Pentagon har forbudt Lockheed Martin og Boeing deltagelse i offentlig dansk kampflyhøring

Det Konservative Folkeparti med Rasmus Jarlov i spidsen har inviteret offentligheden til høring omkring anskaffelsen af nye kampfly, på fredag i Fællessalen på Christiansborg. De tre producenter Lockheed Martin (F-35 Joint Strike Fighter), Boeing (F-18 Super Hornet) og Airbus (Eurofighter Typhoon) havde alle takket ja til at møde op og svare på spørgsmål fra offentligheden.

Men nu har den amerikanske regering bremset Lockheed Martin og Boeing for deltagelse i høringen.

Rasmus Jarlov skriver på sin Facebook side:

Annonce
Annonce

“Jeg har netop modtaget besked om, at den amerikanske regering (Pentagon) har forbudt Boeing og Lockheed Martin at møde den danske offentlighed til vores høring om kampfly på fredag. De havde ellers meldt sig klar til at deltage med deres topfolk, men melder nu afbud på ordre fra den amerikanske regering.

LÆS OGSÅ :  Svensk kampfly styrter ned i Blekinge

Det er selvfølgelig lidt ærgerligt at få den besked med to dages varsel, når 150 mennesker har sat eftermiddagen af til at møde dem, og vi har brugt en del tid på at arrangere høringen.
Men først og fremmest er det ærgerligt, at offentligheden ikke kan få lejlighed til at tale med producenterne og stille spørgsmål. Formålet med at invitere producenterne har været at sikre åbenhed og en åben debat om valget af fly.
Det får vi så ikke. Nu bliver det i stedet kun Forsvarsministeriets kampflykontor, der har haft mulighed for at tale direkte med producenterne. Som folketingsmedlemmer og offentlighed vil vi derfor kun få filtreret information gennem kampflykontoret og ikke mulighed for at stille spørgsmål direkte til producenterne. Det giver ikke os folkevalgte og offentlighed lige så gode muligheder for at forstå dette indkøb til 30-90 milliarder skattekroner, og det ærgrer mig selvfølgelig, fordi jeg er stor tilhænger af åbenhed og gennemsigtighed, når vi skal forvalte skatteydernes penge og træffe store politiske beslutninger”, skriver Rasmus Jarlov (K) på sin Facebook side.

LÆS OGSÅ :  Forsvarsministeren beskyldes for vildledning om kampfly

Den sidste producent Airbus (Eurofighter Typhoon) har bekræftet deres deltagelse på fredag, og derfor gennemføres høringen med dette ene fly.
(Kl. 12:30-14 på Christiansborg).

For tilmelding og update på kampflyhøringen klik her.

52 kommentarer

Skriv et svar
  • Christian Møller Jensen F18 Superhornet er under udfasning. Det er ophørsudsalg. Flyets er i sin grundform lige så gammelt som F16.
   Det er jagerflyenes billigbil, men den er også derefter.

  • Der er rigtig mange lande der bruger det her fly og flere kommer til .. Australien skifter F18 ud med det her fly og USA skifter deres ud med f35 .. Så der ikke flere lande der bruger f18 .. Udover det så er der bestilt over 400 eurofighter fly på verdens basis .. Så lad os endelig få det !

  • Ja du har ret
   Men det er en arbejdshest med tænder og vi skal bruge et fly til suverænitets opgaver og bombetogter
   Vi har jo ikke haft stort hæld med at købe uprøvet materiel så hvorfor ikke prøve det gennemprøvede materiel
   Og F-16 kan jo nedkæmpe F-35 når det kommer til manøvredygtighed
   Min erfaring er at vi ikke må dømme våbensystemer ude bare fordi de er gamle

  • Christian Møller Jensen det er vi nød til for reserve dele bliver super super dyre når ting er udfasede .. Det betyder at skatteyderne kommer til at betale rigtig mange flere millioner i reserve dele end vi ville gøre med eurofighter .. Jo flere der er jo billigere reservedele ..

  • Christian Møller Jensen Eurofighter udmanøvrer dem alle sammen. Samtidig har Eurofighter en fordel frem for F35. Den har 2 motorer, hvilket er øget sikkerhed for piloterne.
   På længere sigt vil vi få svært ved at få reservedele til F18. Det er ikke godt. Vi vil allerede efter 15 år skulle finde en afløser. Det er heller ikke godt.

  • Pointen er at vi ikke skal have en ny flytype. Uanset hvem der sidder ved roret. F-16 i ny udgave er totalt opgraderet og virker faktisk. Vi har piloter som er uddannet på det fly. Vi har mekanikere. Vi har værktøj. Vi har ammo. Vi har faktisk det hele. Men vi har super godt råd så lad os smide 20 milliarder i røven på en helt ny flytype som ikke engang det amerikanske luftvåben kan få til at virke. .. Desuden er der nettop lagt en rapport på bordet som siger at det er ikke nye fly der skal satses på men derimod på flåden. Det er regeringens egen mand som har udarbejdet den rapport med henblik på hvad vi skal satse på millitært fremadrettet. Den siger helt klart at det er i dk og særligt fregatter der skal købes. Vi har ikke brug for en ny flytype som stadigvæk ikke er færdig udviklet. Det er håbløst.

 1. Ok, danske piloter må ikke prøve flyve før et evt køb og vi må heller ikke stille spørgsmål, man forventer at vi bare hoster op med penge? det er fuldstændig vildt, der er så mange røde flag ved det køb her, til at starte med var jeg ellers på hold JSF, men det har ændret sig.

 2. Køb Jas-Gripen 39 i stedet for hos vores svenske broder folk i stedet for at slikke røven på de amerikanske selskaber. Jas Gripen 39 er vel et udemærket kampfly for DK..

 3. Har hele tiden holdt på vi burde købe gripen…

  Men hvis valget skal stå mellem F35, F18 og Eurofighter, så har Pentagon da lige diskvalificeret F35 og F18…

  Støt din lokale købmand, køb europærisk (nu vi desværre ikke køber svensk “Gripen”)… Eurofighter tillykke, du bør være vinderen af dette udbud

 4. Tja køb af F-35, der skal lige bygges nyt, for bare service af coatingen er omstændelig. Flyene larmer noget mere, så opkøb af ejendomme i støjzone og opvarmede hangarer etc. Nordmændene må bygge om for 8 mia kr. For at kunne servicere flyene.
  Og for at det ikke skal være løgn, så skal de bygges og have større eftersyn i Italien

 5. Ja nu er der kun 1 vej, og det er at sige STORT NEJ, til nye kampfly, så kan de nemlig lære at åbenhed er vejen frem ,hvis der overhovedet skal handles fly !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! )<;

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *