Danske jægersoldater blev vidner til overgreb på fange i Irak

Arkivfoto: Jægerkorpset/ Forsvaret

Danske jægersoldater har i forbindelse med en operation i Irak observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger, oplyser Forsvaret.

Det skete søndag 5. november ved den irakiske by Al Qaim nær den syriske grænse.

De danske soldater så IS-krigeren blive ført gennem byen af en gruppe menige soldater – angiveligt fra den irakiske hær.

Annonce
Annonce

Fangen blev i den forbindelse tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær af soldaterne.

Jægersoldaterne var sammen med den irakiske al-Furat-brigade i gang med en offensiv mod Islamisk Stat, da de blev vidner til mishandlingen.

– Det var ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen, deres egen og Ali Al-Furat-soldaternes sikkerhed, skriver Forsvaret i en redegørelse om forløbet.

Ifølge Forsvaret har det ikke været muligt for de danske jægersoldater at identificere, hvilken specifik enhed de irakiske soldater tilhørte.

LÆS OGSÅ :  Danmark er vært for Nato-øvelse i hybrid krigsførelse

De tog heller ikke billeder eller video af overgrebet, fortæller oberst Jens Lønborg.

Ifølge ham er det første gang, at de danske soldater under den internationale koalition i Irak har været direkte vidner til overgreb.

– Det er første gang, vi har set det som øjenvidner.

– Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt, siger han til Ritzau.

Forsvaret har nu videregivet sagen til ledelsen af koalitionen i Irak.

– Det er altid trist med sådan nogle situationer, men det er begrænset, hvad vi kan gøre ved det.

– Vi kan kun rapportere om sagen og så håbe, at andre kan gøre noget ved det. Men det er en vanskelig situation, siger Jens Lønborg.

LÆS OGSÅ :  Iraker kræver erstatning - var mistænkt for drab på dansk soldat

Danmark har i øjeblikket cirka 200 soldater i Irak, hvoraf cirka en fjerdedel er jægersoldaterne, som støtter al-Furat-brigaden.

Tirsdag lagde regeringen op til, at der sendes yderligere 30 soldater afsted, som skal aflaste USA i bevogtningen af al-Assad-basen vest for hovedstaden Bagdad.

/ritzau/

33 kommentarer

Skriv et svar
  • Hvis nu det kom frem, at Danske Jægersoldater havde overværet et brud på Genevekonventionen, og bare ignorere dette, så ville de blive slagter i pressen.

   Og de skal indberette brud på reglerne.

  • Og en af de ting, der gør vi kan hævde at være bedre end dem og retfærdiggør kampen mod dem, er vores behandling af fanger. Hvis vi går på kompromis med dem, hvor er vi så? Er vi så bedre end dem?

   Krigens Love skal overholdes – altid! Ellers er vi ikke forskellige fra dem. Venstrefløjen og andre anti-vestlige elementer har travlt nok med at det er os, der skaber flygtninge ved at bombe. Den kan tilbagevises ved at Vesten overholder Krigens Love og undgår civile mål, mens Assad og Putin går direkte efter dem.

   Igen, hvis vi skal være bedre end dem- hvis vi ikke selv skal synke til barbari- skal vi overholde Krigens Love.

 1. Geneve konventionen som forskriver krigens love er forældet, den ser det som 2 civilicerede nationer kæmper mod hinanden, den tager ikke højde for kultur og sekteriske forhold som, kampen shia og sunni islam. Og i krig kommer svinehunden frem, mange gange for bare at overleve.
  Det er godt at korpsets folk står frem og fortæller. Men der intet at gøre, vores politiker forstår ikke realiteten Eks i Irak eller Afghanistan.

 2. De Jægersoldater skal bare være glade for, at de ikke var tilfangetaget at IS, for der er no mercy !! Og Geneve -konventionen er Dem kun en glæde IKKE at adlyde. Tryk avler modtryk !!

 3. Lad os holde os væk fra de lortelande, det giver kun problemer for vores gode soldater, som gør et framragende arbejde. Loven er forældet og kulturen for stor, de eneste vinder er en rablende advokat som vil straffe en stakkels soldat.

 4. Geneve konventionen er der fordi der er forskell på os og dem. Og ja reglen gælder for dem. Og nej de følger den ikke og nej det kan vi ikke gøre noget ved. Men uden krigs regler som vi følger ville vi ikke være en skid bedre end dem. Og lige om den her sag. Hvis jægersoldaterne ikke havde tager kommandovejen og sagt det, og det på et senere tidspunkt havde vist sig at de var tilstede uden at videremelde det ville de ende i disciplinærsag.

  • Hvis nu du tænker tilbage på de gode gamle dage, hvor modstanderens soldater jævnligt blev tortureret til døde, så giver det nok mere mening.
   Foruden har de underskrivende stater forpligtet sig til krigslovene. Uanset om modstanderen har eller ej.

  • Nu ved jeg ikke lige hvad du mener med modstanderens soldater jævnligt bliver tortureret.men is er ikke soldater eller frihedskæmpere de er en flok morder der undertrykker alle de for mulighed for og torturere alle der ikke se verden som dem selv.så nej de får en fin behandling taget i betragtning hvordan de behandler andre end dem selv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *