubemandede droner.

* Oplysninger sendes til et såkaldt Mission & Target Approval Authority-hold (MTAA) som sidder i koalitionens operative hovedkvarter i Qatar. Her sidder specialister, efterretningspersonel og en militærjurist og vurderer efterretningerne.

* Der sidder også en gruppe danske specialister som del af MTAA.

* Det danske hold ledes af en såkaldt Red Card Holder, som er en erfaren F-16 pilot fra Flyvevåbnets chefgruppe med bred ekspertviden om luftoperationer.

* Hvis danskerne i Qatar vurderer, at efterretningerne er i orden, påtager de sig ansvaret for hele eller dele af missionen, og koordinater og rapporter sendes til bidraget på Incirlik-basen.

* Her vurderer de danske teknikere, hvor mange og hvor store bomber målet kræver og monterer dem på flyene.

* Herefter flyver piloterne afsted og kaster bomberne samtidig med, at de videofilmer angrebet.

* Ved særlige angreb, hvor det på forhånd kan fastslås, at der er stor risiko for tab af civile liv, skal den danske Red Card Holder have tilladelse fra en general i Danmark til at gennemføre angrebet.

Kilde: Forsvaret, Forsvarsakademiet

 

/ritzau/

 

/ritzau/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *