Afsted på ny mission med fragtmenter i ansigtet

Foto: HOK
Foto: HOK

Han har stadig fragmenter i ansigtet efter et møde med en IED for tre år siden. Alligevel har Lau taget endnu en tur i Afghanistan på hold 12.
– Jeg havde egentlig besluttet, at jeg ikke skulle af sted mere. Men tiden går. Og så er der sammenholdet i gruppen. Det havde været mærkeligt, hvis de var taget af sted uden mig.

Overkonstabel Lau kan snart se enden på endnu en mission i Afghanistan. Den tredje i rækken. Han var med på Hold 2, på Hold 6 og nu altså på Hold 12. Karrieren har også budt på en tur til Irak i 2005, men det er oplevelserne på Hold 6, der står stærkest i hukommelsen. Her var Lau flere gange i nærkontakt med IED-eksplosioner. Han har nedsat hørelse på det ene øre og enkelte fragmenter tilbage i ansigtet som et varigt minde fra dengang.

– Jeg var vognkommandør i en PMV under en operation. Jeg sad med overkroppen ude af køretøjet, da IED’en sprang ved siden af. Vi blev nærmest sandblæst af fragmenter, og jeg blev ramt i underarmen, tindingen og ansigtet. Men jeg var alligevel heldig. Havde jeg været et par centimeter højere, var jeg sandsynligvis blevet dræbt af et fragment, som min hjelm opfangede, fortæller Lau.

I stedet kunne han nøjes med et kort ophold på felthospitalet i Camp Bastion og 14 sting i hovedet. Fem dage efter var Lau tilbage hos sin enhed – klar til at tage på patrulje igen. Cirka en måned senere var Lau igen tæt på en IED-eksplosion. Denne gang dog uden at blive ramt.

– Da jeg kom hjem fra den mission, var jeg sikker på, at det havde været min sidste. Men så går tiden. Der er jo et sammenhold i gruppen. Jeg har arbejdet sammen med min gruppefører i næsten fem år. Så da det stod klart, at de skulle af sted, var valget egentligt ikke så svært, siger Lau. Oplevelserne på Hold 6 er han dog stadig påvirket af.

– Jeg har nok fået et anstrengt forhold til IED’er. Når jeg går patruljer i dag, er jeg meget påpasselig med at bevæge mig i de sweepede områder, siger Lau.

Tilbage er så spørgsmålet, om det nu er slut med de internationale missioner for Lau.

– Jeg tror, det er sidste gang, jeg er ude. Men det har jeg jo sagt før. Lige nu tænker jeg dog på at tage en uddannelse som lastvognsmekaniker, slutter Lau, som stadig har nogle få uger tilbage, inden han kan sætte punktum for sin deltagelse på Hold 12.

Kilde : HOK

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer