CSAR øvelse : Flybesætninger sikkert ud af fjendeland

I sidste uge trænede danske flybesætninger de procedurer, der skal sikre, at de kommer hurtigst muligt og sikkert hjem, hvis de nødlander i fjendeland.

Med fuld oppakning på ryggen, piskende regn i de hætteklædte hoveder og støvlerne solidt plantet i mudder venter 19 elever på, at det bliver deres tur til at hive splitten til den orange røggranat og kalde LYNX-helikopteren med redningsholdet ned det rigtige sted.

Eleverne på ugens CSAR-kursus er piloter eller andre besætningsmedlemmer på Forsvarets flytyper, der enten for første gang eller som del af en regelmæssig genopfriskning uddannes i såkaldt Combat Search and Rescue – det vil sige redningsaktioner i forbindelse med krig eller kamphandlinger.

Uddannelsen er møntet på at lære eleverne at klare sig i et missionsområde, hvis de bliver skudt ned eller flyets teknik strejker. En situation, hvor de som oftest er overladt til sig selv indtil hjælpen når frem, og indtil da, må de klare sig med det forhåndenværende nødgrej, overlevelsesteknik og snarrådighed.

Det gælder derfor om at komme i kontakt med allierede styrker så hurtigt som muligt, og om at komme frem til et passende sted at blive afhentet uden at støde ind i fjendtlige styrker eller civile. Selv allierede styrker skal også kontaktes med varsomhed og på den rette måde, så der ikke opstår fatale misforståelser omkring, hvem der er ven, og hvem der er fjende.

Det er Flyvevåbnets Forsvarets Førings- og Operationsstøtteskole, som står bag koordineringen og udførelsen af denne nødvendige uddannelse.

Kilde: FTK

Skrevet af KrigerenDK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer