DANCON-marchen med gasmaske

Solen har ikke rigtigt fået styrke, da de 40 mand tager første skridt ved infirmeriet i Camp Price. Klokken er 07:45. Der lægges hårdt ud. En marchgænger har anlagt cbrn-maske. ”Hvorfor gør han det?” spørger en af de britiske deltagere. Han er med på marchidéen, men kan ikke forstå, hvorfor danskerne insisterer på at gøre mærkelige ting, mens de går.

Kravet er uniform og støvler samt en vægtbelastning på 10 kg eksklusive vand. Nogle vælger fragmentationsvest og en mindre rygsæk, mens andre bærer det hele på ryggen eller i basisbæltet.

Annonce
Annonce

De lokalansatte ser undrende, men smilende til, når marchgængerne går lejren rundt igen og igen. Der skal nogle omgange til for at nå op på en rimelig marchrute. ”Tænk, at man gør det frivilligt,” siger en af deltagerne. Han siger det dog med et stort grin.

21 kilometer er dagens distance, og alle i lejren er indbudt. Derfor er der også en god andel af britiske soldater blandt deltagerne; herunder en sergent, som tager store dele af marchen i løb. Han tilbagelægger de 21 km på to timer, 30 minutter og 20 sekunder. En tid, der giver ham førstepladsen i hold 8’s første DANCON-march.

Der er fem timer til at gennemføre marchen. Det er dog langtfra nødvendigt. Alle er inde på mindre end fire timer. ”I er jo gode,” siger oversergenten Peter, som ikke blot er marchansvarlig, men også marchglad. ”Nu har I gået DANCON-marchen,” siger han. ”Så er næste skridt Nijmegen.” Han har allerede taget initiativet til et ISAF-hold til næste års legendariske firdagesmarch i Holland.

Mange begynder nu at mærke syren i benene og vablerne på fødderne. Sanitetsfolkene byder på frisk frugt, vand og tensoplast. Det er måske ikke lige nu, at folk er klar til at skrive under på en Nijmegenmarch i næste sommerferie. Og dog. Når man sidder ned, mærker man ikke smerten. ”Det kunne nu være sjovt,” siger én. Andre ser ud til at overveje det. Peter giver ikke op. Han vil samle et dansk ISAF-hold, og det skal nok lykkes ham.

Gængeren med cbrn-masken har aflagt den. Rygerne ryger, og snakken går. Den første DANCON-march på hold 8 er overstået.

Bag om marchen
DANCON-marchen blev første gang afholdt i 1972 af danske FN-soldater på Cypern. Siden er det blevet en tradition, at danske soldater arrangerer marcher i missionsområderne. Der bliver p.t. gået DANCON-march i Kosovo, Irak og Afghanistan.

DANCON står for Danish Contingent; betegnelsen for alle danske styrker i en mission. I Afghanistan er chefen for kampgruppen også chef for det danske kontingent, der ud over kampgruppen bl.a. dækker det nationale støtteelement, NSE’et i Camp Bastion og terminalfolk i den internationale lufthavn i Kabul.

Der gives et diplom og en medalje for deltagelse i DANCON-marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *