Anmeldelse : Dragoon – ASBAC Smock

Design90
Funktionalitet90
Value for money65
Kvalitet/holdbarhed45
73
Se flere billeder nederst på siden

Forsvaret har ikke rigtig fulgt med i forhold til en funktionsdygtig kampjakke. Derfor er flere og flere begyndt selv at indkøbe de såkaldte SMOCK’s. En SMOCK er alt det den udleverede kampjakke ikke er. Den er først og fremmest lettere, har bedre pasform, masser af lommer og features mv. Jeg har testet en dansk produceret udgave af mærket Dragoon kaldet : All Season Body Armour Combat Smock, forkortet ASBAC.
Hvis man brækker forkortelsen op, så står det for :
All Season – alt slags vejr / helårs jakke.
Body Armour – Fragmentationsvest venlig, da der ikke er knapper de steder hvor vesten sidder.
Combat Smock – kampjakke

LÆS OGSÅ :  Vi skal læse mere om Putin

Lommer
Jakken må være blandt de kampjakker med flest lommer, og de 2 lommer på hvert ærme er bestemt et plus. Det samme gør sig gældende med de to store brystlommer man lyner ned i siden af jakken.  Åbningen på hele 23cm, er nem at komme til selv med fragtvest, kampvest eller chestrig på.
Alle lynlåse i forbindelse med lommerne åbnes oppefra og ned, så man kun lige behøver at lyne så meget ned, at man kan få hånden eller sine fingere derind, uden at det hele vælter ud. Og apropos vælter ud, så er der på overarm-lommerne elastiksnore, så du kan fastgøre dine stumper indvendigt. Det samme er tilfældet i de ydre brystlommer. Åbningen på lommerne placeret på overarmen er 15cm, og på underarmen ca 17 cm. Et minus er dog, at man mangler plads til skriveredskaber – og ja, man kan bare putte det i en af de mange lommer, men har man en tusch i en lomme og hætten falder af, så har vi balladen.

LÆS OGSÅ :  Vi skal læse mere om Putin

Der er også en baglomme, der åbnes med lynlåse – en i hver side. Baglommen er ét stort rum, der bl.a. kan benyttes til hætten eller den vandtætte membran, hvis disse er lynet af. Benytter man ikke lommen, ser man den ikke, da den er indvendig. Alle lynlåse på jakken er af mærket YKK.
Desuden er der to stk. inderlommer, en i hver side. Disse kan man dog ikke umiddelbart få adgang til, når man har lynet sin membran på.  Altså bestemt et plus med ekstra lommer, men jeg havde i starten svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle benytte den ekstra plads til. Hvad skulle i hvilke lommer? Men det luskusproblem løses ved at prøve sig frem…  Det tager et par øvelser, så er det på plads.
Nu da jakken hedder “All Season”,  burde man have overvejet om lommerne skulle have været vandtætte. Det er de ikke, og det begrænser lommernes funktion, som kun kan tåle vandtæt indhold.

Velcro
Der er selvfølgelig gjort plads til et standard størrelse navneskilt (15×2,5cm), og der er placeret 1 stk sort hun-velcro (den bløde) på hver overarm, til enhedsmærker (10x11cm). Et lille tip : har du ikke velcro-patches, kan dette nemt laves. Køb noget han-velcro hos din lokale velcro-pusher/ kræmmer (den hårde), læg dit enhedsmærke oven på og klip det efter. Så bruger du noget textil-lim (f.eks. den her), og bum! så er du kørende.
Desuden lukkes de to ydre brystlommer med velcro, af hensyn til anvendelse under en fragmentationsvest. Så skal man så også lige huske, ikke at putte hårde genstande i lommerne. Ærmerne ved håndledet tilpasses/ lukkes ligeledes med velcro. Der er gjort plads til distinktioner på fronten af jakken, der lukkes med velcro.

Knapper
De steder, hvor der er knapper på jakken, er det canadiske knapper. De er store og derfor handske-venlige.

Membran
På indersiden af jakken lynes der en vandtæt membran på. Denne membran virker dog noget tynd, også kvalitetsmæssigt. Den lynes på, og hægtes i hver ærme ved hjælp af tryk-knapper. De stykker snore der er fastgjort i hver ærme, så man kan knappe membranen fast, er af meget tvivlsom kvalitet.  Men når det er sagt, så har jeg ikke haft problemer med den, og membranen gør sit arbejde godt. Den er vind og vandtæt. Den er testet i åben GD, 9 timer i hård regn… (dog blev alt hvad der lå i ærmelommer pjask vådt)

Hætte
Kan lynes helt af, eller pakkes ind i kraven. Desuden er der ståltråd i hætten, ligesom i de udleverede regnjakker. Det er en god feature, så man kan forme skyggen. Der er placeret en  velcro-strop på bagsiden, for at man kan justere hvor langt fremme man vil have skyggen. Et minus er, at når hætten er pakket sammen og man lyner jakken helt op, så kan man dårligt synke eller trække vejret. Den sidder for stramt.

Albue beskyttere
På hver albue er der udtagelige albuebeskyttelse. (Tykkelse 0,5cm. Længde 20cm Brede 15 cm) En rigtig god feature, der er med til at give en behagelig liggende skydestilling.

Ventilation
På undersiden af hvert ærme er der placeret en ventilation, der lukkes af en xx cm lang lynlås. Bag åbningen er der net, så man undgår ubehagelige småkryb.

Pasform
Der er muligt at justere jakken med to elastiksnore, der sidder i taljen og hoften.

PALS
På hver side af jakken er der monteret webbingremme (PALS), så man har muligheden for at montere udrustningstasker eller hægte ting fast med karabin, grimlock, ALICE clip eller ligende.

Alt i alt har mine mange timer (9-10 øvelser) i selskab med Dragoon – ASBAC, været overvejende positive. I regn, sne (minus 16 grader) og sol har denne smock gjort jobbet godt. Men der er plads til små forbedringer / rettelser. Specielt omkring syningerne, farvningen af jakken og inner-liner (membran)

Smock0000 Smock0001 Smock0002 Smock0004 Smock0006 Smock0003 Smock0005 Smock0012 Smock0014 Smock0007 Smock0008 Smock0010 Smock0013 Smock0015 Smock0016 Smock0009 Smock0011

Skrevet af C Sundsdal

....

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer