Folketinget vil give medaljer til alle veteraner

Alle danske veteraner skal have tilbudt en ekstra medalje for deres indsats. Forslaget ventes vedtaget i næste uge, skriver dr.dk.
Lige siden 2009 har alle soldater fået en ekstra medalje for deres indsats – Forsvarets Medalje For International Tjeneste. Nu skal alle tidligere udsendte også have en anerkendelse fra staten. Det vil koste ca. 5 millioner kroner.

– Der er ingen tvivl om, at rigtig mange af de udsendte før 2009 er meget skuffede over, at de ikke er blevet tilbudt en medalje. De har jo sat en ære i at rejse ud og sætte deres eget liv på spil for Danmark. Og jeg synes faktisk at vi skylder at vise dem den anerkendelse der ligger i, at de får en medalje, siger Lene Espersen til dr.dk.

Foruden fortjenstmedaljer skal forligskredsen godkende opførelsen af to nye veteranhjem, ét i Aarhus og ét i Varde. Danmark har i dag tre veteranhjem.

Annonce
Annonce

83 kommentarer

Skriv et svar
 1. Skuffet og Skuffet, skal denne medalje, give mig det tilbage jeg har mistet, skal den gøre så mit PTSD forsvinder, skal denne medalje være med til at jeg ikke oplever at nogle menesker ser bange og forskrækket på mig, som om jeg vil slå dem ihjel når jeg fortæller dem jeg lider af PTSD, fordi jeg har været ude og tjene vores land. Eller skal denne medalje være med til at gøre jeg lukker i og acceptere at jeg skal kæmpe hverdag, med ting som dårlig hukommelse, medicin og at regering virker som om den forsøger at købe min tavshed.
  Kære Lene Espersen, kan du svare på det, eller er det her bare med til at du kan få lettet dit hjerte eller et forsøg på at få flere stemmer til et kommende valg.
  Kære Lene Espersen, hvordan vil i skaffe alle oplysningerne om hvor alle veteraner, som var afsted før 2009, hvad med dem som ikke er her mere hvem skal modtage deres medaljer.

 2. Det er fint nok, at man giver en symbolsk medalje for alle dem som har gjort en indsats, men jeg så hellere, at man brugte midler på at hjælpe dem som døjer med mén fra udsendelserne. Det gør mig ked af at læse i medierne, at veteranerne har svært ved at få den erstatning som de er berettiget til fra Forsvaret, når Arbejdsstyrelsen har anerkendt det som varige og alvorlige skader. At det er det der skal til før, at Forsvaret lave en kovending og “pludselig” ændre arbejdsgang og gerne vil tilkende erstatninger er lidt underligt. Nuvel er det jo almen viden, at Forsvaret er klemt på pengepungen, så derfor kan jeg godt se, at det trist at skulle udbetale millioner i erstatning. Politikerne må vågne lidt op og erkende, at vil man bruge Forsvaret i konflikter, så må man også være klar til at tage ansvar for de omkostninger menneskeligt og økonomisk som medfølger i kølvandet, når konflikterne er overstået. Krudt og kugler koster, men vil man gøre det helhjertet i fremtiden med troværdighed, så kan man ikke gøre det på en discount løsning.

  • Ja – eller vi skal ikke længere væk end til Norge, her får man også en medalje når man har gennemført første tjenesteperiode.
   Ps. man har ikke værnepligt i USA.

 3. Hold nu kæft.. Jeg bliver helt sikker mere rask af at få en medalje mere som kan ligge i skuffen og samle støv.. Hvad med at bruge de 20 mil på noget som vi virkelige har bruge for, som mere støtte og hjælp til at få et normal liv op og køre igen..

 4. Mere anerkendelse, uanset hvilken form den tager, medvirker til at skabe fokus på veteraner som en befolkningsgruppe. Det er i mine øjne en god ting. Kunne pengene bruges på andet? Helt sikkert, men det ene udelukker jo ikke det andet.

  • PRÆCIS. Det er som alle tror at udgifter i fm. en medalje tages fra de veteraner, der er ramt på sjælen. Det er to vidt forskellig ting (“kasser” om man vil). Og husk på der er ekstrem mange flere veteraner der IKKE har PTSD (eller andre lidelser pga udsendelse). Disse veteraner har også brug for enderkendelse. Det sker så gennem en medalje.

   Medaljer har ALTID været samfundets måde at vise anderkendelse for soldatens indsats. Det sker så nu. Så super godt gået Lene, mange tak her fra. Jeg er sikker på du fortsat arbejder intens for at de PTSD ramte får bedre og mere hjælp uanset om alle nu får et klap på skulderen i form af en medalje.

   Jeg forstår slet ikke alle de kritiske røster og denne sammenblanding af PTSD ramte veteraner og så veteraner generelt. To vidt forskellig ting, der naturligvis skal holdes adskilt. Fordi jeg, min far og min bonussøn (ingen af os er heldigvis ramt af PTSD, selv om vi tilsammen har været udsendt 6 år) nu får en anderkendelse i form af en medalje, så ændre det ikke noget ved den indsats (eller mangel på sammen) som PTSD ramte skal have.

   Vi andre har vel også ret til at blive rørt/glade/stolte over “systemet” anderkender vores indsats ekstraordinært.

 5. Var afsted med UNPROFOR hold 5 , hvad skal jeg med en billig masseproduceret mønt i snor ? . De penge , gerne mange flere , tjener bedst de brødre og søstre der har lidt skade af efter udsendelse . . Brug dem til at hjælpe , det var i den ånd vi med udgangspunkt rejste ud , at hjælpe . . Bedste måde , i mine øjne , at ære os på må da helt indlysende være hjælpe vores lidende fællesskab om det så er PTSD eller andre lidelser/skader er jo underordnet. . Fremad på ny.

 6. Beklager, men jeg vælger at se positivt på det.

  De 5 mio, der er afsat til medaljerne kan selvfølgelig bruges bedre på andet det er der ingen tvivl om, men ud fra en betragtning om at man vil anderkende alle veteraner, og ikke udelukkende syge og sårede, med dette tiltag, så tror jeg det er en relativt billig og helt håndgribelig måde at gøre det på. Der bør også bruges midler på anderkendelse af veteraner, der ikke er kommet hjem syge eller sårede.

  Har man ingen interesse i at få medaljen, går jeg ud fra at man kan, når de kalder det et tilbud, vælge ikke at tage i mod medaljen, og dermed bør der så være en større andel af de 20 mio. der er afsat i denne omgang, der kan gå til eks. de to nye veteranhjem. Om der forholder sig således ved jeg ikke, men det kan man vel have en begrundet mistanke om :-)

  Man kunne eks. have håndteret det på samme måde som med Fredsprismedaljen, og ladet det være op til den enkelte om man selv ville købe den. Så kunne man sådan set have klaret begge dele for de samme penge, ca. (Men så havde der nok bare været et andet kor, der havde klaget over selv at skulle betale).

  I stedet for nej hatten, så kunne man vælge at være lidt kreativ. Tag initiativ og opret eks. en indsamling og sørg for at opfordre de, der tager i mod medaljen til at “betale” for den i form af en donation på eks. 100kr eller mere. og brug de penge på noget fornuftigt.
  Det ville sende et endda meget fint signal til både politikkere, danskerne generelt og til alle veteraner om at vi kan finde ud af at hjælpe os selv og hindanden hvis det faktisk lykkes at samle en fornuftig sjat penge ind på den konto.
  (Det giver så sikkert bare en masse ballade om hvem, der så skal have de penge, men den tid den sorg :-) Bare et forslag til at se mulighederne i situationen).

 7. Det er samling komplette uforstående individer der styrer vores samfund. Det er for vanvittigt man kan sige dette er en god ide når mange kollegaer derude mangler ressurcer og hjælp… Gab mand…

 8. Hvis man ikke vil modtage denne medalje så kan man lade være, det er et tilbud. Man skal bare lige huske på at der er afsat 5 millioner til medaljer og de penge der ikke bruges ryger sansynligvis tilbage i kassen hvor de kom fra. Enten tilbage i forsvarsbugettet eller statskassen, hvor de enten bliver brugt på en ny general eller et bistands projekt i Afrika eller i puljen til løn forhøjelse hos folketinget, hvilket betyder de ikke kommer veteranerne til gode.

  Og så må vi ikke glemme at der er et folketingsvalg på vej og der med er valgkampen så småt ved at gå i gang.

 9. Brug dog pengene på noget, der ikke blot er symbolsk. Fuck medaljer! Hjælp de, der har brug for det i stedet!! Det minder om dengang, vi alle skulle have et veterankort, som ikke kan bruges til noget … Tåbeligheder!

 10. Man kan tænke og synes hvad man vil om en fortjenstemedalje så mange år efter endt udsendelse.

  Jeg er stolt af den tjeneste jeg har gjort for Danmark, jeg er stolt af de medaljer jeg har fået tildelt og gjort mig fortjent til.

  Har ikke kendskab til nogen, som i sin tid sagde “nej tak” til diplomer og missionsmedaljer.

  Mine diplomer og medaljer ligger pænt i en skuffe, hvor jeg fra tid til anden ser dem, tænker gerne tilbage på mine udsendelser, og de oplevelser de medførte, det er en tid jeg tænker tilbage på med glæde og stolthed, en tid jeg har for resten af mit liv, både de gode og de mindre gode oplevelser.

  Jeg var med til at gøre en forskel for nogle mennesker, som var i nød, og havde brug for hjælp og beskyttelse, jeg er stolt over at have bidraget til dette.

  Der er mange som har haft et svært liv efter deres udsendelse(r) – dem har vi et stort ansvar overfor, de skal have hjælp uden kommaer og punktummer.

  En medalje nu, kommer måske mange år for sent, men det er en anerkendelse for den indsats og tjeneste vi har gjort for Danmark ude i den store verden.

 11. Flere er stærkt kritiske overfor denne påskønnelse i form af en medalje, og nævner i samme omgang beløbet 20 mill., der kunne bruges andet sted.
  Jeg kan kun se at medaljerne vil koste 5 mill., og ikke 20 mill., og jeg formoder derfor at differencen på 15 mill., er til de 2 veteranhjem, og er følgelig chokeret over, hvis det virkelig er tilfældet at man også er kritisk overfor oprettelse at disse hjem.
  Hvis man som veteran ikke ønsker at modtage denne påskønnelse, kan man jo bare takke “nej”, længere er den jo ikke.

 12. Synes rigtig mange har nej-hatten på, når nu nogle vil anerkende vores indsats.
  Ja, vi han næsten alle fået en missionsmedalje.
  Nej, det giver ikke mere i løn.
  Nej, det fjerner ikke PTSD.

  Er selv medlem af et veteranhjem, og støtter på den måde.

  Kæmp kampen om flere midler til udsendte, og dem med mén på en anden måde. For selvfølgelig skal der flere midler til dem.

  Og tror flere har ret i, at evt. overskudsmidler til medaljerne bare ryger tilbage i statskassen.

 13. Hold kæft hvor har folk bare nej-hatten på! Det er nærmest uanset hvad der findes på for at “ære” veteranerne (som ikke nødvendigvis lider i dag) så skal det sables ned hvis hvis det koster én krone.
  Det er kraftædme trist at man ikke kan unde en medalje til folk som gerne vil tage mod den…

 14. Og for øvrigt synes jeg også jeres kommentarer bidrager til den ret udbredte fordom om at alle veteraner er psykisk skadede eller som minimum bitre.

 15. Jeg vælger at iføre mig ” ja-baretten” istedet for nej hatten, og vil med glæde modtage medaljen.

  Den vil dog hurtigt blive ekspederet videre, idet jeg har blik nok i skuffen. Jeg giver den “sgu” til min kone og børn, da de også har fortjent et klap på skulderen for at stå bag mig da jeg var afsted.
  Om de så vil bruge den som flaskeåbner eller lign. Tager jeg ikke så tungt ;-)

  • Jeg er også positiv over for en medalje, var udsendt fra før man kendte bogstaverne PTSD. Det er blot en tak- ska’ -du -ha’ -du -gamle, og går ikke ud over veterancentre eller andre tilbud for udsendte.

 16. Det er et morsomt kommentarspor, det her. Veteraner kan være ufatteligt trættende med alt deres brok og krav om det ene og det andet. Jeg kan nævne adskillige, der har været rasende over, at de ikke har fået “bonusmedaljer” i tillæg til dem, de har for NATO og/eller FN inden systemet efter 2009. Ingen ende på, hvor forfærdeligt forsvaret er at ignorere deres medaljebehov og blabla. Herunder, at de i HVERT fald ikke selv skal betale for sådan en medalje selv, for dem efter 2009 har jo heller ikke betalt og blabla. Og i denne tråd kan man læse alle de hellige kommentarer om, at “medaljepengene” burde gå til veteranhjem og blabla. Der bliver givet masser af penge til veteranhjem m.v. Veteraner som gruppe kan bare ikke stilles tilfredse, for der er ALTID noget at brokke sig over, og gud hvor er det dog belastende at høre på for os, der stadig tager ud. Nogle (NOGLE, sagde jeg) af de mest højtråbende er derudover svindlere, bedragere, unddragere, der var dårlige soldater, da de var i systemet, og som nu har fundet en måde at pumpe det for penge, mens vi andre SAMTIDIG skal have ondt af dem og kalde dem helte. Alle ved, at der er disse brodne kar, der giver deres udsendelse skylden for, at deres liv af alle mulige andre grunde er fucket op.
  Ser frem til min nye ekstramedalje, som jeg i øvrigt gerne havde betalt for selv.

 17. Personligt synes jeg det er spild af penge og endnu mere ditto med det latterlige plastik kort. Men ved at min gamle far der har været udsendt på Gaza og Cypern, vil sætte pris på at få den. Og af den grund og på grund af at jeg ikke ved hvordan jeg tænker når jeg bliver et gammelt mimer hoved så siger jeg ja tak til tilbudet og så kan den sku bare samle støv sammen med det andet blik indtil den dag, eller også kan man til den tid måske sælge den og få brød på tallerknen.

  Har været ude med UNPROFOR 7 & KFOR 2. Lider af en stress relateret depression efter min anden udsendelse. Og til dem af jer der kritisere dem der har været udsendt (hader ordet veteran) for at være bitre og negative, vil jeg sige. At når man har ondt i sjælen, ens hverdag er sort, man er rastløs og bange for hvad man kan finde på (gøre selvmord bare for at få fred i hovedet) så er man negativ! for livet er negativt og man har brug for at lære at blive positiv igen, hvilket kræver støtte, hjælp og enorme mængder kræfter fra en selv, som man tit ikke har.

 18. Til dem de ikke vil have en medalje – så lad være med at tage imod den! Vi er mange veteraner, som har savnet den anerkendelse af vores indsats, som en af staten Danmark tildelt medalje er. Og som har fundet det besynderligt, at forsvaret i 2009 indførte en sådan anerkendelse, som imidlertid kun gælder for nogle udsendte. Det er der nu rettet op på, og for mig betyder det meget. Om man så droppede en bro og gav 20 milliarder til veteranindsatsen, ville der sikkert stadig være noget at arbejde med…

 19. Igennem tiden har vi sendt soldater ud til alverdens steder. Både fredsbevarende styrker og fredsskabende. Vi havde folk i Libanon som havde en hård tid. Det var før medaljer og veteranhjem. Folk som måske nu er pensionerede, folk som har forladt forsvaret for mange år siden, længe før mange af jer blev født. Disse mennesker som også i nogle tilfælde lider af PTSD og aldrig har fået hjælp.
  Disse folk får nu en lille påskyndelse for det offer de gav, ganske lige som alle der sendes ud i dag får deres “bling”
  Jeg finder alle negative bemærkninger om dette initiativ lidt respektløs over for alle dem der ydede en indsats før jer…
  I min tid var topmålet af anderkendelse “rosende omtale” Medaljer var noget man fik som senilitetstegn efter 25 år (i stedet for et guldur)
  Måske kan man ikke bruge disse nye medaljer til noget, men det viser folk at deres indsats ikke er glemt.

 20. Fakta er altid godt i en diskussion – vi skal huske at have øje for, hvad det reelt handler om.
  Forslaget er fra en af vore egne organisationer; “De Blå Baretter”
  http://www.ft.dk/…/20121/almdel/fou/bilag/168/1259877.pdf

  Anerkendelse er med til at sætte fokus på sagen og dermed større chance for øget indsats.

  Jeg har “Ja-hatten” på af respekt for alle veteraner.

 21. Jeg var afsted på hold 5 og blev i den forbindelse såret ved et selvmordsbombeangreb, jeg har til stadighed fragmenter siddende i kroppen, og lider af efterfølgende PTSD samt personlighedsændring. Jeg blev ALDRIG tildelt en medalje for såret i tjeneste, så hvis jeg kan få en anden form for anderkendelse i form af forsvarets medalje, så takker jeg pænt ja.

   • jeg blev ringet op af Forsvarets Personel styrelse, de ville hør om jeg stadig arbejdede i Forsvar, hvilket jeg har gjort siden 1978.
    Jeg synes, det igen viser, at Forsvarets Personel Styrelse ikke har styr på sit personel.
    Forsvarets Personel Styrelse har været en fiasko siden dens oprettelse,
    tror der for mange “grønne” i organisationen.
    Det er som om de har overtaget Hjemmeværnet og HMAKs rolle med at, få overført de uduelige officere (man fyrer jo ikke en officer, med mindre han/hun tager af kassen).

 22. Jeg har heller intet hørt noget endnu, men jeg takker gerne ja til en medalje fra Den Danske stat for min indsats på KFOR hold 2 og 5 og ikke kun fra NATO syntes også det var på tide at staten nu vil komme med den anerkeldelse selv om det nu er 13-15 år siden, så bedre sent end aldrig.

 23. Mon ikke medaljen først er klar til udlevering, til næste Flagdag – eftersom ingen endnu har hørt noget ?

  Hvis man var afsted på både UNPROFOR og SFOR – modtager man så 2 medaljer ?

  Nå, man får vel et brev fra ens stam regiment på et tidspunkt, når tiden er inde
  til lidt anerkendelse fra den danske stat.

  • ja hver misson har sin egen medalje. så du burde få 2 medaljer.

   mener at have læst et eller andet sted, at alle medaljerne er de samme som de nuværende eksisterende “international tjeneste” – men bare med et andet bånd…

   Vi får at se. Men tålmodighed… der kan gå lang tid. forsvaret skal først finde ud af hvem der har været udsendt, medaljerne skal først laves osv.

 24. Lars Hawa…, hvad skete der med dit udmærket indlæg, hvor du bl.a. linkede til “tildeling af medaljer” på ministeriets hjemmeside ?

  • Kaere alle……Foerst undskyld for de manglende ae, oe og aa’er. Men det er jo ogsaa en af realiteterne naar man er udsendt.

   Jeg forstaar ikke alt denne raaben op om at medaljer koster alt muligt andet. Vi har siden de foerste udsendelser kaempet for bedre vilkaar for alle vores veteraner. En af de ting der faldt mig for brystet var at vi altid kan goere det bedre og det arbejder vi for. MEN en ting udelukker jo ikke noget andet.

   Medaljerne med tilbagevirkende kraft, daekker mere end 75.000 udsendte over 62 aar, og I den sammenhaeng syntes jeg ikke at det er en stor omkostning…at sige tak og anerkende saa mange og for en indsats der gaar laengere tilbage end vores viden om PTSD.

   Det svarer til 80.000 om aaret, hvilket jeg syntes er et anstaendigt beloeb for anekrkendelse af saa mange og mange aars udsendelser – som Forsvaret har ignoreret.
   Det er ogsaa kun paa grund af denne retroactive tildeling at beloebet bliver stort, ellers havde ingen jo reageret.

   Medaljerne skulle komme til d. 5 September – ihverftfald for alle dem, der er registreret som veteraner. Hvis I ikke er registreret….saa blive det. Man er rregistreret hvis man har et veteran kort.

   Jeg er utroligt glad over at dette er lykkedes. For mig personligt er det 6 aars arbjede, der udmoenter sig I denne store danske anerkendelse. Og jeg er og vil vaere stolt, naar denne tildeling finder sted – for det er ikke jeres latterlige kommentarer om loen, og at alt andet ikke kan lade sig goere….og at det samler stove og saa videre…..Det er en spoergmaal om principper, ligevaerd og det at goere en forskel i forhold til den officielle Danske anerkendelse.

   Herudover, udelukker vores indsats paa dette omraade jo ikke nogen andre I at goere en indsats, hverken oekonomisk eller frivillig. Fra min side, var det at anvende en politisk vej…med utrolig stoette af isaer Lene Espersen og blaa blok, der I det hele taget fik den ekstra pulje paa plads.

   Aftalen:
   I april måned indgik partierne bag forsvarsforliget en tillægsaftale, hvor de blandt andet besluttede at afsætte 25 millioner kroner årligt frem til 2017 til en styrket veteranindsats, men nu er der flere penge på vej til området, siger forsvarsminister Nicolai Wammen. Jeg er meget tilfreds med, at vi i forligskredsen i dag med bred enighed har indgået en aftale, som forbedrer indsatsen for de danske veteraner markant.

   – Med aftalen afsætter vi yderligere 30 millioner kroner i år til styrkelse af veteranindsatsen. Pengene skal blandt andet bruges til at støtte ombygning og etablering af nye veteranhjem og soldaterrekreationer, så vores veteraner kan mødes under trygge rammer, siger Nicolai Wammen.

   Engangstilskuddet på 30 millioner kroner finansieres inden for Forsvarets almindelige driftsbevilling på Finansloven for 2014, oplyser Forsvarsministeriet.
   De årligt 25 afsatte millioner fordeles på fire forskellige områder med en årlig gennemsnitlig fordelingsnøgle:
   Veteraner med særligt behov for støtte 12 millioner kroner. Støtte til pårørende og børn otte millioner kroner. Forskning to millioner kroner. Anerkendelse tre millioner kroner.

   Saa med vores samlede kamp, fik vi langt mere end vi havde kaempet for…Ikke nok og ikke I maal endnu, men betydeligt bedre end at side og raabe fra sin sofa om at det er for daarligt og hvad vi skal med det.

   Som sagt, jeg er glad og stolt af det store arbejde, der er blevet lagt I at forbedre de samlede forhold, vi er ikke faerdige…MEN der er blevet gjort en forskel ogsaa her.

   I alt er jeg meget glad og stolt over vores tiltag. Vi er paa rette vej – og om et oejeblik kan forsvaret rette ryggen og sige, at de har anerkendt alle paa lige fod fra 1948 og til I dag. Det er stort og det er jeg stolt over at have arbjedet for. At sagen saa kastede yderligere 22 Millioner af sig, kan ingen vel vaere kede af.

   Medaljerne bliver flotte, og jeg er glad naar jeg vil se alle modtagerne og alene vide, at deres indsats for Danmark nu ogsaa bliver anerkendt.

   Lars

   • Lars, er der tale om en helt ny medalje, eller er det Forsvarets Medalje for International Tjeneste, som så bare får et specielt bånd for indsatser, hvor medaljen ikke har et bånd i forvejen (fx KFOR, ISAF)?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *