Danske soldater skal passe på russiske “honningfælder”

Arkiv billede - Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk

Efterretningstjeneste vurderer, at Rusland vil forsøge at skabe skandaler omkring soldaters mission i Estland.

Når op mod 200 danske soldater ved årsskiftet kommer til den lille estiske by Tapa som en del af Natos mission, så lurer der helt andre farer end dem, der i årevis har omgivet danske styrker på internationale missioner.

Det skriver Politiken.

Annonce
Annonce

Nu handler det om ferme russiske internettrolde og prorussiske agenter, der vil forsøge at skabe skandaler omkring de danske soldater og deres kolleger fra andre Nato-lande, der skal bevogte NATOs grænse mod øst.

Det fremgår af den risikovurdering, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har lavet i forbindelse med det beslutningsforslag om udstationeringen, som regeringen torsdag præsenterede for Folketinget.

I vurderingen fra efterretningstjenesten står der ifølge Politiken blandt andet, at “FE vurderer, at truslen fra chikane og intimideringskampagner mod et dansk styrkebidrag vil være høj”.

Derfor skal soldaterne tage sig i agt for såkaldte russiske honningfælder.

Det kan dække over smukke kvinder, der bringer soldater og spioner i kompromitterende situationer, eller provokerende værtshusbøller under opholdet i Estland.

Det er især, når soldaterne får mulighed for lidt fritid i den estiske hovedstad, Tallinn, eller universitetsbyen Tartu i nærheden af den lille forblæste garnisonsby Tapa, at der kan være fare på færde.

Og frygten er ikke taget ud af den blå luft, understreger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) over for Politiken.

– Soldaterne vil blive udsat for provokationer og forsøg på at miskreditere deres tilstedeværelse. Forsvaret arbejder med, hvordan vi kan imødegå den risiko.

Ministeren kalder den russiske evne til at sprede misinformation og bruge de sociale medier for “skræmmende”.

I Tapa understregede den estiske forsvarsminister, Margus Tsahkna, på en pressekonference den store folkelige opbakning til Nato-missionen, som 80 procent af befolkningen bakker op om, »men der vil komme fake news og propaganda«.

»Den eneste måde, vi kan imødegå det på, er ved åbenhed. Vi må være helt klare i vores kommunikation og forklare, at Nato-soldaterne er her for at imødegå russisk aggression. Vi skal åbent sige, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Og jeg er sikker på, at soldaterne ved, hvad de gør, hvor de er henne, og hvordan de skal opføre sig«, sagde Estlands forsvarsminister.

/ritzau/

LÆS OGSÅ :  Sovjetistan – det glemte land

27 kommentarer

Skriv et svar
 1. Hvor ligger det nye?
  Der har altid været smukke kvinder omkring soldatermiljøet, det var ude på at lede dem i fordærv…
  Ikke mindst andre gutter som konstant skulle udfordre sammentømret soldater med høj selvtillid.

 2. Forsvaret bør nok være mere bekymdrede for FULDE soldater som snakker over sig…… Unge mennesker og sprut fest og farver fælleskab osv… det plejer at gå galt… Det er meget almindeligt at soldater på int. missioner når de er på overlov ender i slagsmål, tyveri af biler, køb af narko / ludere / tyveri / hærværk og mange andre ting. Yderligere har lokale det med at udse sig soldater som mål for vold f.eks. af at de flirter med deres piger..
  Det bedste forsvaret kan gøre er at forbyde folk at gå ud i lokal samfundet efter kl 20.00 og at man skal oprette en soldater messe hvor folk kan få lov til at drikke nogle øl engang imellem.
  Alt det andet med at de må omgås “civile” som civilister det bør man adskille i “et missions” område.!

 3. hahaha den historie igen?? der kommer altid i en eller anden variant inden et nyt hold skal afsted. ligesom når man fortalte de nye at de lavede dyre lude om natten for at kunne komme tættere på :P :D paranoiaen ville ingen ende tage :D

 4. Ja det er vanskelige opgaver vores soldater bliver sat på i disse tider. Farlige og krævende på mange og nye måderne. Ufatteligt lønningerne er så dårlige i forsvaret når soldaterne løser så afgørende vigtige opgaver for os alle.❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *