Flere lande dropper Multicam uniformen

Dækningskort

Flere lande der før har været interesseret i Multicam, har nu opgivet. Mønstret fra Crye precision er simpelthen for dyrt, og der findes mange andre gode alternativer.

Amerikanerne har endelig besluttet sig for hvilket sløringsmønster deres uniformer skal have i fremtiden. Og valget er ikke faldet på Cryes Multicam, som mange ellers har ventet. Det er for dyrt.
Istedet faldt valget på forgængeren for Multicam som kaldes “Scorpion W2″,  Crye Precision i sin tid var med til at udvikle i samarbejde med US Army. Mønsteret der sandsynligvis vil blive annonceret under et andet navn, ligner til forveksling Cryes Multicam.

LÆS OGSÅ : US Army har valgt nyt sløringsmønster og det blev ikke Multicam

I Danmark er Multicam på vej ud til enhederne. Herhjemme kalder vi det multiterræn sløring (MTS).  Den sandfarvede sløring på ørkenuniformM/01 og sløringen på den almindelige grønne kampuniform M/84, er på vej ud af systemet.

Dansk Multicam uniform : M/11 (tryk for stort billede) Foto : FMT
Dansk Multicam uniform : M/11 (tryk for stort billede)
Foto : FMT

 

LÆS OGSÅ :  Nyt nordisk kampuniformsprojekt er gået ind i testfasen

Under overskriften ‘Flere brugere’, skriver Forsvarets Materieltjeneste i 2012 at : ” -England, Canada, Holland, Australien og USA er også ved at implementere det nye mønster.”
Men det passer ikke helt. Den amerikanske hær har netop besluttet at droppe Cryes Multicam. Her mener man at Multicam bliver for dyrt. Multicam bliver af mange kaldt for “Afghanistan-uniformen”, da den passer over-all godt til de områder som ISAF styrkerne har opereret i. Producenten af Multicam , har selv erkendt at Multicam behøver flere varianter. Blandt andet en Arid variant, til brug i tørre/ varme områder, som feks ørken. I Danmark vil man som sagt afskaffe ørkenuniformen, da man mener at Multicam passer til det hele (med undtagelse af snedækkede områder).

LÆS OGSÅ : Første officielle billede af den nye danske Multicam uniform M/11

Den canadiske hær vil heller ikke benytte Multicam som deres “national-dragt”. Vi har været i kontakt med det canadiske forsvar, som forklarer at Multicam er for dyrt. De vil hellere sy en ny uniform baseret på deres nuværende CADPAT. Som i virkeligheden ligner en dansk M/84 i digital udgave:
“- The Canadian Armed Forces is procuring a new style of uniform, but we are sticking with our Canadian Disruptive Pattern (CADPAT), rather than switching to Multicam.” fortæller Tina Crouse fra det canadiske forsvar til krigeren.dk

LÆS OGSÅ :  Nyt nordisk kampuniformsprojekt er gået ind i testfasen

Englænderne afslørede tilbage i december 2009, at de har lavet deres egen udgave/ mønster, som de kalder Multi-Terrain Pattern (MTP).  Produceret af Crye.

LÆS OGSÅ :  Nyt nordisk kampuniformsprojekt er gået ind i testfasen

Multicam blev udviklet af Crye Precision , og er i øjeblikket en af de mest populære camouflage mønstre på markedet. Specielt fordi at mange specialoperationsstyrker verden over benytter den.

Skrevet af KrigerenDK

36 kommentarer

Skriv et svar
 1. Hah. Dumt ikke at tilfredsstille US and A. Det er mange (!!!) penge at gå glip af…

 2. Nej da er ganske sikker på at mønsteret har betydning for valget og ikke kun prisen. Men klart nok hvis de selv kan lave uniformen med det mønster uden en evt licens spiller det nok en rolle

 3. De ligner jo stadig hinanden… Men at DK har valgt den dyreste løsning kan jo umuligt komme som en overraskelse

 4. Danmark og store handler med andre lande går bare ikke sammen…
  Vi kan ikke finde ud af at købe stort ind (y)

 5. Artiklen er ikke helt korrekt på flere punkter. UK’s MTS er udviklet af Crye Precision fordi UK ville gerne have deres egen national udgave af den. Det samme med Australien nye sløring, den er også udviklet af Crye Precision og bruger farve palletten fra Multicam, men i deres gamle “maleklat mønster”. Crye’s tilbud til USA var indenfor 1 USD af produktions omkostningenerne for uniforms dele, så vidt jeg husker. At USA så har valgt ikke at ville betale, fordi de ejer Scorpion mønstret, som også er udviklet af Crye Precision i forbindelse med det gamle Objective Force Warrior koncept er så deres egen beslutning. Det var nok billigere for dem, hvis de havde gjort det fra starten af, før de smed 2-3 miliarder dollars i en ny sløringsmønster test for at finde den bedste. Fakta er at Multicam er bedre end det gamle Scorpion, det beviste deres egen test. Da USA ejer Scorpion mønstret så har de også lov til at modificere det, noget som de så gør for at få det op på linie i effekt med det almindelige Multicam. At Danmark har valgt det almindelige Multicam siger egentligt noget om at vi bare ville have det bedste som fandtes på markedet. Hvilket stadigt er sandt. Ting tager tid at indføre, sådan er det bare.

 6. Artiklen er ikke helt korrekt på flere punkter. UK’s MTS er udviklet af Crye Precision fordi UK ville gerne have deres egen national udgave af den. Det samme med Australien nye sløring, den er også udviklet af Crye Precision og bruger farve palletten fra Multicam, men i deres gamle “maleklat mønster”. Crye’s tilbud til USA var indenfor 1 USD af produktions omkostningenerne for uniforms dele, så vidt jeg husker. At USA så har valgt ikke at ville betale, fordi de ejer Scorpion mønstret, som også er udviklet af Crye Precision i forbindelse med det gamle Objective Force Warrior koncept er så deres egen beslutning. Det var nok billigere for dem, hvis de havde gjort det fra starten af, før de smed 2-3 miliarder dollars i en ny sløringsmønster test for at finde den bedste. Fakta er at Multicam er bedre end det gamle Scorpion, det beviste deres egen test. Da USA ejer Scorpion mønstret så har de også lov til at modificere det, noget som de så gør for at få det op på linie i effekt med det almindelige Multicam. At Danmark har valgt det almindelige Multicam siger egentligt noget om at vi bare ville have det bedste som fandtes på markedet. Hvilket stadigt er sandt. Ting tager tid at indføre, sådan er det bare.

 7. De siger at i 2017 er alle soldater i dk med nulticam uniform så der er lige en over gang inden alle har den nye og der bliver kun udlevet m 84 så længe de findes i de forskellige størelser på depoterne

 8. De siger at i 2017 er alle soldater i dk med nulticam uniform så der er lige en over gang inden alle har den nye og der bliver kun udlevet m 84 så længe de findes i de forskellige størelser på depoterne

 9. Der er jo enorm forskel på, hvor velsete og respekterede de forskellige landes soldater er i missionsområderne; der er jo nogen landes soldater som fjenden foretrækker at have i sigtekikkerten…..
  Det er jo derfor direkte usmart at adoptere det lands uniformer og materiel i en sådan grad, at fjenden tror, at vi alle kommer fra netop et ad de ildesete lande…… Som der står i Murphies “law of combat”, “Allways try to look un-impordent”…

  • Det er et fejlslået argument du bruger. Hele ideen med sløring er netop ikke at komme i sigtekikkerten…Vores nuværende fjende er ligeglad med hvilket land du kommer fra, du er fjenden fordi du ikke er med dem.

 10. Der er jo enorm forskel på, hvor velsete og respekterede de forskellige landes soldater er i missionsområderne; der er jo nogen landes soldater som fjenden foretrækker at have i sigtekikkerten…..
  Det er jo derfor direkte usmart at adoptere det lands uniformer og materiel i en sådan grad, at fjenden tror, at vi alle kommer fra netop et ad de ildesete lande…… Som der står i Murphies “law of combat”, “Allways try to look un-impordent”…

 11. Det er i grunden mærkeligt for en af grundene var jo netop at mange af genstandene var of the shelf og der skulle derfor ikke produceres så mange forskellige genstande…. det løber jo ud i sandet nu

 12. Multi cam virker på vest kysten… i resten af danmark, der ikke er hede og tør fyrtræs landskab, lyser den op som en lanterne… den grønne uniform virker bedre der. Et eller andet sted ville det optimale være at have både multicam, ørken og den grønne sløring… men så har vi ikke sparet lager plads

 13. VRØVL!
  Tillykke, næsten alt i denne artikel er forkert…!
  1: Scorpion, som den amerikanske hær vil indføre er intet andet end en tidligere (dårligere) version af Multicam, designet af Crye til den amerikanske hær. Det n amerikanske hær vil, er at få Multicam, uden at betale for det.
  2: Den sløring den engelske hær har indført, er ligeledes designet af Crye, på basis af Multicam, med elementer af den tidligere engelske sløring(DPM) i, for identifikations formål.
  3: Crye har ligeledes lavet en nationalt tilpasset version, der er indført af den australske hær, som ligeledes har valgt Cryes uniform.
  4: mange andre lande bruger Multicam, men kan eller ønsker ikke at indføre den. F.eks. Tyskland, hvor KSK anvender Multicam.

 14. Hej Andreas

  Tak for kommentar/ inputs.

  Vi er enige om at Crye har været inde over det meste multiterræn. Men deres produkt ‘MultiCam®’ er simpelthed for dyrt.

  Forsvaret herhjemme sværger heller ikke til, at alt der indkøbes SKAL være af mærket ‘MultiCam®’. Bare det er multiterræn farverne +-. Derfor navnet “MultiTerræn Sløring (MTS)”

  1: Scorpion, som nu er blevet døbt OCP (Operational Camouflage Pattern) blev udviklet Natick Labs for over 10 år siden (2001?). Men korrekt at Crye har været med til at hjælpe.

  2: Ja?

  3:Ja?

  4. Ja, mange specialoperationsstyrker over hele verden benytter Multicam. Alt fra Thailand, Brasilien, Tyrkiet til Ukraine. Men ved konventionelle styrker er det endnu ikke så udbredt. Det er rigtigt at der findes mange som er baseret og ligner MultiCam.

One Ping

 1. Pingback:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer