Fitness-app kompromitterer person -og operationssikkerhed

Geolocation er dog ikke et nyt problem for militæret

Fitness-app’en Strava har lagt alle sine data ud på internettet som et stort kort i et marketingstunt. Brugere af app’en tæller dog militærpersonel fra blandt andet USA og Storbritannien, hvis placering dermed ufrivilligt er blevet afsløret.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

– Det er et smukt kort. Men det er ikke fantastisk for den operationelle sikkerhed. Amerikanske baser er klart synlige og kan kortlægges, siger analytiker Nathan Ruser ved United Conflict Analysts til avisen.

– I Syrien lyser kendte amerikanske baser og forposter op. Russiske positioner i mindre grad.

Strava lader motionister kortlægge deres løbe- og cykelture, tage tid og måle afstande.

Det er en kortlægningen af motionsruterne, som Strava har lagt på nettet. Ifølge selskabet selv består kortet af mere end tre milliarder GPS-målinger. Ruterne er angivet som lysende streger på en sort baggrund.

Jo flere, der bruger app’en i et område, jo stærkere lyser stregen.

I områder som krigszoner, hvor der ikke er mange motionerende smartphone-ejere, bliver ruterne dog ekstremt synlige. Og så detaljerede, at man kan kortlægge baser.

– I Syrien lyser kendte amerikanske baser og forposter op. Russiske positioner i mindre grad.

– Jeg tror mange mennesker kommer til at få skældud mandag, siger analytiker Tobias Schneider til The Guardian.

På steder som Afghanistan, Syrien og Djibouti er brugerne af Strava nærmest kun udenlandsk militært personale.

Tobias Schneider siger, at eksempelvis amerikanske baser og forposter i Afghanistans Helmand provins er ekstremt synlige.

Strava har umiddelbart ikke skjult noget, så baser og andre steder, der er slørede eller helt fjernet fra tjenester som Google Maps og Apple Maps er fuldt synlige.

Også uden for krigszoner kan Stravas kort vise fortrolige områder. The Guardian skriver, at man kan se veje i Homey Airport, bedre kendt som den tophemmelige amerikanske base Area 51.

Desuden afslører selve appen navne på de løbere, som som har været for sløset med opsætning af appen. En del brugere har ikke lavet begrænsning, således at alle kan se den præcise rute de har løbet, dato og klokkeslet.

Brug internettet… med omtanke

Forsvarets efterretningstjeneste udgav i 2009 folderen ‘Brug internettet – men med omtanke‘, med nogle retningslinier til Forsvarets ansatte, for at øge sikkerhedsbevidstheden.
• Husk, at oplysninger på internettet er søgbare for alle.

• Begræns de personlige informationer, du lægger ud om dig selv.
Brug f.eks. ikke dit fulde navn.

• Når du ’møder’ andre på nettet, så vær naturligt skeptisk. En ’ven’ på nettet er ikke nødvendigvis din ven. I værste fald kan det være en falsk profil, som fjenden har oprettet for at lokke informationer ud af dig.

• Læg ikke oplysninger på nettet om andre uden deres tilladelse.

• Undgå at lægge oplysninger på nettet, der kan vise dine relationer til forsvaret og især til specifikke enheder, personer, våbensystemer, tekniske systemer, missioner og operationer.

• Undgå at lægge billeder på nettet, som viser personer, materiel og indretning af kaserner, lejre og baser i Danmark og udlandet.

• Giv ikke andre adgang til din mailadresse, brugernavn eller password.

• Kontroller det domæne, du har tænkt dig at lægge oplysninger på. Læs deres politik for håndtering af personlige oplysninger, og især hvordan de evt. deler denne information og med hvilken hensigt.

• Anvend de sikkerhedsindstillinger, der er tilgængelige, og sørg for, at det kun er dig selv, der giver andre adgang til oplysninger om dig.

Comments

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer