Danmark fordømmer Nordkoreas angreb på Sydkorea

Udenrigsministeriet kommer nu med en officiel udmelding omkring, hvad der formodes at være, en Nordkoreansk nedskydning af et Sydkoreansk flådefartøj.

Det sker i en udtalelse som udenrigsminister Lene Espersen kommer med. Efter at en havarikommission med deltagelse af internationale eksperter, den 20. maj 2010 har konkluderet, at skibet efter al sandsynlighed er blevet ramt af en torpedo af nordkoreansk oprindelse affyret fra en nordkoreansk undervandsbåd.

Hele episoden har højnet spændingerne mellem Nord- og Sydkorea, der i forvejene er meget intense. Igennem årtier har parterne kæmpet en både væbnet og uvæbnet kamp, og grænsen mellem Nordkorea og Sydkorea er den bedst bevogtede grænse i hele verden.

Sydkorea og Nordkorea er stadig, i teknisk forstand, i krig. Der blev efter den koreanske krig fra 1950 til 1953 indgået en våbenhvileaftale, men aldrig en fredsafslutning og krigen er derfor formelt set stadig i gang. Dette er også tydeligt i de massive sammenstød der af og til indtræffer.

Sydkorea, med præsident Lee Myung-bak i spidsen, vil have FNs Sikkerhedsråd til at tage affære og flere analytikere ser ingen andre udveje end at landet må reagere kraftigt mod Nordkoreas angreb. Men det må ikke ske på en måde, så det i forvejen uberegnelige Nordkorea reagerer ved at angribe Sydkorea med deres våben.

Nord-delen råder over raketbatterier, der i løbet af få minutter kan lægge den sydkoreanske hovedstad, Seoul, i grus. Seoul har over 20 millioner indbyggere og anses for at være en af Asiens mest indflydelsesrige industribyer.

Skibet sank den 26. marts efter en eksplosion. Da befandt det sig i Det Gule Hav i sydkoreansk farvand. Kort efter eksplosionen kom seks sydkoreanske skibe til undsætning, men allerede efter to timer måtte man opgive håbet om at finde den 46 mand store besætning i live, pga. det hårde vejr. Officielt ledte man dog efter overlevende frem til 3. april, og missionen her overgik til at bjærge det tabte skib. Denne mission fortsætter endnu, og forventes at tage endnu en måned mere.

Læs mere om selve episoden på Wikipedia.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer