Claus Hjort om overgreb på IS-fange: Det er uacceptabelt

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V). Arkivfoto: Forsvarsgalleriet

Krigens love skal overholdes, siger forsvarsministeren om, at en IS-fange i Irak blev mishandlet.

– Det er helt uacceptabelt.

Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at det er kommet frem, at danske jægersoldater har set en tilfangetagen IS-kriger i Irak blive tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær af menige soldater.

Annonce
Annonce

Soldaterne kom angiveligt fra den irakiske hær, oplyser Forsvaret.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen var det ikke muligt at identificere, hvilken specifik enhed de irakiske soldater tilhørte.

De danske soldater overværede episoden, men vurderede, at man ikke kunne gribe ind, fortæller forsvarsministeren. Og de danske soldater kunne heller ikke finde en overordnet, som kunne stoppe overgrebet.

– Vi har ikke kunnet identificere den gruppe. Vi er meget tydelige over for de irakere, vi træner. Krigens love skal overholdes, siger Hjort Frederiksen.

LÆS OGSÅ :  Frømandskorpset udvider i Odsherred

Episoden fandt sted for godt en uge siden i den irakiske by Al Qaim.

Jægersoldaterne var sammen med den irakiske al-Furat-brigade i gang med en offensiv mod Islamisk Stat, da de blev vidner til mishandlingen.

Hændelsen er ifølge Hjort Frederiksen den første, hvor de danske soldater under den internationale koalition i Irak har været vidner til overgreb.

Forsvaret har nu videregivet sagen til ledelsen af koalitionen i Irak.

Hjort Frederiksen mener, at de danske soldater har handlet korrekt efter omstændighederne.

– Vi bekæmper, hvad vi kan. Og vi oplyser om vores indstilling til det. Jeg har selv haft lejlighed til at tale med den irakiske forsvarsminister om, at det her er uacceptabelt.

– De er nødt til at få orden i egne række. Men Danmark er ikke politimyndighed i Irak. Vi kan ikke retsforfølge irakere eller fængsle dem. Vi kan indberette til irakerne, hvad der er set, siger forsvarsministeren.

LÆS OGSÅ :  Danmark er vært for Nato-øvelse i hybrid krigsførelse

Tirsdag lagde regeringen op til, at der blandt andet sendes yderligere 30 soldater afsted til Irak. De skal aflaste USA i bevogtningen af al-Assad-basen i Irak.

/ritzau/

93 kommentarer

Skriv et svar
  • Jo, det var også den regel, der gjorde Anders Fogh Rasmussen til krigsforbryder. Men der mangler en anmeldelse mod ham, mærkeligt at Enhedslisten ikke har gjort drt.

  • Dan Pedersen man bliver for øvrigt ikke krigsforbryder for at bryde mod dansk lov. Krigsforbryder er en der bryder mod Geneve konventionen, også kendt som Krigens Love…

  • Jon Marin ja ligesom nordkorea, endten er vi et retssamfund efter internationale spilleregler, eller også er vi ikke. og vi kan ikke abre opfinde regler når vi har andre forpligtigelser, så som kun at gå i krig med et FN mandat.

  • Vi er ikke i krig i Irak så det er fuldstændig ligemeget. Derudover så har vi gået i “krig” uden at FN har godkendt det før.. og FN er en dybt korrupt organisation så forstår ikke folk som forsvarer det som det er nu

  • Man behøver altså ikke et FN mandat for at gå i krig
   Hvis et andet NATO land bliver angrebet er der andre spille regler
   Og FN udspilede deres rolle til at blande sig i nogen form for krig efter balkan krigen, hvor de viste at det i hvertfald ikke var/er deres spids kompetence, samme gælder forøvrigt i Afrika hvor de til stadighed ikke magter opgaven

  • jo det siger vores lovgivning faktisk Timmo. at folk som os, nordkorea usa og rusland skider på folkeretten. men fedt at lille timmo ved bedre :)

   at føre krig uden om FN er det samme hvis politiet stopper med at følge loven i jagten på kriminelle – og defacto gør politiet til kriminelle.. men ikke os, hvadså med nordkorea, skal de bare have lov til at angribe hvem somhelst uden godkendelse i fn? du er noget selektiv

  • Thomas Hyldgaard Pedersen jeg ved godt du ikke mener at udstationeret soldater på fremmed grund uden invitation er en krigserklæring, men det mener loven og fn altså.

   soldater der ikke er i deres eget land for at forsvare er angrebsstyrker.

  • Morten Kromann morten du kunne starte med at kigge i grundloven hvilke præmisser der gælder for vores krigserklæringer, som vi aldrig kommer med – blot angriber. men nu hvor i også skal være en del af eu hæren så får i travlt med at skulle slå opstande ned rundt omkring i europa, så omgår man nemt de nationale staters lovgivning omkring indsættelse af militært personel imod egen befolkning.

   men efter du har læst vores grundlov så læs venligst det vi har skrevet under på i FN. træk os fint med mig, men vi skal ikke lege helgner når vi selv er med helt i toppen af at bryde fns reglsæt, og fordømme andre med det samme vi bare mener de gør det.

   artikel 51 den burde alle soldater kende ellers er i ikke andet end krigsliderlige børn. ufatteligt at det er kvaliteten af uddannelse af forsvaret.

  • Bjarke Faber Nørgaard hvor i Grundloven? http://www.grundloven.dk – jeg kan nemlig ikke finde det…
   Og hvad angår Artikel 51, som taler om ret til individuelt og kollektivt selvforsvar, hvad er det så du henviser til der?
   Man kan godt tale pænt til hinanden, og en sådan diskussion – hvis du ønsker at tale om loven – må og skal basere sig på korrekte henvisninger og fakta.

  • hahaha selv folk i vores egen top har dismantled det sunni shia shit du køre på endnu. har du ikke gravet dybere end tv2?

   anyways elsker dig stadigvæk over altid jorden og tak fordi du fik mig sikkert hjem ved altid at have min 6. mys

  • hvornår er du begyndt at høre efter toppen? ;)… det er ikke ligeså slemt som det var i starten af 2000 men tag ikke fejl af at grunden til IS havde det så ment i starten var fordi de fleste så den som Sunni´er og ikke som de religiøse tosser de er… lidt ligesom Taliban i Afghanistan hvor de blev set som frelserne fra krigsherrerne osv… krigen mellem Sunni og Shia har været der siden starten og den har blusset op flere gange. Det er ikke kun i Irak men mange steder i mellemøsten at grupper slagter løs på hinanden fordi de er sunni/shia. jeg tror jeg har set den men kan ikke lige huske det.. jeg har dog læst det meste af hvad han har skrevet

  • Morten Kromann hvordan skal jeg kunne tale om loven med dig når det også er mig der skal til at uddanne dig i den, når jeg har ikke tid til begge? menn fedt at et 45 min kursus på google får dig til at tro det.

  • Bjarke Faber Nørgaard du mangler stadig at henvise til en paragraf i dansk lov. Det du skriver er nemlig ikke korrekt. Det er OK at være imod Danmarks internationale engagement men der er ingen grund til at lyve om dansk lov for at finde på argumenter.

  • Bjarke Faber Nørgaard Jeg arbejdede i halvandet år for ICRC hvor jeg dagligt beskæftigede mig med den humanitære folkeret. Og så har jeg faktisk læst Grundloven. Den nævner ikke Danmarks krigsdeltagelse med ét ord. Der er en paragraf om brug af soldater mod civile optøjer i Danmark og så en om værnepligt. Men det er også det.
   Jeg er meget enig med Jon – helt fair at være i mod dansk krigsdeltagelse. Det bliver det bare ikke ulovligt af. Jeg hader fodbold, men prøver ikke at bilde nogen ind, at det er grundlovsstridigt.

 1. Det er da synd for IS krigeren da han jo kun har været med til at brænde folk ihjel og foretage massehenrettelser af anderledes troende. Staklen har jo rettigheder.
  Come on Claus Hjort hvad har du gang i?

 2. Claus Hjort Frederiksen er vi ikke heldig med , et eksempel på en såkaldte politiker der er indbegrebet og klynker sig til menneskeret konventionerne og helt ligeglad med moral og etik over for en ** morder**og ikke en kriger.

 3. Nu har den kære minister nok ikke set med egne øjne hvordan det foregår i fx Irak. Når vi ser/så sådan noget har vi ingen mulighed for at gribe ind. Så det er let at sidde her i landet og blive forarget, men vi siger ingen skal blande sig i vores land, hvorfor skal vi så gøre os til dommer over noget der foregår i deres???

 4. IS har myrdet, tortureret, voldtaget, lemlæstet og skåret civile og soldater i småstykker. De har overtrådt alle krigens regler og love. At danske soldater ikke foretager sig lignende ugerninger, er et bevis på at vi er civiliserede, selv i krigens vanvid. Det had som Iraks soldater og civile har mod IS, er forståeligt nok så voldsomt at de griber til voldshandlinger mod IS. Muslimer lever efter andre regler, deres menneskesyn er af en anden beskaffenhed end i Danmark.

 5. Politikere er hyklere; de farer frem med bål og brand og med store armbevægelser vil de indsætte danske soldater både her og der .
  Problemet er bare, at der er tale om krigs zoner; og i krig sker der voldsomme ting, af den simple årsag, at krig ER voldsomt, især hvis den skal være effektiv og ikkeblot trækkes i langdrag.

  Krig er voldsomt, krig er blodigt, krig er beskidt; desværre tåler politikere ikke at se virkningerne af det, som de selv har sat igang.

  Så kære politikere; hvis I ikke kan tåle virkeligheden, så lad være med at sende soldater ud. Krig er den ultimative vold……
  Vi huske sikkert allesammen sidste gang danske soldater 0verværede, at irakiske politifolk sparkede en anholdt person i røven; det fik sgu nærmest det danske politiske forum til at koge fuldstændig over…Herre jøsses, han blev sparket i røven; på reaktioner skulle man tro, at det var danske soldater der havde arrangeret offentlige henrettelser på det lokale torv….

  Kære politikere; inden I igen sender soldater afsted, så besøg lige rigshospitalet og så se de sårede danske soldater. måske kunne I trænge til at opfriske, hvad krig er og hvad det gør ved folk.

 6. Selvfølgelig kan Claus Hjort ikke gå ud og offentligt bifalde, at en tilfangetagen fjende får de lussinger, han har fortjent; det ville være politisk selvmord. Forestil jer, at han istedet sagde, at de udsendte danske soldater ikke lærer irakerne at overholde Krigens Love – så ville der istedet blive stillet et øjeblikkeligt spørgsmålstegn ved det mandat, som tropperne er udsendt under. Som det er nu, er sagen jo lukket, for den danske hærs vedkommende.
  Manden, og gennem ham Forsvaret, står på mål for samtlige udtalelser, derfor kan han ikke sige andet – hvad han (forhåbentlig) mener om sagen personligt, melder historien jo faktisk ikke noget om, vel?

 7. En af de ting, der gør vi kan hævde at være bedre end dem og retfærdiggør kampen mod dem, er vores behandling af fanger. Hvis vi går på kompromis med dem, hvor er vi så? Er vi så bedre end dem?

  Krigens Love skal overholdes – altid! Ellers er vi ikke forskellige fra dem. Venstrefløjen og andre anti-vestlige elementer har travlt nok med at det er os, der skaber flygtninge ved at bombe. Den kan tilbagevises ved at Vesten overholder Krigens Love og undgår civile mål, mens Assad og Putin går direkte efter dem.

  Igen, hvis vi skal være bedre end dem- hvis vi ikke selv skal synke til barbari- skal vi overholde Krigens Love.

 8. Fangen er ikke i dansk varetægt, så kan ikke helt se hvorfor at vi skal himle op over den situation. Vi blander os heller ikke i hvordan Iran, Afghanistan og andre mellemøst lande behandler deres fanger.

  Hvis fangen var i dansk varetægt havde det været en hel anden historie. Men ud fra artiklen så er fangen i irakisk varetægt.

  Vi har oplevet flere gange, det store problem i at Danmark tager fanger i missions området, og så er de pludselig omfattet af konventioner, og alt muligt andet bavl, og med det faktum at Danmark ikke (pr. Lov) må udlevere fanger, der står over for dødsstraf.

 9. En politiker skal lefle for civilister, da han gerne skulle genvælges. Civilister ved ikke på egen krop hvordan krig er. Ergo får vi den slags udtalelser. Politisk korrekthed lever i bedste velgående.

 10. Nu skal vi ikke glemme at vi danske soldater er sådan ok uddannet, det gælder sig også moralsk og etisk, vi kæmper for det vi står inde for, og er dermed underlagt de standarter, at vores politikere så er nogle virkelighedsfjerne, up there one ass, slags folks, skal vi løfte os op over, og vælge nogle andre.

 11. Gad vide om Hjort havde samme holdning, hvis han fik fat i en der havde mishandlet sin familie, tortureret dem til døde og smidt dem i massegrav??? Irakiske soldater er oppe mod helt andre følelser end, den danske der smutter hjem bagefter……

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *