Anmeldelse : Hjelmkamera VIO – POV 1

Design30
Funktionalitet60
Value for money50
Kvalitet/holdbarhed90
Plus
Nem betjening
Robust
Vandtæt
Minus
Prisen
Kontrolenhed for stor og tung
Ledning er tit i vejen
58
Se flere billeder nederst på siden

Se video nederst

Før i tiden var det fint og flot med still-billeder, under udsendelser eller på øvelse. Men dét var før i tiden! Nu er livet i det grønne tøj til tider ret action præget, og det er naturligvis oplagt at tage 25 billeder i sekundet… altså optage video sekvenser. Problemet med video har dog altid været, at man sjældent har en hånd i overskud til at filme, når der sker noget. Desuden, er et videokamera et ret dyrt og skrøbeligt, handle with care “legetøj”. Men nu lever vi i 2010, og der er heldigvis producenter som har fået deres øjne op for ekstremsports politi- og militærfolket. En af dem er firmaet VIO*.

LÆS OGSÅ :  Vi skal læse mere om Putin

Jeg har haft fornøjelsen af at teste VIO POV 1 igennem et halvt år, og lad mig starte med at sige, at dette cam har været del igennem. POV 1 er virkelig en hårdfør satan, og jeg aldrig har tænkt over, om jeg nu smider min udrustning, ligger på den, det er minus 16 grader eller det regner. Og netop dens hårdførhed er dens største styrke – kombineret med de mange forskellige måder at fastgøre kamerahuset på.

Systemet består af en kontrol-enhed og kamera. Kameraet er forbundet med et kabel til kontrolenheden, der optager billederne på et SD kort. Det gemmes i MPEG4 – DIVX format (AVI), hvilket betyder at pladsen på SD kortet udnyttes optimalt, da DIVX komprimerer videoen max, uden at det kan ses nævneværdigt på det optagede. Man kan med andre ord sige at DIVX er er for video, hvad MP3 er for musik / audio.
Og apropos audio, så findes der en mikrofon på kablet der forbinder kamerahuset og kontrolenheden. Den skal man bruge lidt tid (erfaring) på at sætte og indstille rigtigt. Er man i et område hvor det blæser meget, kan man med fordel smide et stykke tape om mikrofonen, men lyden bliver så også derefter. Alt diskant forsvinder, og lyden bliver ret ringe. Men omvendt, hvis man ikke smider tape omkring, så kan man ingenting høre andet end blæst. Ellers kan man være kreativ på 2 minutter, og tape en gang skumgummi omkring.

Keep it simple
Det er utroligt let at gå i gang med. Der er en On/Off knap der skal aktiveres, og dernæst et tryk på REC, og du er kørende. Det kan ikke gøres mere simpelt. Den lette betjening er en nødvendighed, når det pludselig går stærkt og man skal afsted. Så skal der handles unden at der skal gå teknik i den. Desuden medfølger der en trådløs fjernbetjening. Den har to knapper : “Stop” og “Rec / Tag”. Stop og rec siger sig selv, men at Tagge en optagelse, er lige som et bogmærke. Dette benyttes også ved loop recording. Som sagt er fjernbetjeningen trådløs, og det er muligt at skifte remote-kanal som man får brug for, hvis flere i enheden har en POV-1.

Loop-mode : Genial funktion til taktiske situationer
Optagelse i LOOP mode giver dig mulighed for at gemme optaget video af begivenhederne, efter at de er sket. Dette er smart når man f.eks. går patrulje. For det er ikke sjovt at komme hjem med 4 timer optagelse, hvor der kun sker noget 15 minutter, og resten er march. LOOP mode gemmer et videoklip i sin hukommelse (længde for loop optagelse er sat i indstillingsmenuen) og gemmer kun klippet, hvis man trykker på TAG-knappen. Hvis TAG knappen ikke er aktiveret, bliver det ikke gemt. Aktiverer man TAG under den første tredjedel eller sidste tredjedel af et klip, vil den også gemme det næste klip. Eksempel: Hvis LOOP er indstillet til 3 minutters længde, og man trykker TAG på 2 minutter 20 sekunder, vil den ikke kun gemme det aktuelle klip, men også det efterfølgende klip.

Nem montering, betjening og eksponering
Systemet er utroligt nemt at betjene selv med handsker på, og har mange gode muligheder for montering, på f.eks. ski/ køre-briller, gevær, hjelm og cykel. Og passer de medfølgende monteringsbeslag ikke, så kræver det ikke megen opfindsomhed for at finde noget der passer. Strips og velcro… så er du rullende.

Det er muligt at justere eksponeringen, alt afhængigt af hvilke lysforhold man arbejder under, hvilket jeg aldrig rigtig har fundet ud af at udnytte… eller sagt på en anden måde: jeg har ikke mærkbart kunne se effekten, af de forskellige eksponerings trin. Jeg har benyttet AUTO eksponering, og det har virket fint. Kameraet er super hurtigt til at tilpasse sig lyset, når man feks bevæger sig fra et hus og ud i det fri. Med hensyn til eksponering, så kunne jeg godt have ønsket mig nightshoot… måske det kommer i næste version af systemet.?

Burde være standard udrustning
Ud over at man kan vise familie og venner hvor sej og barsk man er i felten, har kameraet en stor betydning i forhold til uddannelse og under udsendelser ved debriefing. Jeg har igennem de sidste måneder, ikke været på øvelse uden hjelmkameraet. Det er altid lettere at se (huske) ting i bakspejlet, evaluere og derved lære af det. Men kan du spole tilbage og se og høre hvem der gjorde hvad og hvornår, for derefter at lave en evaluering, giver det pludselig 70-80 % i den rigtige retning i forhold til træning.

http://www.youtube.com/watch?v=Aqr9jwWGIPQ

POV0000 POV0001 POV0002 POV0003 POV0004 POV0005 POV0006 POV0007 POV0008

Om firmaet

Firmaet Vio Inc’s grundlægger, startede med et sports-website (Viosport.com), der viste videoklip af forskellige ekstreme sportsgrene. Det førte til at han udviklede et hjelm-kamerasystem, til at fange håndfrie videooptagelser til sitet. Der kom hurtigt forespørgelser på hvor man kunne få det system… Faktisk så mange, at folk kommenterede mere på hvordan videoerne blev optaget i stedet for indholdet. Viosport.com er nu lukket, da grundlæggeren er gået fuldtid på helmet-cams.

Skrevet af C Sundsdal

....

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer