Polakkerne ude af det danske artilleriudbud – 3 kandidater tilbage

Det gamle system : M109 - Foto: HOK - Karl André Pedersen.

Efter modtagelse af tilbud fra de fire kandidater i artilleriudbuddet, har Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) besluttet at gå videre til forhandling med tre af tilbudsgiverne.

Kandidaterne i artilleriudbuddet er nu reduceret til Elbit Systems, Hanwha Techwin og Nexter Systems.

(Se billeder af alle kandidaterne nederst)

Det polske konsortium bestående af Huta Stalowa Wola, Rosomak og WB Electronics er således ikke gået videre til forhandlingsrunden.

Alle tre kandidater der er tilbage, deltog også i det tidligere artilleriudbud. På en række punkter, herunder bl.a. systemer og optimering af systemer, adskiller kandidaternes tilbud sig dog væsentligt fra det tidligere udbud, lyder meldingen fra FMI.

Det er fortsat planen at kontrahering med en af kandidaterne sker i første halvdel af 2017.

Den videre anskaffelsesproces

Anskaffelsen sker gennem en udbudsproces, som blev igangsat i vinteren 2015. Der blev oprindeligt prækvalificeret fem kandidater, som blev inviteret til at afgive tilbud. To af de prækvalificerede kandidater er ikke længere med i udbudsprocessen.

Det drejer sig om firmaet BAE Land & Armament (USA), som efter prækvalificeringen valgte ikke at afgive tilbud, samt om det polske konsortium bestående af Huta Stalowa Wola, WB Electronics og Rosomak, som ikke er blevet shortlistet af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse ud fra kommercielle og operative betragtninger.
 
De tre kandidater

De shortlistede kandidater i den danske artilleriudbud anno 2016 er således (i alfabetisk rækkefølge):

 • Elbit Systems (Israel) med ATMOS MAN HX81.
 • Hanwha Techwin (Sydkorea) med K9.
 • Nexter Systems (Frankrig) med CAESAR 8×8 Tatra.

Tidsplanen for udbuddet

Tidsplanen for det igangværende udbud er som følger:

 • Ultimo 2016 modtages endeligt tilbud fra de shortlistede kandidater.
 • Primo 2017 laves verifikationstest af alle systemer fra kandidater, som har afgivet endeligt tilbud.
 • Medio 2017 forventes kontrakt indgået med den vindende kandidat.
 • Leverance af alle systemer gennemføres inden medio 2020, men vil formentlig være sket længe inden da. Selve leverance forløbet vil være afhængigt af den valgte leverandørens tilbud og muligheder.

Tryk på billederne for stort format.

CAESAR 8x8 Tatra fra Nexter Systems (Frankrig)
CAESAR 8×8 Tatra fra Nexter Systems (Frankrig)
K9 Thunder fra Hanwha Techwin (Sydkorea) Foto: Krigeren.dk
K9 Thunder fra Hanwha Techwin (Sydkorea) Foto: Krigeren.dk
ATMOS på MAN HX81 undervogn fra Elbit Systems (Israel)
ATMOS på MAN HX81 undervogn fra Elbit Systems (Israel)

 

Kilde: Forsvaret / FMI

Comments

Skriv et svar
  • Selvom jeg lang hen af vejen er stor tiltaler for bælter, så har hjul en massiv fordel ved mobiliteten. Dem på hjul er selvkørende over selv store afstande. Der kan dem med bælter slet ikke være med.
   Det er selvfølgelig anderledes på internationale missioner, hvor infrastrukturen er markant dårligere end i Danmark.

  • Archer er jo et fint eksempel på, at hjul kan fungere. Dog skal jeg på ingen måde gøre mig til ekspert på, om Archer er et rigtig godt system, men det jeg har læst og set, virker det som et solidt system. Og ja, jeg er klar over, at de ikke er med i budrunden. Nok noget de heller ikke gad, efter deres erfaring omkring vore kommende kampfly.

  • Jesper Kejser Olesen Jeg er ikke lige bekendt med de specifikke tider for hjul kontra bælter, men jeg kan forstå at vi er enige om, at hvis fjenden har kapacitet til at lave kontrabatteriskydninger, så er modsvaret at kommer væk.

   Hvad er tiderne for de respektive systemer?

  • John Seiersen: Rigtigt, men på “hjulene” er besætningen afsiddet og ude på jorden for at kunne betjene kanonen. På K9 er besætningen inde i vognen, som bare kan køre umiddelbart. Derudover er de beskyttet af panser, noget de ikke er, når de er ude på jorden. Første varsel om, at man er et mål, er når første lag slår ned omkring en. Så er det rart med noget stål omkring sig, så man ikke skal tage fra med kroppen…

  • Jesper Kejser Olesen jo jo, men hvor langt tid tager det for de respektive systemer at komme i stilling, afgive et lag og ud igen?

   Det er jo det som er interessant, hvis proceduren er at komme af vejen, hvis fjenden skyder igen.

   Og igen, uden at kende specifikationerne for de udbudte systemer, så fåes de to hjul udgaver både pansret og med autoloader, så i bund og grund behøver ingen at være på jorden i selve skydestillingen.

   • Jeg tror/ mener det samme. Stillings-veksel og så gives der næste automatiske – “LAG” og hjultrukket er nu engang hurtigere – vi er et forvarsland……. og så venter vi på flyene fra Nordtyskland – der er Nordfrontens angrebsstyrke ?

   • Man skal også huske at de kanoner der er monteret på lastbil ikke kan drejes ret meget mere end 30 grader. Hvis der dukker et mål op lidt længere ude til siden, så skal man flytte hele lastbilen før man kan skyde på målet. Ret kritisk, hvis det drejer sig om counter-battery fire.

    Med K9, så kan man jo engagere mål hele vejen rundt, 360 grader.

 1. K9 tak,bl.a. pga den større sikkerhed for personellet.Og så undgår vi noget politisk misk-mask.Der er ingen grund til at stikke hovedet i hvepsereden hvis det kan undgås.!!!!

 2. Der er noget jeg ikke har forstået her. Der blev brug en masse energi og penge på et udvælge et system for omkring et år siden, og det blev så skrottet igen pga “pengemangel”, og nu kører møllen igen med mere eller mindre de samme kandidater? Hvad er det jeg ikke har forstået, for det er da idiotisk igen at bruge tid og penge på at gøre det samme igen.

  • De er underlagt politikere, der jo ikke behøver vide en skid om forsvaret. Man vælges ind, får en plads i Forsvarsudvalget, og træffer beslutninger om noget, de ikke aner en skid om. Og er man langt nok ude til venstre, så går man efter slet ikke at købe noget som helst. Man kan jo løse alle verdens problemer med en kop kaffe og en hyggelig pædagogisk sludder.
   Jeg fatter bare ikke, hvorfor EL, RV og SF ikke forlængst, har været et smut i de Daesh kontrollerede områder, for lige at tale om korrekt pædagogik. De påstår jo, at det er vejen frem.

 3. Tænker at man skylder soldaterne at det bliver K9 – eneste af systemerne man kan byde en soldat i krig! Systemet leveres tilmed af en overordentlig professionel og kompetent leverandør! Slutteligg kunne man så ansjaffe sammen med finnerne og nordmændene…. polakkerne har undervognen – så kan logistikken også få ordentlige kår!

 4. Vi skal have en gennemprøvet kanon som bruges af vores nære allierede. K9 er kamptestet af den sydkoreanske og den tyrkiske hær. Hvis Norge køber den, så har vi også en nær allieret som bruger den. Nexters Caesar er kampafprøvet i Afghanistan og Mali. Den bruges af den franske hær som er en nær allieret. England skulle også have kig på den.

  Men hey, vent. Vi kan få en israelsk discount-kanon som slet ikke er testet, som ingen af vores allierede bruger. Og selv den israelske hær vil ikke røre den med en ildtang. Lad os købe den siger politikerne!!! Jesus.

 5. Lad os dog købe en lastbil som er fantastisk til det vi gjorde i gård, i stedet for at købe en Selvkørende Panser Haubits som er optimal til fremtiden. Ligegyldig om den fremtid er inden for NATO´s grænser eller uden for.
  Derudover har jeg læst tidligere at Finnerne har valgt K9 og er ved at forhandle kontrakten, samtidig med den er i Slutspurten i Norge.
  Endelig bruges den af Tyrkerne og undervognen af Polakkerne så den er i brug i NATO.
  Det burde være en no brainer.

  Snakken om Israelsk mod Fransk er afsporet. Vi burde tale om vi vil forsvare os mod den genoptåede trussel fra Øst. Læs de åbne rapporter fra Ukraine. 80% af alle tab kom fra Rakketkaster og Artilleri, herunder var kontrabatteri skydninger så vel koordineret af Ruserne at det Ukrainske Artilleri kun blev brug til direkte skydning.

  Snak om hastig er nok til at beskytte sig er fejlet. Hvis du ikke kan beskytte dig mod kontrabatteri skydning med panser. Hastig in og ud er svist her, herunder udfrodringen med folk på jorden. Læg der til at der kan være – 20 eller + 40 grader. Det er en tabt sag.
  https://www.youtube.com/watch?v=840zf_g9MaQ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer