Dansk brigade skal kunne rykke Nato-lande til undsætning

Arkivfoto: C. Sundsdal - VJTF Infanterister er ved at gøre 'klar til kamp' under øvelse i Oksbøl 2017

Danmark skal gøre en større indsats i Østersø-regionen i de kommende år, siger Claus Hjort fra Nato-møde.

En stående dansk Nato-brigade på mellem 4000 og 4500 mand, der kan rykke andre Nato-lande til undsætning og kæmpe selvstændigt uden for Danmark.

Nye missiler til de danske fregatter. Og et ekstra dansk bidrag til at spore ubåde i Østersøen.

Det er ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tre af de vigtigste nye elementer, som Danmark efter ønske fra Nato overvejer at styrke det danske forsvar med i de kommende år.

Annonce
Annonce

Natos forsvarsministre har torsdag på et møde i Bruxelles vedtaget nye styrkemål for alle Nato-lande.

Claus Hjort Frederiksen kalder den hemmelige liste med styrkemål for “en henstilling” og “en ønskeseddel. Planen skal gennemføres over de kommende 15 år.

– Det er meget vigtigt at understrege, at vi bevarer den fulde suverænitet over, om vi vil imødekomme det, og hvordan vi vil gøre det, siger forsvarsministeren.

LÆS OGSÅ :  Trump vil fordoble forsvarsudgifter hos Natos medlemmer

– Men alle lande har vedtaget at tage det seriøst, siger han.

Samtidig siger han, at de nye styrkemål er “et meget, meget vigtigt signal” til russerne.

Claus Hjort Frederiksen siger, at “idéen i sådan en brigade er, at den skal kunne klare sig selv i kamp”.

– De skal have kampvogne, de skal have transporter, de skal kunne beskytte sig selv, de skal have et føringshovedkvarter og så videre, siger han.

En ny dansk brigade betyder ikke, at Danmark får brug for op imod 4500 ekstra soldater. Men forsvaret skal i givet fald organisere sig på en ny måde.

Claus Hjort Frederiksen siger, at da Muren faldt, og Sovjetunionen brød sammen, troede mange, at der aldrig kom krig i Europa igen.

Men den drøm har et aggressivt Rusland revet os ud af, lyder det fra forsvarsministeren.

LÆS OGSÅ :  Trump: Nato-lande burde betale fire procent til forsvar

– Derfor er vi i dansk sammenhæng nødt til at ofre noget opmærksomhed omkring Østersø-regionen, som er vores nærområde, siger han.

Til september skal forsvarschef Bjørn Bisserup aflevere et oplæg, inden Claus Hjort Frederiksen omkring 1. oktober kommer med et udspil til næste forsvarsforlig.

Ministeren siger, at dansk forsvar siden 1991 er blevet gearet til, at der ikke kom krig i Europa, og at Danmark “kunne deltage i terrorbekæmpelse fjernt fra rigets kyster”.

Det skal Danmark stadig kunne, uanset om det er i Syrien, Irak eller Afghanistan.

Men i det kommende forsvarsforlig skal der samtidig være fokus på flere danske opgaver omkring Østersøen, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

89 kommentarer

Skriv et svar
 1. Tja hvor vil man finde de folk henne ? Synes det er godt dog ser jeg en stor fare i det. Dejligt at det Danske forsvar får noget nyt materiel og det er oz på tide, men vil oz kikke mod øst og det er jo ganske en stor provokation iht Putin, at han ikke kan gøre hvad han lyster… man presser ham på mange fronter , på økonomi , forsvar osv , og så man altid har sagt, hvis man blir presset langt nok op i et hjørne, vil man til sidst prøve på at komme fri og er det så det Putin er igang med iht at han bygger tropper op mod vest , Østersø området ? Min bekymring er nok ubegrundet, men tanken er der jo !

 2. Må trække på smilebåndet, men mon ikke vores altid dygtige chefer trækker en brigade af “Tordenskjolds soldater” frem det har de før gjort og det gør de sikkert igen :-), efter devisen “alt for karrieren” og politikerne

 3. Den eneste måde at det danske forsvar efterhånden ville kunne stille 4500 mand ville være hvis de parkerede officerer rundt om i landet løftede sig fra deres flade røv, for konstablerne er sgu skræmt væk fra forsvaret….

  • Så må vi lave en Churchill, han sagde efter Dunkirk “at England ville kæmpe med alt de hvad vi har.” og i radiotalen holdt han en hånd over mikrofonen, og sagde selvom det nok kun bliver tomme flasker. Alt den engelske hærs udstyr lå på strandene i Dunkirk…

 4. Et styrket Forsvar ville være dejligt, men hvad med om vi for en gang skyld forsvarede Danmark, istedet for at være med til at øge spændingen. Putin er ingen trussel men kan selvfølgelig blive det hvis NATO bliver ved med at rykke tropper tætter på Rusland. En god gammel regel er prøv at se det fra fjendens synsvinkel og derfra ser Vesten ud som en trussel. Der vil ingen vinder være hvis det kom til en krig.

  • Nicolai Andersen sikkert men Ukraine er ikke et NATO land, men Ruslands baghave historisk set, protester er ok men gå i krig for de lyssky politiske rævekager på begge sider ville være spild af liv.

  • Danmark mobiliserede heller ikke forsvaret i ’40, for ikke at provokere en sydlig nabo – hjalp det?

   Naturligvis er Putin ingen trussel, hverken mod NATO eller Ukraine, han har blot valgt at opstille tre divisioner (ca. 30.000 mand) op mod Finland og to andre “baghave” stater, dette er jo ikke en optrapning – enhver er jo i sin gode ret til at kræve sin baghave tilbage.
   Putin øver ikke nye doktriner eller våbensystemeri det østlige Ukraine, der er jo ingen russiske tropper der – vel?

  • Jeg bor i Tallinn Estland og her frygter langt de fleste hvad Putin kan finde på. Historien er temmelig grum her, sidst russerne var her forsvandt mere end 30.000 mennesker, langt de fleste unge mænd og Estland er iøvrigt et af kun 5 Nato lande der bruger deres andel af BNP på deres forsvar.

  • Jonas Wistrøm Als Finland er jeg ikke nervøs for, de har givet Ivan kamp til håret én gang! Pilen peger på Sverige som Skandinaviens svage led, i følge en Engelsk officer!

  • Jonas Wistrøm Als de røde har før fået røv af finnerne så det tror jeg ikke bliver noget problem igen, da finnerne kæmper for deres land og frihed russerne derimod måske kommer fra områderne ved Kina og Sibirien de aner ikke hvad de kæmper for andet end at de bliver betalt for at skyde, udebliver betalingen så stopper skyderiet

  • Jonas jeg havde en finsk major i min enhed da jeg var i udsendt i 15. Er du sikker på de ikke er i NATO?

   Jens det ville være dyre at lave et total forsvar kontra at stille en del af NATO der kan supplerer med alt det vi desværre ikke har.. Desuden har Putin optrappet til den oprustning der finder sted og flerer gange simuleret bombe angreb imod fx Danmark lige efter anekteringen af krim halvøen og dette var på et tidspunkt hvor det Danske forsvarsbudgettet stadig var på vej ned og landet.. langt fra en trussel imod Russland.

 5. Det må da glæde alle at man tilsyneladende skal til at have en brigade i opbygningen en i beredskab og en i genopbygning kontinuerligt. For at kunne levere det ministeren siger vi vil.
  Det giver med div. Støttefunktioner alene, mindst 12.000 mand i Hæren + værnepligtige.

  Det vil jeg godt se før jeg tror på den udmelding.

 6. Alt kan lade sig gøre i simulatoren…

  Desuden er størstedelen af de erfarne konstabler smuttet fra forsvaret, skal det være en HBU-brigade

 7. En ny dansk brigade betyder ikke, at Danmark får brug for op imod 4500 ekstra soldater. Men forsvaret skal i givet fald organisere sig på en ny måde.

  Okay så en papir brigade er aldrig bliver bemandet?

  Man kan uden større anstrengelser finde 4500 + DJØF’ere der er overflødige i hele den offentlige sektor. De kan så bemande denne brigade. Og prøve at skræmme Putin med regneark og urealistiske fantasier om samfundet.

 8. Om 3 år kan vi stille omkring 10000 frø/jægere + 10 ubåde + 2 nimitz klasse hangar skibe + 10 Panser bataljoner + 500 F35 fly + 1 Dødstjerne og kongeskibet Dannebrog.

  Hvis man da kunne gøre drømme til virkelighed.
  Men realiteten er nok tættere på mindre end i dag.

  • Det var lige godt utroligt jeg sad og tænkte på FVR’s DIB / DRB fra midten af 90’erne, derefter kom jeg så lige til at tænke lidt yderligere på 3000 mands styrken som HJV er ved at organiserer og har været det siden ’02.

 9. Disse penge findes ikke. Hvad skal financierer det? Vores fregatter har ikke engang missilsystemerne installeret. Det kunne være de internationale firmaer skulle til at betale noget skat, så de også kan blive beskyttet fysisk og digitalt

 10. Start med ikke at beskatte lønnen når man er udsendt… Det ville være et minimum af fairness….. Eh du er nu i Irak / Afghanistan / en eller anden sandkasse –> men hov… Dig og kun dig – ikke sygeplejersker eller læger eller politifolk – skal beskattes som værende i Danmark..

 11. 30 arbejdsdage til tjenestemandspensionen, så Hr. Forsvarsminister, jeg ønsker dem held og lykke med opbygningen af deres fantasislot og håber at de finder jordforbindelsen og et realistisk klarsyn MEGET snart.

 12. Tja, hvis brigaden indsættes, vil Danmark nærmest blive tømt for soldater. Den vil skulle blive der ovre til krigen slutter. (Kriegs ende), for der er ingen at rotere med.

 13. Min distriktschef i hjemmeværnet kalder os for en bataljon……. hvad pokker 3-4 hjemmeværnsdistrikter så er vi deroppeaf ….. selvfølgelig en udfordring hvis vi skal stille til 2 af de 3 brigader meeeen…rigeligt med coke på lokommerne inde på christiansborg og holmen så klarer vi da også det

 14. Så kender vi Hjort Frederiksen igen. Finans/forsvarsministeren mener, at vi i virkeligheden allerede har den omtalte brigade. Vi sætter bare “bataljonerne” ind i en ny ramme, og vupti så mener tossen at vi har styrket NATO.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *