Flertal af mænd vil give kvinder værnepligt

Arkivfoto: Forsvaret

Over halvdelen af danske mænd mener, at kvinder skal aftjene værnepligt. Det samme gælder kun 25 procent af kvinderne.

Værnepligten skal også gælde for kvinder. Det siger 54 procent af danske mænd i en Norstat-måling for Altinget, hvor 33 procent af mændene er imod.

Til gengæld går kun 25 procent af de adspurgte kvinder ind for ligestilling, når det gælder værnepligt, mens næsten dobbelt så mange – 48 procent – siger nej tak.

Regeringen er i disse dage formentlig ved at binde sløjfe på et forsvarsforlig med DF, S og R. Og her forventes det, at antallet af danske værnepligtige skal skrues op med omkring 500.

Men unge danske kvinder behøver ikke bekymre sig om at skulle indkaldes, fastslår regeringen med opbakning fra alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten. For kun mænd skal fortsat kunne forpligtes. “Det er jo traditionen,” siger forsvarsministeren til Altinget.

Både Norge og Sverige har ellers inden for de seneste få år indført værnepligt for kvinder. Der er brug for flere værnepligtige, og det er mangel på ligestilling, når kun mænd kan tvinges i trøjen, har argumenterne lydt.

Og den nuværende danske lovgivning er ifølge videnscenteret Kvinfo udtryk for usaglig forskelsbehandling.

– Der er ingen saglige begrundelser for at forskelsbehandle kønnene i forhold til værnepligt. Kvinder kan betjene alle funktioner i forsvaret i dag, og der er ikke nogen grund til at gøre forskel, siger direktør Henriette Laursen til Altinget.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forklarer regeringens holdning med, at både mænd og kvinder kan melde sig frivilligt til at aftjene værnepligt, og at næsten 100 procent af de værnepligtige siden 2010 har været frivillige: “Derfor ser jeg ikke noget behov for at udvide pligten til også at omfatte kvinder,” siger han til Altinget.

Hvad er den afgørende forskel på mænd og kvinder, som gør, at man ikke vil ændre loven?

– Det er jo traditionen. Der er jo ikke noget naturligt… Du kan tage Israel, der har man jo værnepligt for kvinder.

Som det eneste parti i Folketinget ønsker Enhedslisten ens værnepligt for mænd og kvinder.

– Det er da gammeldags, at det kun er mænd, som kan indkaldes, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm til Altinget.

Forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) siger, at “det ikke er relevant” at udvide værnepligten, fordi næsten ingen mænd bliver tvunget i hæren.

Hvad er det principielle argument imod at give kvinder værnepligt?

– Jeg ved ikke, om der er nogen, siger Henrik Dam Kristensen.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup ønsker væsentligt flere værnepligtige end de 500 ekstra, regeringen har lagt op til. Men hun er imod værnepligt for kvinder, “fordi det ikke er foreneligt med grundloven”. Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) nævner også grundloven som forhindring.

Men grundloven forhindrer slet ikke værnepligt for kvinder, vurderer tre professorer og en lektor i forfatningsret over for Altinget.

Rasmus Jarlov svarer, at “det er ikke sådan, jeg læser grundloven”.

Comments

Skriv et svar
 1. Jeg syntes ikke kvinder SKAL aftjene deres værnepligt. Der er stor forskel på kvinder og mænd og de skal selv ha lov til at vælge, alt andet ville være for åndssvagt.. Der er en grund til drenge leger røver og soldater som børn.

 2. Ligestilling, ja tak!
  En kvinde kan ikke råbe ligestilling, før hun som det mindste også mener at værnepligt er for begge køn.. Så må hun jo bare håbe på frinummer, ligesom de mænd der ikke ønsker at aftjene..

  • Det en reelt super godt pointe Pernille. Dog mener jeg stadig ikke kvinder skal være tvunget i værnepligten ligesom mænd, er os lidt konservativ i mine øjne er ligestiliing et skævt begreb der er og blir forskel på mænd og kvinder, forskelle som jeg ihvertfald sætter pris på.

  • Nu er værnepligten sådan set mere uddannelse i at være en god borger, da kun ca. 30% af uddannelsen er soldatermæssige egenskaber. Selvfølgelig indgår den militære takt og tone på dagligvis, men Førstehjælp, brand og redning og korrekt handling under ulykker og naturkatastrofer er lige så meget i højsædet.

  • Mænd og kvinder er forskellige, og heldigvis for det!
   Men som værnepligten ser ud i dag, 4 mdr og giver en masse gode værktøjer til alverdens ting, så mener jeg klart at alle vil have gavn af værnepligten!
   Med den opvækst børn og unge får i dag, så er værnepligten ikke et skidt sted at starte når man blir 18, og skal ud i den voksne verden hvad enten det er fortsat i Forsvaret eller i den civile verden.

  • Værnepligten i dag er sølle 4 mdr.
   Den lærer dig bl.a.:
   Samarbejde.
   Ansvar.
   Større tro på egne evner.
   Mød ind til tiden.
   Gør tingene rigtigt første gang.
   En masse førstehjælp!

   OG! Man får lov til at lege med våben, store biler og sprænge ting i luften!
   Whats not to like?

 3. Selvfølgelig skal de det… men hvor skal de være….. masselukninger af kaserner over hele landet, gør det en anelse besværligt…. og med disse Metoo tider, skal de jo være opdelt….

 4. Værnepligt bør ændres til borgerpligt – uden mulighed for unddragelse, og det gælder naturligvis begge køn! Vores samfund har masser af opgaver der kan løses af begge køn, mange steder i vores samfund! Det vil være sundt for den enkelte og for vores land

 5. Hvis der skal være værnepligt, bør den være for begge køn. Før man protesterer, at kvinder ikke er egnede, kunne man eksempelvis tage til Israel og forelægge det argument for kvindelige soldater der. Når hun så er færdig med at Krav Maga din stakkels røv ind i næste uge, kan det være du revurderer…..

  • hvornår begynder mænd at føde 50% af børnene… jeg tror at nogle mænd har et noget mageligt forhold til ligestilling :) 9 måneder gravid og 6 måneders amning, kan vel også kaldes en slags værnepligt, og så gør de fleste kvinder det mere end 1 gang :)

  • Charlotte Vangsgaard Det er noget vrøvl – det kan ikke kaldes en slags værnepligt. Hvis du af samfundet var pålagt at blive gravid, kunne der være noget om snakken. Du kan da bare lade være med at blive gravid. Desuden bliver det noget sludder, når irrelevante biologiske fordele/ulemper skal opvejes mod samfundsmæssige. Skulle man så værdisætte (og jeg generaliserer) mænds større styrke? mænds deraf større behov for kalorier? mænds kortere levealder? De forskellige sygdomme/dårligdomme der kun kan ramme et køn? Mænds større risiko for at dø i trafikken fordi vi ikke evner risikoanalyse førend vi er sidst i tyverne? osv. osv. De fleste af de ting ting er ting vi ikke kan gøre noget ved – biologisk er kønnene forskellige, men det bør kun betyde noget, hvis de forskelle betyder at man ikke kan løfte en opgave. Jeg kan med stor glæde melde at kvinder sagtens kan aftjene værnepligt og være professionelle soldater. Ligestilling er noget vi skal kæmpe for, men det er kun meningsfuldt der, hvor vi rent faktisk kan gøre noget ved det – så som lige pligter. Endelig vil jeg lige bemærke, at jeg synes, at din argumentation emmer af 1800-tallets “det svage køn skal beskyttes (også fra at bestemme – det stresser)”-vås. På trods af de farer og strabadser en graviditet kan medføre, synes jeg at du undervurderer værdien af, at en kvinde kan selv bestemme om hun vil have et barn. I betragtning af samfundsændringer, hvor flere og flere vælger at være single, tror jeg mange mænd ville lide hvad som helst for selv at kunne blive far -uanset hvor barnet skulle ud……

  • Charlotte Vangsgaard Det er ikke en kvindelig pligt at føde børn. At du tilsyneladende har opfattet det sådan, kan jeg kun beklage….. Men måske er det ikke for sent?… ..Undskyld, kunne ikke lade være.

 6. God ide. Jeg aftjente min værneret, det var en fed tid. Og når vi vil have ligestilling, så må det være hele vejen rundt, ikke kun det “vi” syntes er sjovt.

  • Ville du acceptere samme argument fra en abortmodstander?

   I hvert eneste situation, hvor en mand og kvinde er uenige om de vil være forældre, er det kvindens valg, der gælder og også forpligter manden.

   Et scenarie: mand og kvinde har sex med kondom. Af en eller anden grund fejler det og hun bliver gravid. Der var en klar forudgående enighed om, at de ikke ønskede at blive forældre, men kvinden skifter mening. Den beslutning binder også manden til at betale til et barn, han ikke havde et valg om at få.

 7. Øhhh… Nej….j vi skal ikke have kvinder i forsvaret.
  Hvad skulle de dog der ???
  og det er ikke fordi kvinder ikke kan klare jobbet. Men at smide 50 unge kvinder ind i et kompagni sammen med 50 unge mænd vil helt sikkert give nogle udfordringer som forsvaret ikke er helt klar til…
  Lad nu bare mændene beholde deres værnepligt for sig selv…

 8. I det Danske forsvar har der i lang tid været fokus på ligestilling, samt tiltag for at dæmme op for kønskrænkende adfærd.
  Derfor kan det godt undre at vore politikere ikke vil indføre ligestilling når det gælder værnepligt.
  eller hvad med det faktum (ved ikke om det stadig gælder), at i lang tid havde kvinderne 2 minutter ekstra i forhold til mændene, til at gennemføre løbetesten……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer