Flere russiske militærfly tvinger danske fly på vingerne

Dansk F-16. ARKIVFOTO: Flyvertaktisk Kommando

Sidste år var russiske militærfly 37 gange så tæt på dansk luftrum, at danske F-16-fly måtte på vingerne.

Flere russiske militærfly flyver nær Danmark.

Ifølge Berlingske viser nye tal fra Forsvaret, at danske F-16-fly gik på vingerne 37 gange i 2017 som del af bevogtningen af dansk luftrum.

Det er næsten dobbelt så ofte som året før, da tallet var 20. Dermed er antallet af afvisninger tilbage på det usædvanligt høje niveau fra årene omkring 2014 og 2015.

Tallene viser, at Rusland igen optrapper sin militære aktivitet i Østersøen, vurderer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

– Jeg går ud fra, at det er en bevidst strategi, at man nu vil markere sig tydeligt, siger han til Berlingske.

I 2015 var antallet 40 gange, og i 2014 blev beredskabet aktiveret hele 58 gange, oplyste Forsvaret til Radio24syv i september.

I Estland, Letland og Litauen er kampfly det seneste år gået på vingerne 130 gange for at afvise russerne. Det er oftere end to gange om ugen, at de er gået i luften for at afvise russiske militærfly.

Major Karsten Maarup, der er leder af Center for Luftfartoperation på Forsvarsakademiet, peger på to hovedårsager til, at flere russiske militærfly flyver nær dansk luftrum.

– De har flere ressourcer til det nu, fordi de har skruet ned for aktiviteterne i Syrien. De vil også gerne have en modreaktion til Natos styrkeopbygning i de baltiske lande, siger han til Ritzau.

Af de 37 gange danske militærfly har været på vingerne, skyldtes det i omkring 90 procent af tilfældene russiske militærfly, vurderer majoren.

Der er dog ikke en øget trussel fra russerne, understreger han.

– Vi skal ikke bekymre os specielt meget om det. Russerne er lidt mere aktive, end de har været længe.

– Men der er ikke tale om nogen større spænding mellem Danmark eller Rusland. Der er ikke noget som helst at bekymre sig om, siger han.

I forbindelse med at Sveriges borgere blev informeret om en øget risiko for angreb fra russerne, udtalte forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ligeledes, at der ikke er nogen trussel mod Danmark.

/ritzau/

LÆS OGSÅ :  Rusland beskyldes for GPS-forstyrrelser ved NATO-øvelse

Comments

Skriv et svar
 1. Man burde købe nogen jord til luft missiler og placere et batteri på Bornholm og et i Skagerrak, så har man dækket russernes indflyvning ruter,

  når de så nærmer sig det danske luftrum så låser du dem bare på deres fly, så får de også en lille besked i flyet om at vi ser dem.

  • Ok kloge Nicklas, hvis du nu tænker lidt over din eftergivende holdning over for folk som putin, også lige kigger på hvordan det er gået før i tiden, så vil du måske komme til den konklusion at folk som det skal slåes i hovedet med en hammer, ellers vil de bare have mere og mere.

  • Men at lave simuleret bombeangreb på Bornholm det er helt okay og ikke en krigserklæring, jeg forstår ikke jeres logik, eneste logik er vel at i vil falde om på ryggen og overgive sig, men så ved vi da også hvad jeres 2 holdning er.

  • At placere nogle SAM batterier her og der må vel være betegnet som defensivt. Men man er vel nød til at se på det fly der giver udslag på radaren. For og finde ud af hvad det er.

  • Jonas Ryan Lading vores lands sikkerhed må aldrig blive et spørgsmål om penge, jeg tænker at 5 års besættelse af vores land i 40erne var et fint billede af hvad der sker med den holdning, og typer som hitler/putin kender kun en ting og det er vold/styrke.

  • 1) ved at opstille batterier gør du Bornholm til et mål. Lidt hidsigt.
   2) russerne ved allerede at vi ser dem. Flyene registrerer også når der radarlåses på dem.
   3) at sætte SAM-batterier og ditto låse dem, vil ses som en direkte trussel af flyets besætning. Det kan ske at de reagerer ved netop at bombe stillingen for at nedkæmpe den trussel.
   Der er en direkte fly afvisning med jagerfly stadig mindre voldsom.
   Fejlen har ligget i generelt at afmontere vores forsvar igennem de sidste 20 år.

  • Hvis russerne krænker dansk luftsuverænitet burde de danske f 16 sende en hilsen af fra h elle v vinge så de fatter at vi ik gidder at være sponsor for bombe togter…for der er jo en grund til at de krænker både dansk og svensk suverenitet..i min verden er det ikke legen der hedder katten efter musen.
   I ska lige huske på at før en del af den russiske flåde ka bruges optimal ska den lige igennem Storebælt eller den anden lille å mellem DK og Sverige..
   Kommer russerne ka vi gøre en skid alligevel men vil hellere dø i forsøget på at forsvare DK en at stå og se til som hele Chr Borg gør

 2. 37 gange = peanuts.
  Så har piloterne da lidt at lave.

  Yderligere prøv engang at lade være med at flyve op og hilse på russerne, så vil man opdage de helt automatisk vender om inden den år Dansk luftrum uden at det har kostet borgerne så meget som 1,- kr.

  ps. Russerne har aldrig fløjet ind i dansk luftrum, ej heller under den “gamle” kolde krig.
  Men det er det indtryk man reelt set får når man læser nyheder, at russerne invadere DK, det er ikke sandt. De må gerne flyve in internionalt luftrum lige så meget som de gidder.

  • Det passer simpelthen ikke, hvis du læser i flv historisk arkiv, er der lavet en liste over hvor mange gange russerne har været inde over dansk luftrum siden vores indmeldelse i NATO, vi snakker lagt over 100 gange de er fløjet ind over vores luftrum for så hurtigt at vende om igen, og de gjorde/gør det kun for at provokere og teste vores evne til at forsvare os.

  • Russerne har været i dansk luftrum adskillige gange og de slukker deres transpondere. Det var blandt andet ved at forårsage en katastrofe ved lufthavnen i København.

 3. Er der noget at sige til Russerne rasler med sablen?
  Hvis Putin ikke ville vise for sit folk og omverden at han kunne det, ville han fremstå som en svag leder.
  Amerikanere har klistret sig op langs Ruslands grænser og det har den positive effekt at salget af våben luner i kassen.
  Der er intet at være uvenner over og det er et spil fra galleriet for frygt sælger godt.

 4. Så skal vi da købe yderligt mindst 27 F 35 således at der bliver placeret 14 i USA og 8 i de baltiske lande, så er der plads til 10 til internationale opgaver og en rest til Danmark, tænk sig at der sidder nogle flyproducenter som får et billigt grin over Danmark

 5. Der er bare en ting folk glemmer er på tråden,VI LEVER I FREDSTID og hvis der blev krig og russerne ville indtage vesten have de sku bare gjort det men russerne har ingen ide om at indtage vesten og da slet ikke Danmark som overhovede ikker er en trussel for russerne men bliver man ved med at prikke til bjørnen bider den på et tidspunkt,lige som mange vilde dyr gør..man får lige et godt nap og derefter et kraftig bid hvis man forsætter med at prikke til bjørnen…mange lande er på samme måde,man gider sku ikke blive ved med at blive prikket til og så kommer der advarsler som tit bliver til et godt kraftig hak i tuden…man skal ikke gøre sig stærkere end man er

  • Du får det til at lyde som om russerne er de rene uskyldige engle. Intet Natoland har angrebet og besat suveræne stater. Georgien, Øst-Ukraine og Krimhalvøen har set Russernes sande ansigt. Du vil sikkert give Rusland ret til at agere som de gør, fordi Nato har optaget tidligere Sovjetstater, hvis det er det du mener med at prikke på skulderen? (som stort set alle blev besat af Sovjet-Rusland) der ønskede at blive medlem af Nato, for at forhindre Rusland i at gøre det samme igen, som de jo gjorde ved de tidligere nævnte lande, der ikke er medlem af Nato.

  • Michael Kreutz alså…Rusland ER og vil altid VÆRE en stormagt på godt og ondt…hvis jeg går i byen og spiller op til en der er noget større og stærkere end mig selv risiker jeg da også nogen over nakken og derfor er det da også dumt at begynde at spille med musklerne og vise kanoner,fly,ubåde og andet isenkram når man Real ikke har en chance mod så stor en krigsherre.det må klares med en gang politik og ikke våben…vesten er langt stærkere på politik en Rusland

  • Claus Meldgaard Andersen hvad gjorde NATO i Afrika da de sorte magthaver begyndte at udrydde befolkningen lige for øjne af NATOs soldaterne som skulle forhindre et folkedrab,….INTET…og er du i tvivl om det jeg skriver her kan du slå det op..folk blev hakket ihjel med manchetter og køller,,kvinder og børn blev voldtaget inden de blev myrdet også lige for øjne af de fredsbevarende styrker…..alle landes styrker,indstandser har lavet fejl i sin tid,så kom ikke her med alt dit pis om det ene og det andet som du tydeligvis intet ved en skid om

  • Claus Meldgaard Andersen glem nu ikke, at der også var enorme russiske enheder der klarede alle problemerne på østfronten…. uden DEM havde situationen set ganske anderledes ud, både i 1915 og i 1939, men sandelig også i dag…

  • Claus Meldgaard Andersen lad nu være med at tro at det de lande, der senere dannede Atlantpagten, der vandt krigen i både 19 og 39… mange andre lande deltog og uden deres massive og vedholdende pres var det ikke lykkedes.

  • Allan Hvolby det er ikke nødvendigt, hvis du bare fortæller mig hvilke lande NATO har annekteret, og altså ikke har forladt igen, når arbejdet var gjort færdigt.

  • Tom Groot Jørgensen du tror da ikke at Rusland har respekt for rundbordssamtaler, og jeg forstår slet ikke at du forsvarer Ruslands angreb og besættelser af lande. Jeg har ikke kunnet finde noget om at Nato var indblandet i Afrika i forbindelse med massakreren. Er du sikker på at det ikke var FN styrker?

  • Michael Kreutz du har nok ret i at det var FN styrker fra Holland,Frankrig som så passiv til mens myrderier stod på..de måtte først skyde igen hvis de blev skudt direkte på…husker at jeg blev så harm da jeg så optagelserne..tror at jeg ville have skudt nogle af dem som gik rundt og myrdede løs..FN soldaterne have rifler og pansermandskabsvogne og dem de myrdede løs have manchetter,økser og køller…tror godt at man kunne have reddet en masse mennesker og have fået skabt stabile forhold hvis der var blevet grebet ind fra starten af..,.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer