Fem ansatte i Forsvaret er sigtet i bestikkelsessag

Fem ansatte i Forsvaret er sigtet for at have modtaget mobiler og it-udstyr, bekræfter auditør.

Fem militært ansatte af forskellig rang efterforskes af Forsvarets Auditørkorps i Viborg for at have modtaget bestikkelse, fortæller auditør Claus Risbjerg.

De fem skal føjes til listen over i forvejen 27 nuværende og tidligere medarbejdere i det offentlige, som Bagmandspolitiet tirsdag sigtede og foretog ransagninger hos i en koordineret aktion.

Annonce
Annonce

Sagen er en udløber af en tidligere sag om bestikkelse fra 2015.

De fem militærfolk gør tjeneste forskellige steder i landet, to af dem er ansat det samme sted, siger Claus Risbjerg.

De er som de øvrige sigtet for at have modtaget bestikkelse i form af mobiltelefoner, fjernsyn og it-udstyr fra en privat it-udbyder,

Auditøren ønsker ikke at oplyse om de pågældendes rang, men siger dog, at der er tale om “et spænd”.

– I princippet kan det være alt fra menige til nogen af officersrang, siger han.

De fem er sigtet for at have modtaget gaver til en værdi af mellem 4000 kroner og knap 50.000 kroner, fortæller han.

– De er mistænkt for med urette at have modtaget forskellige gaver, primært elektronik. Det kan være mobiltelefoner, Ipads og fjernsyn.

Det er ifølge Claus Risbjerg i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning, at efterforskerne faldt over navne på ansatte fra Forsvaret.

– De fem sager er fuldt identiske med de øvrige, men Forsvarets Auditørkorps har kompetencen til at efterforske mod militært ansatte, og det er derfor, at det er os, der sigter de fem, siger han.

Forsvarets Auditørkorps er en uafhængig anklagemyndighed, der efterforsker mulige straffelovsovertrædelser begået af militært ansatte.

Auditørkorpset foretog tirsdag ransagninger på de fem personers bopæle og sigtede dem for overtrædelse af straffelovens paragraf 144, der omhandler modtagelse af bestikkelse i et offentligt erhverv.

Ifølge Claus Risbjerg skal Forsvarets Auditørkorps nu undersøge, om de sigtede har ydet modydelser for gaverne.

– Det tror jeg, vi bliver klogere på, om de har, når vi har taget en snak med dem, vi mener, har modtaget gaverne, og med dem, som vi mener, har ydet gaverne.

Han understreger, at det som offentligt ansat også er i strid med loven at modtage gaver, selv om man ikke leverer en modydelse.

– Reglen er lavet for at tage højde for, at der ikke kommer forkerte lodder i vægtskålen i forhold til beslutninger truffet i den offentlige forvaltning.

– I min verden så SKAL man i det offentlige helt afholde sig fra at modtage noget som helst, siger han.

– Man skal kunne stole på, at de afgørelser, der i særdeleshed i Forsvaret bliver truffet, er truffet på et korrekt, sagligt og objektivt grundlag.

Ifølge Claus Risbjerg er det forholdsvis sjældent, at Forsvarets Auditørkorps rejser sigtelse mod personale for bestikkelse.

 

 

/ritzau/

20 kommentarer

Skriv et svar
 1. Vil I være venlige at overveje at anvende et andet billede som illustration – folk vil kunne få det fejlagtige indtryk, at Militærjuridiske Rådgivere er blandt de sigtede, hvilket jeg, som tilhørende denne personalegruppe, må protestere kraftigt over !!! Krigeren.dk

  • Kære Peter (og Jakob). Jeg giver dig ret i, at folk tror hvad som helst (se bare kommentarer nedenfor), men jeg opfattede nu billedet som, at skulderen og emblemet tilhører en fra auditørkorpset, hvilket jo er lige så forkert! Fakta er desværre ikke journalisters varemærke længere :-(.

  • Det er rigtigt, Mogens – men man skulle egentlig forvente, at et blad/medie, der kalder sig “krigeren” burde have blot et minimalt fundamentalt kendskab til Forsvarets organisation til at vide, at det viste skuldermærke ikke har det fjerneste med auditørkorpset at gøre, men i stedet er funktions-skuldermærket for Militærjuridiske Rådgivere. Det vil sige, at dem der ser billedet potentielt vil få det indtryk, at der er MJUR blandt de sigtede, hvilket jeg som MJUR finder dybt krænkende !! Krigeren.dk

 2. I glemmer at dem højest oppe bliver beskyttet! Så IC4 samt IC35 indkøbet vil aldrig blive bevist, værende fyldt med korruption, på trods af at der lugter lang væk!
  Det er nemmere at tage folk længere nede i fødekæden

 3. Mener at kunne huske, at auditørkorpset før – bare en enkelt gang… – har faret frem, hvor det efterfølgende viste sig, at der ikke var noget at komme efter. Man SKAL have rent mel i posen, men hvorfor går de offentligt, før de ved, om der er en sag, der kan dømmes i?

  • Kunne det være et resultat af bagmandspolitiets efterforskning, sigtelser og anholdelser ? De har nemlig meldt om alle de personalegrupper – forsvaret, politi etc, hvor der er rejst sag. Og det har offentligheden vel krav på at vide, når det er myndighedspersoner.

 4. bliver spændende at se hvordan de bliver straffe.
  hvis deres “medskyldige” i det civile bliver straffe hårdere blidere eller om nogen af dem bliver frifundet mens den anden part bliver dømt.

 5. I følge artiklen så finder Claus Risbjerg, at man i det offentlige helt skal afholde sig fra at modtage noget som helst. Et fint udgangspunkt, men selvfølgelig skal fru Hansen have mulighed for at give sin hjemmehjælp lidt chokolade, når julen og juleånden er over os… Alt med måde.

  Og nej… Selvfølgelig skal politiet ikke drikke gratis kaffe hos caféer og kiosker, for selvfølgelig vil der opstå historier om, at de som giver gratis kaffe får de fleste besøg etc…

  Alt med måde…

 6. Meget svær problemetik….må man eks.vis modtage en invitation til middag, når man er på manuelt niveau, uden indflydelse på indkøb, men måske har bidraget med arbejde til firma, der bruger forsvaret til “prøve-tests”…
  Og hvor går grænsen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *